Liigat

Mitä F-liigan alkukausi on tarjonnut? ”Se ei ole yllättänyt, että kurinpito on herättänyt keskustelua”

04.10.
2022
Liigat

FBC Turun ja TPS:n alkukaudet ovat olleet suoritusten osalta melko erilaisia. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten F-liigaa on pelattu joukkueesta riippuen 3-6 ottelua, joten nyt on jonkin sortin väliarvion paikka.

Pääkallon asiantuntija Mikael de Anna vastaili kysymyksiin koskien alkukautta ja sen tapahtumia. Pinnalla on ollut paljon asioita, jotka eivät ole olleet suoraan pelillisiä, mutta tässä pureudutaan myös varsinaisiin suorituksiin.

Mitkä ovat olleet miesten F-liigan suurimpia yllätyksiä alkukaudesta?

– Sen verran vähän on otteluita takana, että on hieman väkinäistä hakea jotain suurempia yllätyksiä alkukaudesta. Tylsästi ajateltuna tietyllä tavalla on yllättävää, miten tasainen sarja on ollut ainakin lukemien valossa. Kärkeen povatuista joukkueista esimerkiksi Nokian KrP ja Esport Oilers ovat pelanneet vaihtelevasti.

– Kärjen alapuolella on ollut hyvinkin tasaista ja otteluiden lopputulokset eivät ole olleet niin ennalta-arvattavia. 29 ottelusta 11 on mennyt jatkoajalle ja 4 on päättynyt kahden maalin erolla. On vielä aikaista sanoa, johtuuko tämä siitä, että sarjaan joukkuemäärää kavennettiin tälle kaudelle. Joka tapauksessa loppuun asti kilpailulliset ottelut ovat lajille hyvä asia.

Mitkä asiat eivät ole yllättäneet lainkaan?

– Se ei ole yllättänyt, että kurinpito on herättänyt keskustelua. Tälle kaudelle päähän kohdistuneet osumat on otettu tarkempaan seurantaan ja ymmärrettävästi kurinpidon linja hakee vielä muotoaan. Erikoista on ollut se, että kurinpidollisista asioista viestitään suhteellisen paljon Twitterissä. Sosiaalinen media on toki tärkeä kommunikointikeino, mutta esimerkiksi Twitteriä käytti vuonna 2021 Tilastokeskuksen mukaan 13 prosenttia suomalaisista. Kurinpidon linjan selkeyttämistä ei edesauta se, että niitä kommentoidaan lyhyin lausein lopulta varsin pienelle yleisölle Twitterissä.

– On ehdottoman hyvä, että pääosumiin ja pelaajien turvallisuuteen keskitytään. Linjan ja toimintamallin löytäminen vie ymmärrettävästi aikaa. Siksi linjan muotoutuessa viestintä on korostuneessa merkityksessä. Viestintää on myös se, että joukkueet saavat ajoissa tiedon pelikielloista. On ongelmallista, mikäli pelaaja saa ikään kuin ylimääräisen ottelurangaistuksen, kun päätöstä kurinpidosta ei tule ajoissa. Näin kävi FBC Turun Pyry Kauppiselle, joka ei TPS-ottelussa saadun ulosajon myötä voinut pelata myöskään Oulussa, koska päätöstä pelikiellosta ei ollut tullut.

– Pelaajien turvallisuus on lopulta lajin tärkeimpiä, ellei tärkein asia. Sen pitää olla lajiyhteisön yhteinen tavoite, jota työstetään määrätietoisesti puheiden lisäksi. Tämän tavoitteen uskottavuutta syö, mikäli seurojen puolelta annetut vastineet kirjoitetaan nasevasti, tai mikäli ne ovat niin sanotusti hauskoja. Se on kaksilla rattailla ajamista ja lopulta lajia epäkunnioittavaa.

Alkukauden joukkuetason onnistujat?

– Indians on aloittanut kautensa hyvällä pistekeskiarvolla. Indiansilla on ollut usean kauden ajan selkeä pelillinen identiteetti, johon on osattu hankkia pelaajia, jotka sopeutuvat pelitapaan varsin nopeasti. Näin Indians on pystynyt suorittamaan varsin tasaisesti heti alkukaudesta. Uudet pelaajat ovat onnistuneet hyvin, etenkin Christian Remes ja Peter Majer ovat tuoneet uusia tehoja joukkueeseen.

– TPS on aloittanut kautensa vahvasti ja johtaa pistekeskiarvolla mitattuna sarjaa. Turkulaiset ovat tosin pelanneet vasta 3 ottelua ja se ei vielä ole kohdannut Oilersia lukuunottamatta kärkijoukkueita. Kärkeen ennakoiduista joukkueista TPS on alkukaudesta ollut ehein, vaikkei se pelillisesti vielä ole säkenöinyt. TPS kestää otteluissa heikotkin hetket vahvan puolustuksena avulla ja pitkän kauden aikana se tulee saamaan hyökkäyspelinsä parempaan kuntoon. Turussa on hyvät ainekset vahvalle 100-vuotiskaudelle.

