Liigat

Pääkalloennakko: F-liigan naisten sarjan mestariksi on yksi selkeä ennakkosuosikki – NLB:n keskikastissa erot ovat erittäin pieniä

16.09.
2022
Liigat

TPS:llä on avaimet mestaruuden uusimiseen. Kuva: Anssi Koskinen

Naisten F-liigakausi 2022-2023 pyörähtää käyntiin lauantaina 17.9. täydellä kahdeksan ottelun kierroksella. Ennen kauden alkua Pääkallo.fi arvioi joukkueiden väliset voimasuhteet koko sarjan kattavassa ennakossa.

Avauskierroksen ottelut:

NLA
17.09.2022 14.00 Classic – SB-Pro, Ideapark Bläk Boks
17.09.2022 15.00 TPS – FBC Loisto, Kupittaan palloiluhalli
17.09.2022 17.00 SSRA – PSS, Kastellin monitoimitalo
17.09.2022 17.00 Koovee – EräViikingit, Spiral-halli

NLB
17.09.2022 15.00 ÅIF – Jokerit, Sipoon Areena
17.09.2022 17.00 Blue Fox – Pirkat, Tähtihalli
17.09.2022 17.00 O2-Jyväskylä – Helsinki United, Palokan koulukeskus
17.09.2022 18.00 SaiPa – Welhot, Lappeenrannan Urheilutalo

Naisten sarjassa pelaa tulevalla kaudella 16 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen eri tasolohkoon (NLA ja NLB). Molemmissa lohkoissa on kahdeksan joukkuetta. Runkosarja pelataan kolminkertaisena sarjana, eli kaikille joukkueille kertyy sen aikana 21 ottelua.

Runkosarjan päätyttyä A-lohkon 7. ja 8. sijoittuneet karsivat B-lohkon 1. ja 2. sijoittuneita vastaan viimeisistä pudotuspelipaikoista. Pudotuspelikarsintojen joukkueet sekä B-lohkon 3. pelaavat seuraavalla kaudella F-liigassa. Kaudelle 2023-24 tulevan sarjauudistuksen myötä B-lohkon 4. ja 5. sijoittuneet karsivat viimeisestä paikasta F-liigassa kyseiselle kaudelle.

B-lohkossa sijoille 6.-8. sijoittuneet joukkueet ja F-liigakarsinnan hävinnyt joukkue pelaa naisten 1.divisioonassa kaudella 2023-24.

Lisätietoja sarjajärjestelmästä F-liigan sivuilta.

Seuraavaksi käydään tulevan kauden lohkojen ennakkoasetelmat läpi joukkue kerrallaan. Ensiksi A-lohko ja sitten B.

NLA

1. TPS, Turku

TPS päätti viime F-liigakauden seurahistoriansa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen aikuisten tasolla kukistettuaan PSS:n finaaleissa. Kuluneen kesän aikana hallitseva Suomen mestari on vahvistunut entisestään. Joukkueen pelaajarunko pysyi kasassa, ja uusilla hankinnoilla tuotiin lisää syvyyttä kokoonpanoon. Suomea kolmissa MM-kisoissa edustanut Ella Alanko-Salminen tekee paluun liigakentille ja TPS-paitaan. Olivia ja Emilia Pietilä sekä Henrika Maikola puolestaan liittyivät joukkueen vahvuuteen paikallisvastustaja FBC Loistosta.

Turussa ollaan tulevaan kauteen lähdettäessä uudenlaisen tilanteen edessä. Viime kaudella erinomaista työtä tehneen Aki Vilanderin jatkaessa päävalmentajana, ja laajan pelaajamateriaalin ansiosta TPS on alkavalla kaudella selvä ennakkosuosikki uusimaan mestaruutensa.

TPS kertoi jo tässä vaiheessa Vilanderin sekä useamman avainpelaajan jatkavan joukkueessa myös tulevan kauden jälkeen, joten projekti on etenemässä hyvään suuntaan, ja on hyvin mahdollista, että turkulaiset tullaan näkemään tämän listan kärjessä yhä useammin.

Ykköspaikan uusimista tukee eritoten vahva pallollinen pelitapa, tiukka puolustuspeli ja se, että TPS pyrkii kehittämään peliä koko ajan. Viime kauden kapea materiaali on laajentunut ja vahvistunut, joten mestaruuden uusimisille on hyvät perusteet.

