Hyllylle joutuneet suomalaiset huippuerotuomarit ja kansainvälinen liitto riitelevät – edessä voi olla jopa oikeustoimia

Mikko Alakare ei pidä erotuomarina kynttilää vakan alla. Kuva: Riku Laukkanen

Mikko Alakare ja Vesa Vilkki kuvattuna 6.12.2018 ennen MM-ottelua Australia-Slovakia. Seuraavana päivänä alkoi tapahtua. Kuva: IFF

Suomalaisen huippuerotuomariparin ja kansainvälisen salibandyliiton IFF:n välille on syntynyt riita, jossa mukaan on otettu jo lakimiehet. Pääkallo selvitti, mistä on kysymys.

Syy riitaan on, että kansainvälisen salibandyliiton erotuomarikomitea (RC) ei hyväksynyt Mikko Alakaretta ja Vesa Vilkkiä kansainvälisten erotuomarien listalle vuosiksi 2021-22.

Asia ja myös erotuomarien nimet ovat tulleet esille IFF:n hallituksen julkisissa pöytäkirjoissa. Alakare myöntää Pääkallolle, että heidän ajatuksensa oli hoitaa asiaa julkisuuden ulkopuolella. Hän kuitenkin antoi laajan haastattelun, kun asia oli noussut esille pöytäkirjojen kautta. Pääkallo kysyi asiasta myös IFF:n pääsihteeri John Liljelundilta ja teki useampia taustahaastatteluja asioiden kulun selvittämiseksi.

– Tuomaripiireissä ei ole hirveästi avattu sitä, mitä kulissien takana tapahtuu. Onko se hyvä vai huono asia, siitä voi olla montaa mieltä. Kun se tapahtuu suljettujen ovien takana, se on myös altis erilaisille väärinkäytöksille ja voi olla sellaista vallankäyttöä, joka ei kaikilta osin ole asianmukaista, Alakare sanoo.

– Olemme pyrkineet löytämään ihan sopuratkaisua. Meistä on kohtuutonta, että kansainvälinen uramme loppuu niin, että meidät heitetään kisoista ulos ”suurinakin pahantekijöinä”.

Ehdotus ja vastaehdotus

Alakaren ja Vilkin puolesta asiaa ajaa nyt Markus Manninen, jolla on kokemusta muun muassa urheilun kansainvälisestä tuomioistuimesta CAS:ista. IFF on pestannut puolestaan Olli Rausteen, joka kuuluu myös tunnettuihin suomalaisiin urheiluoikeuden asiantuntijoihin.

Lakimies Mannisen yhteydenottoa edelsivät keskustelut erotuomarien ja IFF:n välillä.

– Heillä oli tiettyjä vaatimuksia, joihin meidän erotuomarikomiteamme ei suostunut, IFF:n pääsihteeri John Liljelund kertoo.

– Olemme esittäneet meidän tarjouksenamme, että nimetkää meidät listalle ja antakaa yksi tasokas tapahtuma jäähyväisenä. Sitten me häivymme vähin äänin. He eivät ole olleet tähän suostuvaisia, Alakare valottaa.

IFF:n omaa valitusjärjestelmää ei ole tässä tapauksessa pääsihteeri Liljelundin mukaan hyödynnetty, vaikka mahdollisuutta siihen tarjottiin. Alakare vastaa, että koska heille ilmoitetun mukaan kysymyksessä ei ole IFF:n kurinpitotoimi, ei ole syntynyt myöskään päätöstä, josta voisi valittaa.

Helsingin MM-kisojen 2021 jälkeen jälkeen IFF:n erotuomarikomitea teki Alakarelle ja Vilkille vastaehdotuksen tilanteen ratkaisemiseksi, mutta erotuomarit ilmoittivat hylkäävänsä IFF:n ehdotuksen ja etsivänsä ratkaisua muilla keinoilla.

– Siinä oli esitys, että heille taattaisiin erotuomarina joitakin pelejä. Se ei heille ollut heitä tyydyttävä ratkaisu, Liljelund kertoo.

– Se, mitä he ovat tarjonneet, ei ole ollut lähelläkään sitä (tarjoustamme). Nyt asia on auki ja on selvää, että se tulee jatkumaan, Alakare sanoo.

Liljelundin mukaan pitää ottaa huomioon, että tapauksessa osapuolina ovat erotuomarit ja RC, ja IFF on siinä välissä.

– Koska lajista ja sen osapuolista täytyy pitää huolta, toimiston ja hallituksen puolesta yritimme esittää ratkaisua, joka olisi kelvannut, Liljelund virkkoo.

