Juniorit

FBC Loisto voitti T21-sarjan Suomen mestaruuden – “Ei siellä paljoa omia tehoja mietitty, vaan kaikki annettiin joukkueelle”

14.05.
2022
Juniorit

FBC Loisto voitti T21-sarjan Suomen mestaruuden häviämättä yhtään ottelua pudotuspeleissä. Kuva: Anssi Koskinen

FBC Loisto juhli keskiviikkona T21-sarjan Suomen mestaruutta kaadettuaan SBS Wirmon finaaleissa suoraan otteluvoitoin 3-0. Kolmas ja ratkaiseva finaaliottelu päättyi turkulaisten 6-2-kotivoittoon.

Mestarijoukkueen valmentaja ja FBC Turun valmennuspäällikkö Joni Burman kertoi Pääkallolle, että hän ei vielä ole ehtinyt sulatella ajatusta Suomen mestaruudesta.

– Olin itse kolmessa joukkueessa tällä kaudella mukana, ja kausi on ollut pitkä. Pelit loppuivat vasta nyt tyttöjen finaalin jälkeen, niin vielä ei ole hirveästi ehtinyt ymmärtämään mitään. Ehkä pikku hiljaa se prosessi lähtee tästä käyntiin, ja alkaa taas ymmärtämään jostain jotakin. Vielä on aika sekavat fiilikset.

FBC Loiston kokoonpano vaihtui paljon erityisesti runkosarjan aikana, mutta se ei estänyt joukkuetta menestymästä.

– Tytöille iso hatunnosto alkukaudesta ja runkosarjasta. Meidän rosteri eli ja vaihteli jonkin verran. Välillä mentiin vähän pienemmällä porukalla, kun taas välillä oli taas täysi rosteri. Tästä huolimatta joukkueessa pysyi hyvä ja rento fiilis. Vaikka välillä tuli F-liigasta pelaajia mukaan, niin sekään ei muuttanut tilannetta miksikään. Pelillisesti saatiin pikkuhiljaa vietyä asioita eteenpäin, vaikka siinä porukka vaihtuikin.

Burmanin mukaan joukkue ei liikaa miettinyt sitä, kuinka pitkälle kauden aikana on lopulta mahdollista yltää. Kauden mittaan edettiin peli kerrallaan, ja pelaajat pyrkivät aina antamaan parhaansa kentällä.

– Ei kyllä silloin vielä osannut odottaa mestaruutta, vaikka runkosarja lähtikin meidän osalta tosi hyvin käyntiin. Runkosarjassa T18-pelaajat pelasivat suurimmaksi osaksi myös T21-pelejä. Kokoonpanot vaihtelivat tosi paljon, eikä siinä alkukaudesta tai puolessavälissäkään hirveästi mietitty, että miten pitkälle tässä oikeasti mennään. Yritimme vain tehdä parhaamme.

– Tietysti tilannetta muutti tossa vielä se, että naisten joukkueelta loppui pelit, ja sieltä vapautui naisten F-liigajoukkueen pelaajat. Siinä vaiheessa ei kuitenkaan ollut valmennuksella vielä tietoa, kuinka moni sieltä jaksaa tai haluaa tulla pelaamaan. Lopulta kaikkihan sieltä sitten oli halukkaita, Burman kertaa.

Pudotuspeleissä kaikki palaset loksahtivat kohdilleen, ja FBC Loisto raivasi tiensä Suomen mestariksi kärsimättä yhtään tappiota kevään ratkaisupeleissä.

– Pudotuspeleihin saatiin kauden parasta peliä aikaiseksi. Pelattiin ihan huikeita matseja. Käytiin esimerkiksi Oulussa pelaamassa SSRA:ta vastaan yksi kauden parhaista peleistä, ja siellä oli vain 13 pelaajaa mukana. Palaset loksahtivat kohdilleen niin joukkuehengen suhteen, kuin myös taktisesti. Siinäpä se oikeastaan oli.

– Vaikka vieläkään ei ole kaikkea sinänsä ymmärtänyt, niin kliseistä ilmausta käyttäen, kaikki halusivat joukkueen eteen parasta, eikä kukaan ollut itsekäs. Kaikki pelasivat koko jengille ja se näkyi. Kuten sanoin, niin pleijareissa pelattiin kauden parhaita pelejä, vaikka kuinka monta. Se kertoo siitä, että ei siellä paljoa omia tehoja mietitty, vaan kaikki annettiin joukkueelle.

”Ku pelataa ni pelataa ja ku juhlitaa ni juhlitaa” luki Loiston pelaajien paidassa ennen kolmatta finaalia. Kuva: Anssi Koskinen

Kuten Burman mainitsi, joukkueen ryhmähenki oli korkealla ja se kantautui myös kentän ulkopuolelle. Huomio kiinnittyi esimerkiksi pelaajien lämmittelypaitoihin.

– Niissä oli sellaisia lentäviä lauseita kauden varrelta, mitä on joukkueen sisällä viljelty. Sellaisia sisäpiirivitsejä, jotka tytöt oli sitten painattanut noihin paitoihin. Valmennukselta ja pelaajilta on tullut jotain “tyhmiä” vitsejä tossa kauden aikana, mitä on sitten viljelty ja niillä on ollut tietynlainen merkitys meidän joukkueen sisällä. Löysivät tiensä sitten paitoihin.

Keskiviikkona ratkaisevan finaaliottelun alkua synkensi SBS Wirmon pelaajan ikävä loukkaantuminen. Burman halusi haastattelun lopuksi vielä kommentoida tilannetta.

– Kolmannessa finaalissa nähtiin ikävä tilanne heti ensimmäisen erän alussa, kun SBS Wirmon pelaaja Ronja Niemi loukkaantui. Saatiin siinä sitten onneksi kuulla, että kyseessä on vain lievä aivotärähdys. Koko meidän joukkueelta hänelle tsempit ja toivottavasti hän toipuu nopeasti.

Eetu Moisio
Eetu Moisio on urheilujournalismin opiskelija ja Pääkallon työharjoittelija.

Moisiolta löytyy pelikokemusta laajalti eri sarjatasoilta 15 vuoden ajalta.

Tällä hetkellä hän toimii myös salibandyvalmentajana.