Tähtipelaaja: Milla Nordlund
Päävalmentaja: Aki Vilander

Miten PSS:n kausi lähtee rullaamaan uuden päävalmentajan alaisuudessa? Kuva: Anssi Koskinen

2. PSS, Porvoo

Viime vuosina paikkansa sarjan kärkijoukkueena vakiinnuttanut PSS pelasi keväällä kolmatta kertaa peräkkäin F-liigan finaaleissa, mutta mestaruus matkasi lopulta seitsemän ottelun jälkeen Turkuun. Nyt Porvoossa on alkamassa uusi aikakausi, sillä pitkään joukkueen päävalmentajana toiminut Jukka Kouvalainen jättäytyi tehtävistään kauden päätteeksi. Kouvalaisen seuraajaksi nimitettiin viisi vuotta hänen apuvalmentajanaan toiminut Tiia Ukkonen. Vaikka muutos valmennuksessa luo pieniä kysymysmerkkejä, on PSS silti vahva ehdokas etenemään kevään loppuotteluihin jo neljättä kertaa peräkkäin.

PSS teki kesän aikana kaksi nimekästä hankintaa, kun Ruotsissa kahdeksan kautta viettänyt puolustaja Laura Manninen sekä EräViikinkien tehohyökkääjä Daniela Westerlund liittyivät porvoolaisten vahvuuteen. Molemmat kuuluvat parhaillaan myös Suomen maajoukkuerinkiin. Vaikka PSS:n kärki paranikin kesän siirtojen myötä, ei tilanne pelaajiston suhteen ole välttämättä ideaalisin. Useampien poislähtijöiden myötä porvoolaisten kokoonpano on selkeästi kapeampi muihin kärkijoukkueisiin verrattuna.

PSS on viime vuosina Kouvalaisen alaisuudessa luottanut vahvaan puolustuspelaamiseen, ja vaikka valmennusryhmä on alkavalla kaudella erilainen, tämä tulee tuskin välittömästi muuttumaan.

Tähtipelaaja: Ella Sundström
Päävalmentaja: Tiia Ukkonen

3. Classic, Tampere

Mestaruuksien määrässä mitattuna naisten liigahistorian menestyneinen seura on viimeiset vuodet viettänyt hiljaiseloa mitalien suhteen. Menneellä kaudella mitalittomalle putkelle saatettiin odottaa jo loppua, mutta tamperelaisten kausi päättyi lopulta karvaaseen tappioon pronssiottelussa. Alkavalla kaudella Classicilla on jälleen aihiot kääntää kurssi, ja palata takaisin mitalikantaan.

Classicin kokoonpano on kesän aikana vahvistunut etenkin siinä suhteessa, että se on kauteen lähdettäessä aikaisempia leveämpi. Juulia Katajan ja Noora Laakson saavuttua Classicilla on käsillään yksi sarjan laadukkaimmista maalivahtikaksikoista. Vahvistuksia hankittiin myös kentälle, etenkin paikallisvastustaja Kooveen kustannuksella, kun Elli Kylmäluoma, Veera Vilenius, Sofia Sinkko sekä Mila Manninen liittyivät kesällä joukkueen vahvuuteen. Uusien vahvistuksien lisäksi Classicin nuori ja lupaava pelaajarunko on jälleen vuotta kokeneempi, joten kasassa alkaa olemaan iskukykyinen rosteri.

Classicin osalta suurimmat kysymysmerkit kohdistuvat valmennukseen, johon seura ei ole saanut tärkeää pysyvyyttä. Tulevan kauden päävalmentajaksi nimitettiin vuoden alkupuolella Jarkko Rinne, joka on valmentanut Classicin tyttöjunioreita lähes kymmenen vuotta, mutta on vielä liigatasolla kokematon. Pohjatyö on kuitenkin tehty, ja joukkueen runko kasassa, mikä tulee auttamaan uuden valmennuksen astumista saappaisiin.

Tähtipelaaja: Suvi Hämäläinen
Päävalmentaja: Jarkko Rinne

4. SSRA, Oulu

Ankkoja voidaan kiistatta pitää yhtenä siirtoikkunan onnistujista. Kesän aikana haaviin tarttui kolme merkittävää paluumuuttajaa, kun viime kaudeksi Sveitsiin matkannut kolmikko Hanna, Flavia sekä Emmi Niemelä palasivat takaisin Suomeen ja oululaisten riveihin. Kaksi ensimmäisenä mainittua putsasi palkintopöydän toissa kaudella F-liigassa, jolloin joukkue venyi pronssille. Flavia Niemelä arvostettiin sarjan parhaaksi maalivahdiksi, kun taas Hanna Niemelä valittiin sekä parhaaksi hyökkääjäksi että arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Viime kausi oli Ankoille odotetun vaikea parhaimmiston lähdettyä ulkomaille, ja suomalaisseurojen haalittua leveyttä pelaajistosta. Sarjapaikka A-lohkossa varmistui karsintojen päätteeksi Helsinki Unitedin kustannuksella, mikä oli nuorelta joukkueelta hyvä suoritus, joskin kauden kokonaissuoritus oli pieni pettymys.

Lähtökohdat alkavaan kauteen ovat huomattavasti paremmat. Paluumuuttajien lisäksi vaihtopenkin taakse pestattiin keväällä uusi valmennusryhmä, jossa päävastuu on kokeneella Seppo Pulkkisella ja hänen vierellään toimii nuorten maajoukkueessa meritoitunut Jani Lipsanen. Kastelli tulee jälleen olemaan paikka, jossa vieraspisteistä saa taistella toden teolla.

Tähtipelaaja: Hanna Niemelä
Päävalmentaja: Seppo Pulkkinen

ErVi menetti kesällä useita tärkeitä pelaajia. Mittentagin (taustalla) uusi osoite löytyi Ruotsista. Kuva: Jarmo Koskela

5. EräViikingit, Helsinki

Toissa kaudella suuri katastrofi, eli putoaminen B-lohkoon oli lähellä, kun SaiPa laittoi helsinkiläiset ahtaalle pudotuspelikarsinnoissa. Sarjapaikka A-lohkossa kuitenkin säilyi, ja viime kaudella ErViltä nähtiin selkeä ryhtiliike, kun kausi päättyi keväällä pronssisissa tunnelmissa. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että viime kauden onnistumisen pohjalta ei pystytä rakentamaan pidempää jatkumoa mitalien suhteen.

Viime kauden joukkueesta lähdön tekivät joukkueen pistepörssin kärki Sofia Mittentag, maajoukkueen luottohyökkääjä Daniela Westerlund sekä maalilla vakuuttanut Laura Loisa. Ykköstähtien lisäksi joukkue menetti tärkeää leveyttä. Seuralla on kuitenkin taustalla laaja rinki nuoria pelaajia, joten poislähtijät on pystytty korvaamaan ainakin määrällisesti. Toinen kysymys onkin, kuinka paljon laatu on kärsinyt.

ErViltä on totuttu näkemään aktiivista prässipeliä päätylankusta saakka, millä se pystyy varmasti kiusaamaan kärkipään joukkueita. Vahvassa A-lohkossa mitalisijoille ei kuitenkaan alkavalla kaudella ylletä pelkästään Taru Nordmanin ja Maura Paajasen saumattomalla yhteistyöllä.

Tähtipelaaja: Taru Nordman
Päävalmentaja: Raine Laine

6. SB-Pro, Nurmijärvi

Putoaminen puolivälierävaiheessa viime keväänä päätti SB-Pron 11 kautta kestäneen mitaliputken, jonka aikana seura haali itselleen kolme mestaruuta, kuusi hopeaa sekä kaksi pronssia. Nyt joukkueella on väistämättä edessä muutoksen aika, eikä se välttämättä ole ainoastaan huono asia.

Nurmijärvellä vietettiin kesällä pitkään hiljaiseloa, minkä aikana joukkue julkisti ainoastaan ulkomailta saapuvan puolustaja Lenka Novotnan sopimuksen. Uutisia tärähti tiskiin syyskuun alkupuolella, kun seura julkaisi kahden päivän sisään alkavan kauden pelaajiston kokonaisuudessaan. Nimekkäimpinä pelaajina Arkadialle saapui kahden vuoden tauon jälkeen paluun tekevä Jenni Rautanen sekä Helsinki United-kaksikko Emmi Mörsky ja Henriikka Keinänen.