– Yhdeksi onnistujaksi voi vielä nostaa LASBin, joka aloitti kautensa kahdella tappiolla. Etenkin Nokiaa vastaan LASB oli erittäin suurissa vaikeuksissa, vaikka se oli tuloksellisesti pelissä mukana lähes loppuun saakka. Tuon ottelun jälkeen LASB on onnistunut ottamaan pisteitä neljässä perättäisessä ottelussa. Nämä kerätyt 9 pistettä voivat sarjapaikan säilyttämistä ajatellen olla hyvinkin arvokkaita.

Entäpä alkukauden epäonnistujat?

– Tähän voisi nostaa mukaan esimerkiksi alkukautensa heikosti aloittaneen OLS:in tai hyvin alahtelevaisesti esiintyneen Oilersin. Kuitenkin alkukauden suurin epäonnistuja on Eräviikingit, jonka alkukausi on linjassa joukkueen edellisen kahden kauden kanssa. Vaikka pelit pelataankin kentällä, olisi liian helppoa laittaa alkukauden epäonnistuminen tämän kauden joukkueen kokemattomien pelaajien syyksi. He varmasti tekevät parhaansa mukaan.

– Sen sijaan kritiikki kohdistuu seuran suuntaan. Viestinnällisesti Eräviikingeissä on tavattu puhua paljon strategioista, prosesseista ja huippuluokan juniorityöstä. Siitä huolimatta miesten liigajoukkue on viime vuosina ollut parhaimmillaankin keskinkertainen. Menestys junioreissa ja laadukkaan harrastuksen tarjoaminen ovat arvokkaita asioita, mutta F-liigassa ne eivät ole käypää valuuttaa.

– Viestinnässä korostetut strategiat ja tavoitteet eivät ole tälläkään kaudella toteutuneet kentällä. Itsepetos on tähän kenties liian vahva termi, mutta näin ulkopuolisena se mitä seura haluaa olla ja mitä se on, näyttäytyy hyvin ristiriitaiselta ja alkukauden perusteella joukkueella on paljon tekemistä säilyttääkseen paikkansa suoraan ensi kauden F-liigassa

Ketkä pelaajat ovat onnistuneet alkukaudella?

– Otan kolme nostoa. Henri Johansson on ollut nihkeähkön alkukauden pelanneelle Nokian KrP:lle erittäin arvokas pelaaja. 1100. tehopisteensä taannoin tehnyt lajilegenda on tuottanut maaleillaan joukkueelle jo useita pisteitä. Tyylikäs ja ainutlaatuinen pelaaja. Voisi halutessaan ratkaista Suomen maajoukkueen pulan vasempien laitahyökkääjien suhteen.

– Mikko Hautaniemi on päättämässä pelaajauraansa tyylillä. Myös Hautaniemen kohdalla puhutaan ainutlaatuisesta pelaajasta. On käytännössä aina vaarallinen, kun hänen viisikkonsa saa pallon hyökkäysalueelle.

– Christian Remes on jo pidemmän aikaa ollut pinnan alla kupliva lahjakkuus ja onnistui viime kaudella tekemään Tiikereissä tehoja yli pisteen peliä kohden. Remes on hyvin Indiansin näköinen pelaaja, jolla on taitoa ja hyvä pelikäsitys. Remes on tuonut Indiansiin ehkä sellaista ratkaisukykyä, jota on aiemmilla kausilla hieman puuttunut. 10 pistettä 5 peliin on kova lukema ja viime kaudella tullut piste-ennätys menee tällä vauhdilla rikki jo ennen joulua.

Mitkä joukkueet parantavat vielä otteitaan ennen MM-taukoa?

– Oilers on aloittanut kautensa erittäin ailahtelevasti ja odotuksiin nähden heikosti. Viidessä pelissä Oilersiin maaliin on tehty keskimäärin 6 maalia, joka on kärkisijoille hamuavalle joukkueelle liikaa. Voitot FBC Turusta ja OLSistakin olivat nihkeitä. Alkukauden perusteella Oilersin pelaamista varjostavat edelleenkin samat haasteet, mitä kauden allakin ennakoitiin.

– Oilers antaa tasoitusta muille kärkijoukkueille pelaamisensa kautta. Joukkueen pelillisen katon ja lattian väli on liian suuri. Materiaali on kuitenkin niin hyvä, että se tulee varmasti parantamaan syksyn mittaan ja se pääsee MM-tauolle kärjen tuntumasta.

Mille joukkueille tulee vielä vaikeampaa?

– Liian ilmiselvä ja helppo vastaus, mutta FBC Turulle ei tehtävä jatkossa helpotu. FBC on pelannut ajoittain hyvinkin ja ollut otteluissa loppuun asti mukana. Kuitenkin pisteitä on vain yksi kappale. FBC Turku on divarissa pelannut useamman kauden otteluissa hallitsevana osapuolena. Se on perustanut pelaamistaan paljon pallolliseen pelaamiseen. Liigassa on nähty vastahyökkäysalttiimpaa Beeceetä.

– Näyttäisi siltä, että tietynlainen pelillinen identiteetti on hukassa. Toki F-liigan taso on merkittävästi Divaria kovempi, mutta nyt turkulaiset pelaavat eräänlaista välimallin salibandya. Sellaisella on vaikea pärjätä nähtyä paremmin.

Mikael de Anna toimii Pääkallon asiantuntijana tällä kaudella. De Annalla on takanaan jo melko pitkä valmennusura ja nykyisin hän toimii SBS Wirmon organisaatiossa. Viime kaudella de Anna valmensi F-liigan Steelersiä.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen