Happee voitti tiistai-iltana P16-sarjan Suomen mestaruuden. OLS kaatui ratkaisevassa kolmannessa finaaliottelussa loppulukemin 7-5 ja Happee pääsi juhlimaan mestaruutta voitoin 2-1.
Mestarijoukkueen päävalmentaja Pasi Kotilainen kertoi Pääkallolle, miten vuosi sitten muodostettu joukkue nousi ensimmäisellä kaudellaan Suomen mestariksi.
– Tietenkin hyvä fiilis tällä hetkellä, kausihan oli pitkä. Vuosi sitten huhtikuussa aloitettiin ja nyt saatiin kausi pakettiin. Matkan varrella oli kyllä paljon tapahtumia siitä mistä lähdettiin. Tämän joukkueen kasvutarina on huikea.
– Joukkue kasattiin yhteen kahdesta eri P16-joukkueesta edelliseltä kaudelta. Osa pelaajista pelasi tuolloin 05-ikäluokan kanssa, ja pääsimme siellä myös SM-sarjaan, mutta kausi päättyi jo syksyllä koronan takia. Treenailtiin siinä se edellinen kausi, ja keväällä lähdettiin valmistautumaan tähän kauteen. Kaikki P16-pelaajat yhdistettiin, ja aloimme tekemään duunia kohti SM-sarjapaikkaa.
– Saavutettiin sarjapaikka ja päädyimme OLS:an kanssa samaan lohkoon. Pelasimme ensimmäisen harjoitusottelun heitä vastaan kesällä ja kohtasimme kauden aikana yhteensä kahdeksan kertaa. Kauden kokemuksista tiedettiin, että vaikka on kova ryhmä vastassa, niin mahdollisuudet on voittaa. Pienistä asioista se oli kiinni, Kotilainen kuvailee.
Minkälaisia tavoitteita teillä oli kauteen lähdettäessä?
– Sanoin pojille, että jos me SM-sarjassa pelataan, niin silloin mahdollisuudet ovat mihin vain. Tiesimme, että kyseessä on tasainen sarja ja kauden aikana huomasimme, että pärjäämme hyvin kärkijoukkueita vastaan.
Kuten Kotilainen vihjasi, joukkue pelasi vakuuttavan runkosarjan. Jyväskyläläiset voittivat runkosarjassa 17 ottelua ja kärsivät vain neljä tappiota. Joukkue sijoittui lopulta runkosarjassa toiseksi, kaksi pistettä finaalivastustaja OLS:aa perässä.
– Ei sitä ehkä kuitenkaan itsekään uskonut, että mestaruus tulee tänä vuonna. Lähdimme rakentamaan tätä kahden vuoden projektina, koska ensi kaudella joukkueet pysyvät samoina. Tavoitteena oli päästä kahden vuoden aikana finaaleihin taistelemaan mestaruudesta, mutta kävikin niin hyvin, että se tulikin jo ekana vuonna.
– Olen toiminut pitkään huippu-urheilun ja salibandyn parissa, joten tiedän, että ensin täytyy tehdä kovaa duunia kesäharjoittelusta lähtien, ja kaudella nähdään, mihin se riittää, Kotilainen toteaa.
Sarjajärjestelmä aiheutti haasteita
Pudotuspeleissä Happee joutui pelaamaan kaksi kertaa selkä seinää vasten, hävittyään avausottelun sekä puolivälierissä että välierissä. Joukkue osoitti kuitenkin sinnikkyyttään, ja taisteli itsensä finaaliin Nokian KrP:n ja Ilveksen ohi.
– Tämän vuoden sarja oli haastava joukkueille, jotka pääsivät playoffeihin, koska koko kausi pelattiin kahdessa eri lohkossa. Kohtasimme toisen lohkon joukkueita ensimmäistä kertaa vasta pudotuspeleissä.
– KrP:tä ja Ilvestä vastaan alku meni vähän opettelemiseen ja vastustajaan tutustumiseen. Tilanne oli kuitenkin kaikille samanlainen ja vaikutti kaikkien tekemiseen. Molemmissa sarjoissa kaksi ensimmäistä peliä olivat tiukkoja ja kolmannet sitten vähän repesi. Kyse oli käytännössä siitä, että opittiin sarjojen aikana tapa, millä vastustajat voitetaan.
– Ryhmä on ollut vahva koko kauden. Emme hävinneet koko kauden aikana kertaakaan kahta peliä putkeen. Kertoo siitä, että pojat ovat tehneet kovaa töitä, ja meillä on laaja materiaali joukkueessa. Ratkaisuvoimaa löytyy kolmesta kentästä asti, Kotilainen kuvailee joukkueensa luonnetta.
Finaalisarja OLS:aa vastaan venyi kahden ensimmäisen sarjan tavoin kolmanteen, eli ratkaisevaan otteluun. Ratkaisupelin kolmannen erän alkupuolella mestaruus näytti jo ratkenneen oululaisille, kun kotijoukkue siirtyi 5-2-johtoon. Happee-valmennuksen viesti pelaajilleen oli tilanteessa sama, mitä se on kauden mittaan ollut.
– Loppusummeriin asti pelataan, oli tilanne mikä tahansa, ja ollaan valmiina kaikkeen, mitä kentällä tapahtuu. Kentällä pitää olla aina valmis lyömään kaikkensa kehiin ja pelin jälkeen katsotaan, mitä taululla lukee.
– Tiesimme, että mahdollisuus on. Joukkue on ollut vahva kolmansissa erissä muutenkin koko kauden. Meillä on kuitenkin sellainen ryhmä, joka pystyy tuottamaan paljon maalipaikkoja peleissä. Kyse on loppujen lopuksi kiinni siitä, saadaanko palloa sinne pömpeliin. Kolmannen ja neljännen maalin jälkeen vastustajalla alkoi maila puristamaan kädessä ja liike loppumaan. Sen jälkeen iskettiin vain lisää höyryä koneeseen.
Vierasjoukkue iski kolmannen erän loppuun viisi maalia, ja tämä siivitti mestaruuden jyväskyläläisille.
Kertooko tämä pitkän tauon jälkeen tullut mestaruus muutoksesta junioritoiminnassa?
– Seurassa ollaan viimeiset vuodet panostettu kovasti junioritoimintaan, ja parannettu sitä. Ei mennä pelkästään liigajoukkue edellä, vaan kehitetään myös junioritoimintaa. Viitisen vuotta sitten lähdettiin kehittämään junioripolkua sieltä ruohonjuuritasolta asti. Seuran valmennuspäällikkö Tero Kotilainen on tehnyt siinä tosi hyvää työtä.
– Tämä 06-ikäluokka on ollut vahva, mutta meillä kuitenkin P18-junnut pelasi SM-sarjassa, ja A-junnut on pelannut aina SM-sarjassa. Liigajoukkue on kuitenkin aina elänyt omista junioreista, ja se tulee jatkossakin olemaan tärkeää. Seuran yksi arvoista on kasvattaa omia pelaajia tältä alueelta liigajoukkueeseen. Joka vuosi pyritään nostamaan ainakin yksi juniori liigarinkiin ja viime vuosina on nostettu ehkä vähän enemmänkin.
– Kyllä juonioripolkuun panostetaan paljon. Se palvelee sekä pelaajia että meidän kokonaisuutta. Meillä tuli myös divaripaikka ensi kaudelle, mikä tuo vielä yhden lisämausteen junioripolun yläpäähän. Löytyy pelipaikkoja myös niille, jotka eivät liigarinkiin ihan heti mahdu, Kotilainen kiteyttää.