Joukkueen julkistuksen yhteydessä seura kertoi myös valmennusryhmää koskevasta muutoksesta, kun Janne Kangasluoma nimitettiin päävalmentajaksi alkavalle kaudelle. Nimitys tuli vain kaksi viikkoa ennen kauden alkua, joten Kangasluomalla ei ainakaan ole liikaa aikaa tuhlattavaksi, jotta joukkue on haluamassaaan iskussa kauden avauksessa.

Tähtipelaaja: Jenni Rautanen
Päävalmentaja: Janne Kangasluoma

7. FBC Loisto, Turku

Rohkeasta ja ennakkoluulottomasta pelitavasta tunnettu FBC Loisto on kahtena edellisenä kautena onnistunut nuorilla joukkueilla hyvin sijoittuen runkosarjassa neljänneksi ja viidenneksi. Loisto selvisi vielä viime kaudella mainiosti menetettyään useamman kärkipelaajan ennen kauden alkua, mutta toista kautta putkeen isojen nimien menettäminen asettaa joukkueen entistä kovemman haasteen eteen.

Naapuriseura TPS kaappasi kesän aikana joukkueen sisäisen pistepörssin ykkösnimi Olivia Pietilän sekä puolustajat Emilia Pietilän ja Henrika Maikolan. Tuulia Lahti puolestaan suuntasi Turusta ulkomaille sveitsiläisseura UH Berner Oberlandin riveihin. Alkavalla kaudella Loistolla on kasassa entistäkin nuorempi pelaajarunko, josta suurin osa pystyisi pelaamaan myös T21-sarjassa. Aikaisempina kausina on toki nähty, että nuorista pelaajista on noussut uusia vastuunkantajia lähtijöiden tilalle.

A-lohkossa menestyminen alkavalla kaudella vaatisi joukkueelta melkoista taikuruutta, mutta toisaalta päävalmentaja Matti Pienihäkkinen on ennenkin nostanut kaneja hatusta. Turkulaisten pelityyli on ajan kuluessa hieman “rauhoittunut”, mutta nuoren joukkueen itseluottamus ei ole hävinnyt mihinkään. Vahva pallollinen peli on kuitenkin turkulaisille leimallista.

Tähtipelaaja: Eerika Koski
Päävalmentaja: Matti Pienihäkkinen

Koovee menetti kesän aikana kolme kentällistä pelaajia. Kuva: Esa takalo

8. Koovee, Tampere

Koovee on kesän aikana ollut paljon otsikoissa, eikä varsinaisesti heidän kannaltaan mieluisista syistä. Jo viime kausi oli A-lohkon jumboksi sijoittuneelle joukkueelle vaikea, mutta tamperelaiset kuitenkin etenivät karsintojen kautta pudotuspeleihin ja varmistivat paikkansa A-lohkossa myös alkavalla kaudella.

Joukkueen osakkeet eivät ainakaan ole nousseet kesän kuluessa, vaan kenties päinvastoin. Alkajaisiksi Koovee ilmoittautui sarjaan myöhässä sille myönnetyn lisäajan puitteissa, koska sopimustilanne oli tuolloin heikko. Nyt joukkueella on kentälliset kasassa, mutta ero viime kauteen on huomattava. Kaksinumeroiselta lähtijöiden listalta löytyy esimerkiksi viime kauden joukkueen pistepörssin seitsemän kärkinimeä ja ykkösmaalivahti Noora Laakso. Sisäänpäin on tullut pelaajia pääosin B-lohkon joukkueista sekä alemmista sarjoista.

Tamperelaisten kohtalo on jo lähes sinetöity ennen kauden alkua. Pudotuspeleihin selviytyminen olisi joukkueelta onnistunut suoritus, sillä B-lohkon kärjestä löytyy vähintään yksi lupaava haastaja kahdeksan parhaan joukkoon. Kooveen kannalta hyvä uutinen on se, että tulevan sarjauudituksen myötä kaikki A-lohkon joukkueet pelaavat ensi kaudella F-liigassa, oli sijoitus mikä hyvänsä.