– Meillä ei ole kauheasti intressejä avata keissiä edelleen, koska pallo jäi heille (Alakare ja Vilkki). Meidän periaatteemme on, että avoimesti tiedotetaan, mutta nyt kysymys on siitä, että ei ole yhteistä näkemystä siitä, miten edetään.

Millaisilla toimilla erotuomarit ovat IFF:tä uhanneet?

– He ovat ilmoittaneet, että ryhtyvät toimenpiteisiin. Se on herrojen päätettävissä, mitä he haluavat tehdä. En osaa sanoa, mitä siinä on tapahtumassa. En ole juristi, enkä osaa sanoa, mikä on mahdollista ja mikä ei. Toisaalta taas meille on epäselvää, mistä meidät haastettaisiin, Liljelund vastaa.

IFF:n hallituksen pöytäkirjasta selviää, että erotuomareiden lakimiehen yhteydenotossa ei ollut kyse vielä haasteesta tuomioistuimeen, vaan avoin kanne. IFF:n näkemyksen mukaan se perustui vain työoikeuteen liittyviin kysymyksiin, mutta IFF ei ole koskaan ollut erotuomarien työnantaja.

– Näin me olemme sen tulkinneet ja ymmärtäneet, mutta jos joku oikeusviranomainen on eri mieltä, se muuttaa tilanteen, Liljelund sanoo.

IFF:n taloustilanne tiedetään vaikeaksi. Miten tällainen oikeustapaus kuormittaa liiton taloutta?

– Jos lakimiesten välityksellä joudutaan hoitamaan asioita, se ei ole kaikkein tehokkainta tapaa käyttää rahaa, jota muutenkaan ei ole paljon. Sen takia yritimme rehellisesti tehdä vastaehdotuksen.

Mikko Alakare ei pidä erotuomarina kynttilää vakan alla. Kuva: Riku Laukkanen

Pelon kulttuuri korpeaa

Alakare kertoo käyttäneensä kokemustaan, juristin ammattitaustaansa ja luonnettaan siinä, että on tuonut esille myös epäkohtia. Häntä korpeaa pelon kulttuurilla johtaminen salibandyn kansainvälisessä erotuomaritoiminnassa.

– Olemme Vesan kanssa halunneet olla keulakuvana suhteessa erotuomarit vastaan lajiorganisaatio voidaksemme parantaa muiden toimintaedellytyksiä. Jos jotain on kohdeltu epäreilusti, olemme käyttäneet asemaamme siinä, että se on uskallettu tuoda esille, Alakare myöntää.

Alakare ja Vilkki ovat Suomen kokeneimmat salibandyerotuomarit. Alakarelle on kertynyt 25 liigakauden aikana 474 ottelua, Vilkille 20 kauden aikana 436.

Alakare on ollut miesten MM-kisojen erotuomarina vuosina 2004, -08, -10, -16 ja -18. Vuonna 2004 hän vihelsi yhdessä Jukka-Pekka Koskelan kanssa Ruotsin ja Tshekin välisen MM-finaalin. Vilkki on ollut Alakaren parina kaikki kisat vuodesta 2008 eteenpäin.

Alakare on myös jalkapallossa kansainvälinen avustava erotuomari. Veikkausliigan nykyisistä avustavista erotuomareista hän on kokenein. Alakare tietää arvonsa.

– Uskallan sanoa, että olen salibandyyn ihan poikkeuksellinen tapaus. Olen varmaan lajin erotuomaritoiminnalle henkilö, jollaista salibandylla ei ole ollut eikä välttämättä tule koskaan olemaankaan. Olen nähnyt huippu-urheilua erotuomarin roolista aika paljon syvemmältä kuin kukaan muu, joka salibandyssa vaikuttaa, hän sanoo.

– Olen satsannut tähän harrastukseen paljon, ja saavuttanut oikeastaan kaiken, mitä suomalainen erotuomari voi saavuttaa.

Mestarien liigasta Prahan potkuihin

Loppuvuonna 2018 Alakare sai kokea muutamassa viikon sisällä erotuomarin taivaan ja helvetin. Ensin hän oli tekemässä jalkapallohistoriaa osana suomalaista erotuomarikuusikkoa Atletico Madridin ja Monacon välisessä Mestarien liigan ottelussa.

Sieltä hän matkusti suoraan Prahaan salibandyn MM-kisoihin, jossa kirkkaana ajatuksena oli olla mukana turnauksen ratkaisuotteluissa. Toisin kuitenkin kävi.

– Pari päivää ennen kisojen päättymistä meidät heitettiin erotuomariryhmästä ulos ja sanottiin, että emme saa olla missään yhteydessä erotuomariryhmään, Alakare kertoo.

