Liigat

Yle: Kotilaisen SPV-siirron taustalla kiistoja – uusi seura maksoi lopulta Happeen tyytyväiseksi

03.09.
2022
Liigat

Peter Kotilaisen SPV-siirron taustalla oli Happeen ja pelaajan välinen pitkittynyt kiista. Kuva: Esa Jokinen

Yleisradio julkaisi lauantaina seikkaperäisen artikkelin, jossa kerrottiin Happeen ja Peter Kotilaisen välisestä kiistasta. Vääntö sopimus- ja raha-asioista varjosti Kotilaisen siirtoa SPV:hen.

Jutussa kerrotaan, että Kotilainen oli viimeisen kerran Happeen kokoonpanossa 4.1. pelatussa KrP-pelissä. Kotilainen on sittemmin kertonut sairastelustaan MM-kisojen jälkeen. Ylen jutun mukaan Kotilaisella oli pitkäkestoista flunssaa, masennusta ja työuupumusta, jota ryydittivät vielä ahdistuskohtaukset.

– Se oli vaikeaa aikaa vielä varsinkin, kun siinä oli niin monta kulmaa. Oli henkistä puolta sekä fyysistä sairautta, jota selviteltiin useamman lääkärin ja kaiken maailman testien avulla. Siinä kun oli vielä psykologeja ja muuta, nämä kuukaudet kisojen jälkeen ovat olleet melkoista aikaa, Kotilainen selvensi Ylelle.

Lopulta kiista syntyi siitä, että Happee lopetti kirjallisella ilmoituksella Kotilaisen palkanmaksun 21.2. Syyksi se ilmoitti, että pelaajan tulee sopimuksen perusteella osallistua vähintään puoleen joukkueen tapahtumista. Happee kertoi kaivanneensa terveystodistuksia, joita Kotilainen ei ollut toimittanut. Kotilainen kommentoi jutussa, että oli pyrkinyt hoitoon työterveyden kautta, mutta sen hetken korona-ajan rajoitukset olivat olleet esteenä.

Happee kertoi ohjanneensa Kotilaisen sittemmin työkykyselvitykseen, johon liittyneen fysioterapiakäynnin Kotilainen oli kuitenkin perunut ja siirtänyt. Happeelle kertyi tästä kustannuksia ja katkaisi hoitopolun sekä palkanmaksun.

Lopulta Kotilaisen hoitoajata palautettiin ja hyökkääjä oli sairauslomalla 10.3.-1.5. Artikkelin mukaan Kotilainen ei saanut varoitusta missään vaiheessa, eikä sopimusta irtisanottu. Happee kertoi jutussa, että se pyrki auttamaan Kotilaista, mutta jutun mukaan on epäselvyyttä kumpi osapuoli oli aktiivinen hoitoon hakeutumisessa.

Siirron kanssa ongelmia

Kotilaisen ja hänen asianhoitajiensa mukaan hänelle olisi pitänyt maksaa menetetyt palkat. Kun palkkoja ei maksettu, Kotilainen tulkitsi, että sopimus oli päättynyt ja hän on vapaa siirtymään muualle. Kotilaisella oli kuitenkin voimassa oleva sopimus Happeen kanssa kaudesta 2022-23.

Kotilaisen siirto SPV:hen julkaistiin keskikesällä ja se johti kiistatilanteeseen, koska Happee vaati siirtokorvausta pelaajastaan. Asiaa selvitettiin myös Salibandyliiton kilpailuvaliokunnassa, joka tulkitsi tilanteen Happeen eduksi.

– Valiokunnan ratkaisun mukaan Kotilaisella on Happeen suuntaan sellaisia velvoitteita, ettei valiokunta olisi hyväksynyt siirtoa ilman seuran suostumusta. Sen jälkeen normaalin prosessin mukaisesti seuraava käsittelevä taho olisi ollut liittohallitus, jolle SPV ehti jo tehdä muutoksenhakupyynnön, Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta totesi Ylelle.

SPV oli tietoinen ongelmista jo siirtoa tehdessä ja siitä, että Kotilaisen ja Happeen välillä tilanne oli hankala. Jutun perusteella eri osapuolet olivat valmiita viemään tapauksen vielä eri oikeusasteisiin selvitettäväksi.

Tilanne kuitenkin raukesi, kun SPV kumppaineineen kaivoi kuvetta ja maksoi kiistanalaisen muutaman tuhannen euron arvoisen rahasumman Happeelle. Kotilainen saa siis edustaa SPV:tä tulevalla kaudella ja riitatilanne on tältä osin ratkaistu.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen