Salibandyliitto julkaisi pääsarjojen uudet kurinpitolinjaukset – tavoitteena on tehdä pelistä turvallisempaa

Kuvituskuva: Anssi Koskinen

Kuvituskuva: Anssi Koskinen

Salibandyliitto kertoi perjantaina tiedotteessa, että tarve parantaa turvallisuutta ja selkeyttää sääntöjä on edelleen ajankohtainen, minkä takia pääsarjoihin on palaverien pohjalta tehty uusia linjauksia ja täsmennyksiä.

Artikkelissa todetaan, että kaikissa pään seudulle osuvissa kontaktitilanteissa ei aina tapahdu sanktioitavaa sääntörikkomusta. Lisäksi kaikki pään seudulle osuvat rangaistuksen arvoiset kontaktit eivät ole pelirangaistuksen arvoisia. Tämän seurauksena kaikki päähän kohdistuvat kontaktitilanteet eivät aina johda pelirangaistukseen ja kurinpitokäsittelyyn.

Miesten F-liigan videotarkistus -kokeilun myötä erotuomareiden tulee tarkistaa videolta tilanne, josta he tuomitsevat pelirangaistuksen. Lisäksi tuomarit voivat tarkistaa tilanteen, jossa he epäilevät olevan perusteita pelirangaistukselle.

Jokainen pelirangaistus etenee automaattisesti videotuomarin käsiteltäväksi, josta videotuomari päättää eteneekö tapaus kurinpitodelegaatiolle. Joukkueilla ja otteluvalvojilla on myös mahdollisuus pyytää tilanteita käsittelyyn.

Kahdesta henkilöstä muodostuva delegaatio voi määrätä enintään kolmen ottelun pelikiellon, kun taas siitä pidempiin tarvitaan täysi kolmen henkilön kokoonpano.

Kurinpitodelegaatio voi myös todeta, että tilanne ei ole pelirangaistuksen arvoinen tai että perusteita lisärangaistuksille ei ole. Pelirangaistuksen kumoamiseen tarvitaan kolme henkilöä.

Kaudelle 2022-23 on aikaisemmin linjattu, että pelirangaistuksen arvoinen kontakti päähän tarkoittaa automaattisesti vähintään kahden ottelun pelikieltoa.

Tilanteiden kohdalla erotuomarit ja kurinpito arvioivat mm. seuraavia asioita:

-kontaktin ottavan pelaajan vauhti
-kontaktin ottavan pelaajan tulokulma tilanteeseen ja liikkeen leikkaavuus
-pelaajan ottaman kontaktin kohdistus
-onko kontaktin ottavan pelaajan liikkeessä havaittavissa taklaavaa liikettä, kasvamista tai muuta ylimääräistä liikettä
-kontaktin ottavan pelaajan käsien asento/-liike
-kontaktin ottavan pelaajan pallofokus/pallon tavoittelu ja mahdollisuus pelata palloa turvallisesti
-kontaktin kohteen liike ja asento
-voisiko tilanteen pelata turvallisesti/voiko kontaktin välttää ja onko osapuolilla aikaa ja mahdollisuutta reagoida vastustajan liikkeisiin

Kurinpitodelegaatio voi pidentää pelikiellon pituutta pelaajaturvallisuuden vaarantavasta rikkeestä, jos samalle pelaajalle on aikaisemmin kuluvan tai edellisen kauden aikana määrätty pelikieltoa pelaajaturvallisuuden vaarantavasta rikkeestä.

Selän puolelta kohdistuvien rikkeiden osalta päädyttiin jo viime kaudella pääsarjoissa yhteiseen tahtotilaan. Pelaajan ajautuessa vaaralliseen tilanteeseen selän puolelta tulevan rikkeen tai kontaktin seurauksena sanktio tilanteesta on kova ja siinä huomioidaan myös pelaajaturvallisuuteen vaikuttavat seuraukset.