Tähtipelaaja: Simona Grāpēna
Päävalmentaja: Joel Heine

SaiPan Miisa Turunen (vas.) voitti B-lohkon runkosarjan pistepörssin viime kaudella. Kuva: Esa Takalo

NLB

1. SaiPa, Lappeenranta

B-lohkon kärkijoukkueeksi rutinoitunut SaiPa on ykkössuosikki etenemään pudotuspelikarsintoihin myös alkavalla kaudella. Vaikka kokoonpano on kesällä hieman elänyt, löytyy Lappeenrannasta edelleen Miisa Turusen, Juuli Hakkaraisen ja maalivahti Miia Maarasen kaltaisia ratkaisijoita, jotka nostavat SaiPan toistaiseksi muiden B-lohkon joukkueiden edelle.

Kaksi edellistä kautta on SaiPan osalta mennyt pitkälti samalla kaavalla. Runkosarjan voitto on tullut turvallisella erolla kakkoseen, mutta matka on lopulta tyssähtänyt pudotuspelikarsintoihin. Kooveen tilanteen tiedettäen mahdollisuudet selviytyä kahdeksan parhaan joukkoon ovat kenties paremmat kuin koskaan. Lappeenrantalaisilla voisi jo tässä kohtaa olla enemmän antia A-lohkon kamppailuihin, kuin Kooveella.

Tasaisessa B-lohkossa SaiPalta ei välttämättä nähdä yhtä suvereenia esitystä runkosarjassa kuin viime kaudella, mutta rutiini ja vahva pohjatyö pitävät joukkueen kiinni piikkipaikassa.

Tähtipelaaja: Miisa Turunen
Päävalmentaja: Toni Soikkeli

2. Pirkkalan Pirkat

Toissa kaudella pudotuspelikarsinnoissa TPS:aa haastanut Pirkat alisuoritti viime kaudella pahasti ja jäi runkosarjassa vasta kuudenneksi. Kesän aikana joukkueen pelaajarunko on vahvistunut entisestään, joten Pirkkoja voidaan jälleen vuoden tauon jälkeen povata kärkitaistoon mukaan.

Naapuriseura Kooveen lähtijöistä Pirkat kaappasi itselleen hiljattain B-maajoukkueessa esiintyneen Kalpana Tarvaisen ja maalivahti Sara Aaltosen. Maalivahtikaksikon täydentää Classicista saapuva Emma Mannila. Viime kaudella Pirkat jäi kaipaamaan kahden kauden takaisen Myllymäki-Järvi-tehoduon yhteistyötä, joka jäi vähäiseksi Henriikka Järven kärsittyä loukkaantumisesta. Järven ollessa täydessä iskussa kaksikko taistelee ehdottomasti pistepörssin kärkisijoista.

Pirkat lähtee tulevaan kauteen uudistuneen valmennusryhmän kanssa, kun pitkään joukkuetta valmentanut Jukka Myllymäki astui keväällä sivuun tehtävistään ja hänen tilalleen nimitettiin Timo Tukiainen.

Tähtipelaaja: Pinja Myllymäki
Päävalmentaja: Timo Tukiainen

ÅIF on osoittanut iskukykynsä harjoitusotteluissa. Kuva: Esa Takalo

3. ÅIF, Sipoo

Vuosi sitten merkittäviä muutoksia kokenut ÅIF sijoittui viime kaudella runkosarjassa viidenneksi. Varmasti päällimmäisenä asiana sipoolaisille jäi kaudesta käteen huippukuntoon sementoitunut ykkösketju. Kokenut hyökkäystrio Jaakkola-Kantokorpi-Karling kykenee aiheuttamaan vaikeuksia kenelle tahansa, ja kun yhtälöön lisätään vielä Viktoria Myllylän ja Katri Ojalan muodostama pakkipari, niin yhtä pallovarmaa viisikkoa saa B-lohkosta hakea.

Kesän aikana ÅIF vahvistui Porvoosta saapuvalla Aada Heikkisellä, jonka lisäksi joukkue pestasi useampia nuoria, vielä liigatasolla kokemattomia pelaajia. Harjoituskauden otteiden perusteella tulokkaat ovat hitsautuneet sipoolaisten pelityyliin varsin nopeasti. Ratkaisuvoimaa on löytynyt laajalta rintamalta, joten vahvan ykkösketjun harteilla ei välttämättä ole niin paljoa vastuuta, kuin aikaisemmin. Odotuksia tulevan kauden suhteen nostattaa mm. Lappeenrannasta kapealla rosterilla haettu voitto rankkarikisan päätteeksi sekä yllätysvoitto PSS:sta.

Tähtipelaaja: Bea Karling
Päävalmentaja: Jussi Heikkinen

4. O2-Jyväskylä

Amppareiden ensimmäinen kausi uuden päävalmentaja Jaakko Saavalaisen alaisuudessa sujui mallikkaasti, ja runkosarjasta irtosi lopulta kolmas sija. Toki suurta romahdusta ei ollutkaan odotettavissa, sillä Saavalainen oli ollut tekemässä O2:n pohjatyötä yhdessä entisen käskijän Seppo Pulkkisen kanssa.

Pelaajaliikenne Jyväskylässä on kesän aikana ollut suhteellisen vilkasta. Edellisten kausien runkopelaajia on lopettanut tai lähtenyt muualle uusien haasteiden perässä. Poislähtijöitä on kuitenkin pystytty korvaamaan laadukkailla hankinnoilla. Kahden vuoden jälkeen paluun tekevä Kiia-Mari Avikainen on tervetullut paluumuuttaja, joka poistaa tulosvastuuta viime kaudella 40 pistettä urakoineen Iina Latvalan harteilta. Avikainen on pelannut yli sata liigaottelua lähes piste per peli -tahdilla. Jyväskyläläisten takalinjoille tarvittavaa kokemusta tuo viiden vuoden tauon jälkeen paluun liigakentille tekevä Johanna Helminen. 13 vuotta Happeeta edustanut Helminen on pelannut liigatasolla yhteensä 286 ottelua.

Kaksikon lisäksi PSS:n Taimi Mikkola, ja Sveitsistä saapuvat Sandrine Goetz sekä Yagmur Yildiz tuovat lisää leveyttä joukkueeseen. Jyväskyläläisillä on perinteisesti jalkaa riittänyt, ja alkavalla kaudella se voi parhaimmillaan riittää pudotuspelikarsintoihin saakka.

Tähtipelaaja: Iina Latvala
Päävalmentaja: Jaakko Saavalainen

5. Welhot, Kuopio

Kolmen liigakauden aikana B-lohkon keskikasti on tullut Welhoille tutuksi. Kuopiolaisilta on odotettu parempaa menestymistä erityisesti kahden viime kauden aikana, mutta joukkue ei ole erinäisistä syistä pystynyt lunastamaan odotuksiaan. Kesän aikana joukkue ei ole pitänyt suurta meteliä itsestään. Simo Leppänen nimitettiin keväällä uudeksi päävalmentajaksi alkavalle kaudelle, minkä lisäksi vaihtuvuutta ei ole havaittavissa juuri ollenkaan. Myös U19-naisten päävalmentajaksi valittu Leppänen luotsasi aikaisemmin Welhojen miehiä.

Viime kauteen nähden lähes identtisenä pysynyt kokoonpano on edelleen laajalla säteellä laadukas. Joukkueen ykköstykki Lotta Lindi oli viime kaudella runkosarjan pistepörssin neljäs. Hänen kanssaan tulosvastuuta jakaa mm. Ella Jolkkonen sekä Miia Murtorinne. Elli-Noora Hyvönen vartioi joukkueen maalia vakuuttavin ottein viime kaudella vaikka hänen kollegansa Jenna Väisänen saikin vielä enemmän vastuuta kuopiolaisten maalivahtiosastolla.

Harjoituskaudella kairatut voitot A-lohkon Rankoista Ankoista ja B:n O2-Jyväskylästä antoi pientä osviittaa joukkueen iskukyvystä. Welhoilla on onnistuessaan mahdollisuuksia kamppailla paikasta pudotuspelikarsintoihin, mutta viime kausien perusteella kuopiolaiset ovat erittäin tasaisessa B-lohkossa jälleen pieni kysymysmerkki kauteen lähdettäessä.

