Anna Yli-Kojola rikkoi 400 tehopisteen rajapyykin runkosarjassa – “Onhan se tasoero varmasti vielä aika suuri kaikin puolin”

Yli-Kojola (vas.) saavutti kovan merkkipaalun. Kuva: Jarmo Koskela

Yli-Kojola (vas.) saavutti kovan merkkipaalun. Kuva: Jarmo Koskela

Jokerit-hyökkääjä Anna Yli-Kojola taituroi viime lauantaina Helsingin paikalliskamppailussa uransa 400. tehopisteen. Tällä hetkellä hän on liigan A-tason runkosarjan kaikkien aikojen pistetilastossa seitsemäntenä.

Yli-Kojola kertoi Pääkallolle, että hän ei kuitenkaan liikaa kiinnitä huomiota henkilökohtaisiin tilastoihin.

– En oikeastaan itse niitä pisteitä edes huomioinut. Enemmän muistan ehkä mun pelejä, mutta pistemäärä oli aika mysteeri. Kuulin vasta F-liigan julkaisun myötä, että se on lähellä, kun tein jonkun pisteen 397. Olin itse asiassa senkin jälkeen unohtanut koko asian.

– Lauantain pelin jälkeen Instagramiin oli tullut jotain onnitteluja merkkipaalusta niin mietin, että onko tää nyt se. En sillä tavalla ole sitä hirveästi miettinyt. Pisteitä tulee jos on tullakseen, että ei se mikään ihmeellinen juttu ole itselle.

Vaikka Jokerit pelaa parhaillaan seurahistoriansa ensimmäistä kautta NLB:ssä, yksilötasolla helsinkiläisillä on kasassa yksi sarjan kokeneimmista porukoista. Joukkuettaan kipparoiva Yli-Kojola on pelannut urallaan 339 runkosarjaottelua, joista nyt kuusi liigan B-tasolohkossa.

Yli-Kojola pelasi viimeksi liigassa 2018-2019 ja hän on liigahistorian kolmanneksi eniten A-tason otteluita (333) pelannut pelaaja. Liigaan paluuta ei tarvinnut kauaa pohtia.

– Oli se silloin selvää kun lähdettiin pelaamaan karsintapelejä tosissaan. Silloin oli aika selvät sävelet, miten tullaan menemään treenien osalta, että aika paljon on sitä omatoimista treeniä.

– Itse kun on ollut muutaman vuoden pelaamatta kovinkaan aktiivisesti niin on tottunut siihen, että saa treenata enemmän omaehtoisesti, ja ei ole kuin pari kertaa viikossa treenit, mitä meillä nyt on. Tiesin jatkavani jos nousu tulee, kun kaikki oli jo selvää.

Tulevan sarjauudistuksen myötä ensi kaudella F-liigassa pelaa A-tasolohkon joukkueiden lisäksi neljä parasta joukkuetta B-tasolohkosta. Yhteensä 17 kauden kokemuksen liigatasolta omaava Yli-Kojola vastasi hieman varovaisesti kysymykseen, minkälaisia eroja hän itse näkee lohkojen välillä.

– Miten sen nyt sanoisi, onhan se tasoero varmasti vielä aika suuri kaikin puolin. Jännä nähdä mitä ensi vuonna tapahtuu kun A-lohkoa laajennetaan, että riittääkö täältä B-lohkosta nousevilla rahkeita pelata tasaväkisiä pelejä. Mun mielestä ero on kuitenkin aika iso.

Yli-Kojola debytoi liigassa jo vuonna 2002, joten hän on päässyt näkemään läheltä sekä itsekin kokenut, miten naissalibandy on vuosien saatossa kehittynyt.

– Onhan se kehittynyt hurjasti sekä taktisesti että teknisesti, ja kaikissa olosuhteissa. Joku Mosahallin alusta tai matto oli silloin harvinaisuus kun monessa paikassa pelattiin parketilla. Pelaajien taitotaso ja urheilullisuus ovat kehittyneet hyvin paljon tässä parissakymmenessä vuodessa. Peli on nykyään tosi paljon nopeampaa.

– Itse en ole koskaan ollut mikään nopein pelaaja. Esimerkiksi toissa viikolla kun pelattiin SaiPaa vastaan niin Miisa Turusen kaltaisista B-lohkon huippupelaajista huomaa kuinka nopeeta se peli nykyään on.

Yli-Kojolalta löytyy kokemusta myös maajoukkueesta, sillä hän edusti Suomea MM-kisoissa vuonna 2009, ja maaotteluita hyökkääjälle on kertynyt kaikkiaan 25.

– Siitä on kauan kun siellä pyörähdin, mutta mun mielestä on ihan samalla lailla kehittynyt. Maajoukkueessa näkyy samalla lailla tasonnosto, miten laji on tässä vuosien saatossa kehittynyt.

Yli-Kojola rikkoi 400 pisteen rajapyykin lauantaina paikallisvastustaja Helsinki Unitedia vastaan, ja joukkueet ottavat toisistaan mittaa toistamiseen jo tänään tiistaina. Jokerit-kapteenin mukaan “Helsingin paikalliskamppailu” ei ole pelkästään ottelusta käytettävä termi, vaan asetelmat ovat erilaiset muihin runkosarjaotteluihin verrattuna.

– Meidän välillä on kuitenkin parin kolmen vuoden aikana, mitä olen Jokereissa pelannut, ollut jo semmoisia otteluita, joissa oli erilainen lataus. Sen huomasi lauantaina joukkueesta ja varmasti vastustajalla oli sama. On siinä oma tunnelmansa, että oli kyllä erilaista.

– Ensin ajatteli, että on vähän outoa kun näin pian tulee seuraava peli, mutta on itse asiassa aika hyvä, että se tulee näinkin pian uudelleen. Mukava päästä taas vääntämään kovia pelejä.

Seitsemän pelatun ottelun jälkeen Jokerit on B-tasolohkon sarjataulukossa toiseksi viimeisenä kymmenellä pisteellä.