Kiellosta huolimatta suurin osa turnauksen erotuomareista tuli suomalaisten kanssa lähikuppilaan oluelle.

– Jokainen erotuomari kävi erikseen sanomassa, että tämä on pöyristyttävää: olet tuonut esiin epäkohdat, jotka kaikki tietävät mutta muut eivät uskalla sanoa, Alakare kertoo.

Liljelund ei pysty omasta asemastaan avaamaan riidan alkujuuria paljon muuten kuin että ne liittyvät tapahtumiin Prahan MM-kisoissa 2018.

– RC ei ollut tyytyväinen kyseisen parin toimintaan erotuomariryhmässä. Siitä on erilaisia näkemyksiä, mitä kenenkin olisi pitänyt tehdä. RC on käsitellyt sen, mutta asia on jäänyt silloin auki, eikä ole ollut selkeä (kyseisten erotuomarien suuntaan). Se olisi pitänyt käydä IFF:n puolelta silloin paremmin läpi ja purkaa, Liljelund myöntää.

– Tällaisessa tilanteessa, jos kisoissa tapahtuu jotain, RC:n jälkihoito täytyy hoitaa paremmin ja saattaa loppuun. Jos kiistoja tulee, ne on helpompi käsitellä silloin eikä myöhemmin.

Liljelund korostaa vielä, että syynä eivät ole kaukalon sisällä tapahtuneet asiat.

– Erotuomareina he ovat kentällä erittäin hyviä, mutta huipputuomareilta odotetaan toki muutakin.

Alakaren ja Vilkin viimeiseksi jäi ottelu Viro-Slovakia.

– Tarkkailupalautteessa luki, että ”koko kisojen paras erotuomarisuoritus”, Alakare kertoo.

Hän kiistää, että heillä olisi ollut mitään ongelmia turnauksen muiden erotuomarien kanssa.

– Olemme halunneet jakaa osaamista ja näyttää, että erotuomaritoimintaa voi tehdä tavoitteellisesti. Ryhmän sisällä olimme hyvää pataa muiden erotuomarien kanssa. Usein monet olivat iltaisin meidän huoneessa juttelemassa peleistä.

Vesa Vilkki on ollut pitkään Alakaren tuomaripari. Kuva: Juhani Järvenpää

Totaalinen yllätys ja shokki

Prahan MM-kisojen jälkeen alkoi uusi kansainvälisten erotuomarien kaksivuotiskausi, johon Alakare ja Vilkki oli valittu loppuvuonna 2018. Erotuomarit eivät lähteneet repostelemaan Prahan tapahtumia julkisuudessa.

Keväällä 2019 he kirjoittivat IFF:n erotuomarikomitealle pyynnöstä 13-sivuisen kirjeen, jossa toivat esiin omat näkemyksensä. Sen jälkeen heille tuli kuittaus, että asia on käsitelty ja he jatkavat korkeimman eli kultatason kansainvälisinä erotuomareina.

Heille ei aseteltu ainuttakaan kansainvälistä ottelua vuosina 2019-2020. Se ei suoranaisesti vielä ihmetyttänyt, koska koronapandemia jylläsi, perui ja siirsi tapahtumia, muun muassa loppuvuoden 2020 MM-kisat.

Alakare ja Vilkki hakivat vuonna 2020 uudelle kaksivuotiskaudelle kansainvälisiksi erotuomareiksi, jonne Suomen Salibandyliiton hallitus heitä esitti. Kun marraskuussa IFF:n sivuille ilmestyivät valinnat, Alakaren ja Vilkin nimi puuttui listasta.

– Se tuli totaalisena yllätyksenä ja shokkina, varsinkin, kun kukaan ei ollut kertonut etukäteen yhtään mitään, Alakare kertoo.

– Mitään perusteita ei ole kerrottu. Meille on sanottu, että tässä ei ole kyse mistään kurinpitomenettelystä, vaan he vain RC:ssa päättivät, että eivät valitse meitä. RC:sta on todettu aika ylimielisestikin, että he tekevät mitä haluavat.

Yllätyksenä se tuli myös Suomen Salibandyliitolle. Kotimainen liitto koetti kysyä virallisesti IFF:lta perusteita Alakaren ja Vilkin puuttumisesta kansainväliseltä listalta, mutta turhaan. Pääkallon tietojen mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen Salibandyliiton esitystä kansainvälisiksi erotuomareiksi ei ole hyväksytty IFF:ssa sellaisenaan.

Onko aiemmin IFF:ssa jätetty kansainväliselle listalle nimeämättä kansallisen liiton esittämiä erotuomareita, John Liljelund?

