Vuorela on hitsannut TPS-maalin lähes kokonaan umpeen: ”Ikä on tuonut rauhaa ja itsevarmuutta”

Ikä ja kokemus ovat tuoneet rentoutta Noora Vuorelan otteisiin. Kuva: Anssi Koskinen

Ikä ja kokemus ovat tuoneet rentoutta Noora Vuorelan otteisiin. Kuva: Anssi Koskinen

TPS:n naisten F-liigajoukkue teki viime viikonloppuna historiaa. Se selvitti tiensä naisten finaalisarjaan PSS:aa vastaan ja varmisti samalla seuran ensimmäisen naisten liigamitalin.

Yksi menestyksen takuunaisista löytyy tolppien välistä. Noora Vuorela, 27, on joukkueen kokeneimpia pelaajia ja on ollut ilmiliekeissä pudotuspeleissä. Vuorelan liigataival alkoi jo kaudella 2010-2011 ja siitä lähtien hän on pelannut TPS:ssa liigapelejä poislukien kaudet 2011-12 ja 2014-15.

Vuorela on siis nähnyt paljon TPS:n mukana ja pääsee nyt ensi kertaa kunnolla mukaan finaalihuumaan.

– Hyvillä mielin lähden ensi kertaa finaaleihin. 10 vuoden aikana on nähnyt joukkueen kokonaiskehityksen, mutta nyt on tapahtunut toisaalta nopeaakin kehitystä. Olen ylpeä joukkueesta, maalivahti kiteytti.

Kauden alla kerrottiin, että TPS vahvistuu organisaatiotasolla. Tuolloin uutisoitiin, että NHL-tähti Mikko Rantanen lähtee rahoittamaan naisten joukkueen toimintaa. Rantasen side joukkueeseen löytyy siitä, että sisaret Noora ja Laura pelaavat TPS:n naisissa.

Joukkue toki vahvistui kesän aikana pelaajiston osalta, mutta kaikkiaan muutos vuodessa pudotuspelikarsintajoukkueesta Suomen Cupin ja liigan finalistiksi on ollut nopea.

– Aina meillä on ollut mielestäni hyvä pelaajarunko, mutta leveyttä on puuttunut. Sen vuoksi on pelattu paljon kahdella kentällisellä, tosin kahdella kentällä on pelattu nytkin melko paljon. Joukkueen pelaajisto on kuitenkin monipuolistunut.

– Hyviä nuoria maalintekijöitä on saatu mukaan ja toisaalta kokeneita ja paljon voittaneita pelaajia kuten (Ina) Leminen ja (Meri-Helmi) Höynälä. Joukkue on hitsautunut yllättävän nopeasti ja hyvin kasaan. Meillä on hyvä henki ja sopiva sekoitus erilaisia pelaajia joukkueessa, Vuorela pohti.

Vuorela on ollut vuosikausia TPS:n, jos ei tärkein, niin tärkeimpiä yksittäisiä pelaajia. Torjunnat ovat pitäneet sinänsäkin puolustuskyvykästä joukkuetta pinnalla. Tämän kevään pudotuspeleissä vire on ollut täysin poikkeuksellinen.

Vuorela torjui vielä runkosarjassa 80% varmuudella, mikä sekin on maalivahdille todella hyvä lukema. Pudotuspeleissä prosentti on ollut seitsemässä pelissä 90,4, mikä on salibandyvahdille huima. Maaleja on uponnut vain 1,71 per peli. Torjuntoja on kertynyt sarjan toiseksi eniten ottelua kohden (16), joten ei ole kyse siitä, että Vuorela olisi päässyt vähällä tai helpolla.

Mistä tällainen erikoislaatuinen kevätvire on tehty?

– Olen ollut fyysisesti hyvässä kunnossa. Tietynlainen rauha on ollut myös mukana ja olen päässyt keskittymään omaan tonttiini ilman stressiä.

– Maalivahdeista sanotaan usein, että heistä tulee iän myötä parempia. Omalta osalta voin allekirjoittaa, että ikä on tuonut rauhaa ja itsevarmuutta otteisiin. Sitä kautta suorituksetkin ovat olleet hyviä.

Noora Vuorelan ohittaminen on ollut todella haastavaa pudotuspeleissä. Kuva: Anssi Koskinen

Äidin ja tyttären arki on ollut salibandyntäyteistä

Vuorelan kohdalla on puhuttu paljon hänen haastavasta arjestaan, eikä pelaaja itse ole pelännyt kommentoida asioita avoimesti. Vuorela tuli äidiksi 19-vuotiaana ja pyöritti vuosikausia yksinhuoltajan arkea pelaamisen ohella.

Arkityökään ei ole ollut kaikkein tyypillisin naisten liigapelaajan työ, sillä Vuorela toimii hitsaajana Turun Meyerin telakalla laivan runkojen koonnissa. Aiemmin Vuorela on haastatteluissa kiitellyt isovanhempien apua lapsenhoidossa, mutta kertoo nykyisin urheilu- ja muussa arjessa auttaa myös avopuoliso.

Mitä 7-vuotias lapsesi ymmärtää äidin pelaamisesta?

– Hän on vain pari kertaa ollut peleissä katsomassa, sillä mielenkiinto ei tunnu riittävän pelien seuraamiseen. Treeneissä hän on ollut mukana kyllä useinkin. Sillä tavoin häntä kiinnostaa, että pelien jälkeen kysyy kotiin tullessani, että kumpi voitti ja paljonko tuli maaleja.

– Hän itse asiassa harrastaa nykyisin itsekin sählyä TPS:n junioreissa kerran viikossa. Ymmärtää siis pelistä sen verran miten nyt 7-vuotias ymmärtää. Kun pääsimme finaaleihin niin kerroin, että voimme olla Suomen parhaita. Hän vastasi siihen että ”vau”.

– Hänen elämänsäkin on nivoutunut pitkälti salibandyn ympärille ja hän on ollut minun mukana hallilla jo ihan pienenä. Laji on ollut osa myös hänen arkeaan, Vuorela avasi.

Naisten ja miesten liigapelaajien osalta on keskusteltu vuosien varrella siitä, että urat loppuvat lyhyeen. Usein varsinkin naisten liigaurat päättyvät joko opiskelu- tai työelämän haasteisiin tai vaikkapa perheen perustamiseen ja perhe-elämän sekä peliuran yhteensovittamiseen. Tai useiden eri haasteiden yhteensovitukseen.

Naisten liigassa keski-ikä oli menneellä kaudella vain noin 23 vuotta ja TPS:n keski-ikä sarjan pienimpiä sen ollen syyskaudella vain noin 22 vuotta. Vuorela on siis kokenut, mutta naisliigapelaajaksi myös keski-iän yläpuolella. Myös miesten liigassa hän olisi keski-ikäistä pelaajaa vanhempi, vaikka keskiarvo on siellä jokusen vuoden korkeampi.

Veräjänvahdilla olisi arkihaasteiden perusteella ollut useitakin syitä lopettaa järkisyihin vedoten, mutta niin ei ole käynyt. Miksi?

– Kuten monen muunkin naisurheilijan kohdalla niin tässä on pelattu pitkään eritoten rakkaudesta lajiin. Joka kerta kun ajatus lopetuksesta on pilkahtanut mieleen niin viimeistään kauteen valmistautumisen aikaan veri on vetänyt kentille. Ainakin tähän asti on aina löytynyt motivaatiota.

– Jos miettii aiempia vuosia niin silloin kun lapsi oli pieni, niin lopettaminen olisi ollut ajankohtaisempaa ja järkevääkin, mutta nyt kun hän on jo 7-vuotias niin arki on itse asiassa helpottunut. Aiemmin olisi ollut enemmänkin syytä lopettaa nykyhetkeen verraten, mutta en silloinkaan sitä tehnyt, Vuorela kertoi.

Noora Vuorela on ollut vuosia mukana maajoukkueringissä, mutta pelannut vain yksissä MM-kisoissa. Kuva: salibandy.fi

Paluu MM-kisoihin?

Kokenut huippuvahti on kuulunut Suomen maajoukkuerinkiin jo melko pitkään. MM-kisoissa hän on esiintynyt vain kerran ja Bratislavan kisoista kotiintuomisina oli MM-hopeaa vuonna 2017. Seuraavat naisten kisat ovat vuonna 2023 ja oletettavasti Vuorela on ainakin vahva ehdokas seuraaviin kisoihin.

– Silloin kun itse pelaan niin pelaan aina täysillä. Minusta ei ole alasarjajäähdyttelijäksi. Eli kyllä maajoukkue on tavoitteena ja olen ollut siinä ringissä mukana. En tiedä miksi en ole päässyt mukaan MM-kisoihin sittemmin.

– Maajoukkue on minulle iso asia ja pidän sitä tärkeänä.

TPS:n vastustaja finaaleissa on PSS, joka joutui jo välierissä tiukoille Classicin kanssa voittaen sarjan 3-2. Turkulaisetkaan eivät päässeet helpolla finaaleihin, sillä EräViikingit taipui voitoin 3-1 tasaisten otteluiden saattelemana.

Hallitseva mestari PSS on tunnettu vuosia tiukasta puolustuspelistään, eikä TPS ole omassa päässä mitenkään kehno sekään, kuten päästettyjen maalien tilastot osoittavat. Onkin mahdollista, että finaalisarjassa nähdään lisää ”jalkapallotuloksia”, joita nähtiin jo välierävaiheessakin.

– Veikkaan tasaisia pelejä. Molemmat ovat hyviä puolustamaan ja PSS:aa pidän sarjan parhaana puolustussuuntaan. Siitä päätellen jalkapallotuloksia saattaa olla tulossa.

– Toivotaan toisaalta, että nähtäisiin myös ajoittain hurlumheita, jotta päästään pudotuspelitunnelmaan. Molemmista joukkueista löytyy kyllä myös laadukkaita maalintekijöitä jos niin käy, Vuorela arvioi.

Finaalisarja PSS-TPS alkaa lauantaina klo 17 Porvoossa.