Tähtipelaaja: Lotta Lindi
Päävalmentaja: Simo Leppänen

Jokereiden ryhmästä ei kokemusta puutu. Kuva: Jarmo Koskela

6. Jokerit, Helsinki

Jokereilla on kauteen lähdettäessä kasassa B-lohkon, ellei koko sarjan kokenein ryhmä. Seurahistorian ensimmäistä kertaa liigatasolla pelaava joukkue oli viime kaudella 1.divisioonassa täysin suvereeni häviten vain yhden ottelun. Sarjapaikka varmistui keväällä Steelersin kaaduttua ratkaisevassa sarjassa suoraan otteluvoitoin 3-0.

Kokeneelta ryhmältä voidaan alkavalla kaudella odottaa tasaista suorittamista, ja varsinkaan sen suurempia tason retkahduksia tuskin tullaan näkemään. Kokoonpanosta esille täytyy nostaa 333 liigaottelun Anna Yli-Kojola, josta tulee palatessaan eniten otteluita liigatasolla kamppaillut aktiivipelaaja. Hyökkääjältä löytyisi edelleen eväitä taituroida myös A-lohkossa. Alkavalla kaudella penkin takana ohjeita jakaa tuttu valmennuskolmikko päävalmentaja Joni Toivolan johdolla.

Jokereilla on kasassa porukka, jolla se pystyy haastamaan minkä tahansa joukkueen omassa lohkossaan. Se jää kuitenkin nähtäväksi, kuinka pitkälle konkarijoukkueen rahkeet lopulta riittävät.

Tähtipelaaja: Anna Yli-Kojola
Päävalmentaja: Joni Toivola

7. Helsinki United

Helsinki Unitedin ensimmäinen kausi liigatasolla oli kokonaisuutena menestys, mitä joukkueelta voitiin myös odottaa. Helsinkiläiset nappasivat runkosarjassa kakkossijan ja etenivät pudotuspelikarsintoihin, jossa haaveet paikasta A-lohkossa kariutuivat lopulta SSRA:n käsittelyssä.

Helsinkiläisten aktiiviseen päätyprässiin perustuva pelitapa yllätti viime kaudella monta vastustajaa, mikä oli yksi avain joukkueen menestymiselle. Joukkueelta löytyy varmasti juoksuvoimaa edelleen, mutta ratkaisutaitoa on huomattavasti vähemmän. Kesän aikana joukkueesta virtasi ulos isoja pelaajia eikä sisäänpäin ole vastaavaa liikettä ollut juuri ollenkaan. Poislähtijöiden joukossa on esimerkiksi joukkueen sisäisen pistepörssin voittanut Henriikka Keinänen sekä puolustaja Emmi Mörsky.

Kokoonpanon ohenemisen lisäksi joukkueen pelitavan ei pitäisi tulla kenellekkään enää yllätyksenä, joten kausi tulee helsinkiläisten osalta olemaan huomattavasti viime kautta raskaampi sekä henkisesti että fyysisesti.

Tähtipelaaja: Anni Rainio
Päävalmentaja: Sami Martikainen

Blue Fox uhkaa jäädä B-lohkon hännille. Kuva: Esa Takalo

8. Blue Fox, Uusikaarlepyy

Viime kauden nousijajoukkue säilytti sarjapaikkansa keväällä vasta F-liigakarsintojen toisella kierroksella, ja tulevalla kaudella B-lohkon jumboksi arvioidulla Blue Foxilla on entistä korkeampi vuori kiivettävänä.

Joukkueen pistepörssin ykkösnimi Sofia Lahden lähtö Classiciin jätti kokoonpanoon aukon, jota ei ole kesän hankinnoilla pystytty paikkaamaan. Nimekkäimpänä vahvistuksena joukkueeseen saapui O2-Jyväskylän Mariia Hietikko, jonka lisäksi pelaajia on nostettu mukaan junioreista sekä seuran kakkosjoukkueesta. Lahden lisäksi myös Sofia Sutinen suuntasi Tampereelle ja Classiciin.

Sarjauudistuksen myötä Blue Foxin tulisi sijoittua vähintään viidenneksi säilyttääkseen mahdollisuudet sarjapaikasta myös seuraavalla kaudella, joten Simone Blomin johtamalla uudistuneella valmennustiimillä on edessään kova työ. Blue Foxin toivonkipinä piilee kotiotteluissa, joista joukkue haali viime kaudella kaikki neljä voittoaan.

Tähtipelaaja: Sofia Holm
Päävalmentaja: Simone Blom

Pääkallo.fi