– Joitakin niin sanotusti kehittyvien maiden erotuomaripareja on aikanaan aika montakin, ennen kuin perustettiin erillinen kehitysryhmä. Huipputuomareita harvoin. Joissain tapauksissa, jos erotuomari on käyttäytynyt turnauksessa epäasiallisesti, siitä on ehkä keskustelu, mutta erotuomarikomitea tekee esitykset omanaan ja yleensä se menee niin, että hallitus ne hyväksyy. Tässäkin tapauksessa kyseessä on RC:n esitys, joka hallituksessa on hyväksytty, pääsihteeri Liljelund avaa.

Lämpöhousuja ja paidanvaihtoja

Mikko Alakare kertoo, että niin kotimaassa kuin kansainvälisissäkin ympyröissä hän ja Vilkki ovat tuoneet epäkohtia esiin myös kokemattomampien tuomarien puolesta.

– Olemme tehneet sen aina suljettujen ovien takana, jossa paikalla ovat vain erotuomarit ja erotuomarijohto. Siellä onkin kannustettu avoimeen ajatustenvaihtoon.

Alakaren kertomat epäkohdat liittyvät muun muassa epäselviin ja ristiriitaisiin ohjeisiin sekä muuten huonosti hoidettuihin prosesseihin. Esimerkkinä se, kun 2016 Riian MM-turnauksessa jury muutti peliasun alla olevien kompressiohousujen väriä koskevia ohjeita kesken kisojen, mutta unohti kertoa erotuomareille. Tämä sai väärästä varusteesta jäähyn kentällä antaneiden erotuomarien toiminnan näyttämään tyhmältä.

Toinen tapaus liittyy Prahaan, jossa erotuomareita ensin nimenomaisesti kiellettiin tarkistamasta joukkueiden pelipaitojen värejä etukäteen, ja sitten Alakare ja Vilkki saivat moitteet, kun Singaporen ja Kanadan ottelun alku viivästyi joukkueiden marssittua kentälle samanvärisissä paidoissa.

– Haluamme välttyä siltä, että kentällä erotuomarit joutuvat naurunalaiseksi. Erotuomari kantaa aina julkisen vastuun. Kukaan johdosta ei pahoitellut sitä joukkueille eikä meille.

Kymmenen vuotta sitten jäi hampaankoloon

Alakare kokee erotuomariparin kokeneen vääryyttä jo vuoden 2012 MM-valinnoissa, ja IFF:n rikkoneen omia sääntöjään: MM-kisoihin piti mahtua vain kultatason erotuomarien, mutta kansainvälinen liitto jätti kisoista rannalle molemmat silloiset Suomen kultatason parit Alakare-Vilkin ja Lasse Vuola-Tero Fordell.

Alakaren mukaan syynä oli Vilkin ja Vuolan aktiivisuus kotimaassa eritoten tuomarien valitusoikeuteen liittyvissä asioissa, mistä kaikki Suomen Salibandyliitossa eivät pitäneet. Alakare harmittelee nyt, ettei tuolloin tapausta viety eteenpäin. Ajatuksena silloin kuitenkin oli, ettei omaa asiaa ajeta.

Nyt Alakare korostaa, että tuoretta tapausta viedään eteenpäin ennen kaikkea tulevien erotuomaripolvien vuoksi.

– Jos ne (IFF:n erotuomarikomitea) voivat tehdä tämän meille, hehän tekevät sen halutessaan kenelle tahansa muulle. Olen kokenut, että olemme sen velkaa tälle järjestelmälle, että katsotaan, saako tehdä ihan mitä vain. Ovatko nämä vapaita käsittelemään ihmisiä ihan haluamallaan tavalla, Alakare sanoo.

– Tämä on periaatteellinen kysymys ennen kaikkea tuleville erotuomareille. Tämähän tietyllä tavalla sementoi sen pelon kulttuurin sille, että jos parhaat saa ulos sillä, kun he ovat olleet äänessä jossakin suljettujen ovien takana, niin kukaan muu ei uskalla sanoa mitään.

Loppuvuonna on jälleen kansainvälisten erotuomarien haku uudelle kaksivuotiskaudelle. Aiotteko Vesa Vilkin kanssa hakea?

– Ei ole vielä syvällisemmin puhuttu, mutta en näe mitään syytä, miksi emme hakisi. Me olemme koko ajan ilmaisseet, että haluamme viheltää.

Lähteet:

IFF:n hallituksen kokous 3/2022, § 9 b) 

IFF:n hallituksen kokous 8/2021, § 9 b)

IFF:n hallituksen kokous 7/2020, § 7 e)