Liigat

Kotilainen selätti viime kauden vaikeudet ja jatkaa pelaajauraansa tulevalla kaudella uusissa maisemissa – “En tiennyt, pystynkö enää pelaamaan”

05.07.
2022
Liigat

Kotilainen (vas.) vietti Jyväskylässä Happeen riveissä yhteensä 11 kautta. Kuva: Esa Jokinen

SPV piti viime keskiviikkona merkittävän tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin valmennusryhmää koskevasta muutoksesta sekä julkistettiin huippupelaaja Peter Kotilaisen pelaajasopimus. Kotilainen kertoi ajatuksiaan uransa jatkumisesta Pääkallon haastattelussa.

Tiedotustilaisuudessa Kotilainen totesi, että hän joutui edellisen puolen vuoden aikana pohtimaan, pystyykö hän pelaamaan enää ollenkaan. Mistä nämä ajatukset syntyivät?

– Kisojen jälkeen olin aika pitkään ihan kipeänä. Ramppasin siinä sitten lääkäreissä pitkin kevättä, kun en muuten meinannut millään tulla terveeksi, Kotilainen paljastaa.

– Kävin tammikuun alussa pelaamassa yhden pelin ja parissa treeneissä, niin tulin siinä vielä uudestaan pahemmin kipeäksi. Sen jälkeen vähän muutkin asiat, kuten henkinen terveys romahtivat. Motivaatio ja kaikki olivat kadonneet, enkä tiennyt, pystynkö enää pelaamaan. Tollainen tilanne ei ole koskaan aikaisemmin osunut lähellekään.

– Jälkeen päin kun on puhunut asioista ja käynyt niitä läpi, niin varmaan joku kisoihin päättynyt juttu laukaisi jotain. Tulin tosiaan kaksi päivää finaalin jälkeen pahasti kipeäksi ja se kesti yhteensä varmaan 10-12 viikkoa. Se vei kunnon kaikkinensa täysin, Kotilainen pohtii.

Mennyt kausi oli sairauksista kärsineelle Kotilaiselle vaikea. MM-kotikisojen lisäksi hän pelasi seurajoukkueessa ainoastaan seitsemän ottelua ja kevään puolella otteluita kertyi vain yksi. Asiat ovat kuitenkin kääntyneet parempaan päin ja uutta virtaa salibandyä kohtaan on löytynyt.

– Tässä on kaikkinensa saanut asioita parempaan päin. Terveys on tässä nyt pysynyt. Jossain vaiheessa keväällä yritin palata treenaamaan, mutta ei siitä tullut yhtään mitään.

– Nyt taas tämän uuden kokonaisuuden myötä on saanut asioita loksahtamaan paikoilleen. Sitä kautta on tullut taas sellainen palo, kun on päässyt treenaamaan ja vähän pelaamaan. Puoli vuotta oli taukoa, että en koskenut sählymailaan ollenkaan. Olenko nyt viisi lajitreeniä tässä vetänyt, niin se on taas sytyttänyt kipinän.

Vuonna 1994 syntynyt Kotilainen on pelannut liigatasolla jo kaudesta 2010-11 lähtien ja ollut vuosien saatossa yksi sarjan tehokkaimmista pelaajista. Huippuhyökkääjä on pelannut liigatasolla yhteensä 295 ottelua tehopistein 316+297=613. Urallaan kolme SM-hopeaa ja kaksi maailmanmestaruutta voittanut Kotilainen kertoo, että hänelle kaikista tärkeintä on pelaamisesta nauttiminen.

– Isoin tavoite on se, että haluan taas nauttia pelaamisesta vähän samalla tavalla kuin joskus pikkupoikana nautti sählystä. Kuten olen usein sanonut, niin se on ollut se suurin intohimo itselleni. Kun sen kadotti, niin tavoitteena olisi löytää se uudestaan. Toivotaan, että sen myötä tulee myös menestystä joukkueelle, mutta itselleni isoin juttu on se, että nauttisi taas pelistä.

– Muutos tuo aina jotain uutta energiaa. Kun menee uuteen joukkueeseen, niin siinä on automaattisesti aina tietynlainen uusi energia. Asioita tehdään kuitenkin kaikissa joukkueissa eri tavalla ja ihmiset ovat erilaisia, Kotilainen toteaa.

Eetu Moisio
Eetu Moisio on urheilujournalismin opiskelija ja Pääkallon työharjoittelija.

Moisiolta löytyy pelikokemusta laajalti eri sarjatasoilta 15 vuoden ajalta.

Tällä hetkellä hän toimii myös salibandyvalmentajana.