EräViikingit voitti P21-sarjan Suomen mestaruuden – “Eihän tässä kohtaa voi muuta kuin nauttia”

EräViikingit pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta kotihallissaan. Kuva: Juhani Järvenpää

EräViikingit pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta kotihallissaan. Kuva: Juhani Järvenpää

EräViikingit ratkaisi keskiviikkoiltana P21-sarjan Suomen mestaruuden itselleen häviämättä yhtään ottelua pudotuspeleissä. Indians kaatui finaalisarjassa suoraan otteluvoitoin 3-0.

Mestarijoukkueen päävalmentaja Sami Lehtinen kuvaili tunteitaan Pääkallolle ratkaisevan finaaliottelun jälkeisenä aamuna.

– Kaikki on uskomattoman hyvin, järkyttävän hyvä fiilis. Järkyttävän hyvä fiilis.

Taustalta kuuluneista äänistä päätellen mestaruussauna oli vasta lämpiämässä ja Lehtinen paljasti, että vielä ei ole löytynyt aikaa nukkumiselle.

– Päävalmentaja ei ole vielä kyllä nukkunut. Lopetan salibandyurani tähän kauteen. 27 vuotta viettänyt lajin parissa ja tein sellaisen päätöksen, että jos sattuu niin kivasti, että voitetaan kannu, niin nukkua ehtii sitten joskus muulloin. Kyllä näiden jätkien kanssa pitää jaksaa juhlia. Ensimmäisen illan jälkeen pakkoa sanoa, että 38-vuotias jätkä jaksaa uskomattomasti juhlia kauemmin kuin 20-vuotiaat nuoret.

“Turha tässä kohtaa on nöyristellä”

EräViikingit raivasi tiensä Suomen mestariksi kärsimättä yhtään tappiota pudotuspeleissä. Avauskierroksella Karhut kaatui suoraan kolmessa ottelussa ja saman kohtalon sai kokea myös Oilers välierissä. Finaalissa EräViikinkejä vastaan asettui runkosarjassa kuudenneksi sijoittunut Indians, joka oli välierissä kukistanut runkosarjan kärkijoukkueen, Classicin.

Finaalisarjan kaksi ensimmäistä ottelua olivat tulosten valossa tasaisia. Kolmas ja samalla ratkaiseva finaaliottelu ei kuitenkaan jättänyt epäselvyyttä paremmasta joukkueesta, sillä EräViikingit pääsi juhlimaan mestaruutta 10-4-kotivoiton ansiosta.

– Saatiin liigapelaajat ajoissa mukaan ja saatiin yhtenäinen ryhmä hyvissä ajoin kasaan. Melkein kuukausi saatiin keskittyä täysin samalla ryhmällä, jolla lähdimme myös pelaamaan playoffeja. Käytimme ajan hyväksi ja onnistuimme siinä ajanjaksossa, Lehtinen pohtii tekijöitä vakuuttavien pudotuspeliesityksien taustalla.

– Playoffeissa jotkut pelit voivat olla kolikonheittoa, niin kuin meilläkin sattui varsinkin vieraspelit välillä olemaan. Niissä tämä ryhmä ennen kaikkea osoitti sellaisen henkisen vahvuuden. Hyvin ainutlaatuinen ryhmä siinäkin mielessä. Kun urheilusta puhutaan, niin yleensä ensimmäisenä pettää pääkoppa ja meillä se ei pettänyt kertaakaan. Kävimme välillä syvässäkin päässä ja pystyimme kääntämään vaikeitakin hetkiä voitoiksi.

Lehtinen korostaa myös kotiedun merkitystä.

– Kuusi kotipeliä ja kotietu jokaisessa sarjassa. Kuusi kertaa kaverit kävi meidän Mosahallissa ja lähti joka kerta häviäjänä pois. Turha tässä kohtaa on nöyristellä. 9-0-saldo kertoo aika paljon siitä, että oltiin huikeita ja ylivoimaisia.

Joukkueen tarina lisää mestaruuden merkitystä

Salibandyuransa päättyneeseen kauteen lopettava Lehtinen kertoo, että mestaruus merkitsee hänelle henkilökohtaisesti erityisen paljon.

– Merkitys linkittyy varmaan juuri enemmän tähän tarinaan ja joukkueeseen. Totta kai itselläni on kaiken näköisiä tarinoita ja joukkueita vuosien varrella ollut. Olen menestynyt tai en ole menestynyt niin hyvin omalla pelaajauralla.

– Kun aloitin valmentamisen kuusi vuotta sitten unelmana oli aina se, että minulla olisi sellainen joukkue, joka olisi yhtenäinen, itsestään ohjautuva, nöyrä ja tavallaan vähän sellainen veljeskunta. Nyt sain sen tällä kaudella. Tässä kävi vähän onni onnettomuudessa, että meidän liigapelit loppuivat niin aikaisin ja saatiin meidän liigaäijät käyttöön.

– Tämä on ollut huikea joukkue ja päävalmentajana oleminen on ollut helppoa. Eihän tässä kohtaa voi muuta kuin nauttia. Nyt on helppo sanoa kauden jälkeen, mutta kyllä koko matka on kuitenkin ollut itselleni sellaista nauttimista, Lehtinen kuvailee.

Kevään aikana yksi EräViikinkien tärkeimmistä pelaajista oli liigajoukkuesta mukaan hypännyt Joakim Lund. 20-vuotias hyökkääjä iski pudotuspeleissä 28 tehopistettä ja vei samalla pudotuspelien pistepörssin kärkipaikan. Lehtinen kertoo, että Lundin merkitys joukkueelle ei näy kuitenkaan pelkästään tehopisteissä.

– Vaikka kuinka paljon kaverit tässä vieressä painostaa, niin en voi heittää Lundia dösän alle. Tämä oli ensimmäinen kausi kun häntä valmensin. Aikaisemmin olen ollut hänelle suuri vihollinen ja hän on ollut mun joukkueelle uhka varsinkin B-junioreiden maailmassa. Tehnyt sellaista tuhoa, että päävalmentajaa on välillä suorastaan hirvittänyt.

– Jokesta on kevään aikana tullut muitakin elementtejä esiin kuin vaan se, että hän laittaa palloja verkkoon. Hän on myös suuri johtaja tälle joukkueelle. Muu ryhmä kunnioittaa häntä ja seuraa hänen esimerkkiään. Uskon, että kun Jokke on kasvanut ihmisenä kypsemmäksi, niin hän on ymmärtänyt myös sen, että hän pystyy olemaan joukkueelle myös johtaja. Vaikka tehot ovat tottakai tärkeitä, mutta se miten hän tota ryhmää pieksee eteenpäin arjessakin, niin se on huikeeta.

Ratkaisevan finaaliottelun jälkeisenä aamuna mestaruusjuhlat olivat vasta käynnistymässä.

– Meillä on aika hyvä meininki tässä. Pieni osa ryhmästä on vasta mukana ja tänä aamuna aloitellaan. Lähdetään yhdessä varmaan syömään ja keilaamaan. Katotaan taas päivä kerrallaan mihin homma menee.