Otsikon kysymys on ihan aito kysymys, eikä tällä kertaa väite suuntaan tai toiseen.
Tämä kysymys on kyllä aiemminkin noussut esille lajipiireissä, mutta ei ihan viime aikoina. Jokseenkin on perusteltu, että toinen syöttäjä ei kuulu salibandyyn, vaan on enemmänkin jääkiekon ”koodistoa”. Kun esille on nostettu muitakin absoluuttisiksi totuuksiksi jääneitä salibandysääntöjä, kuten kentän koko, peliaika ja pelaajien määrä, niin kaiketi tätäkin asiaa voi tarkastella moninaisesti nykyperspektiivistä.
Jos miettii asiaa vaikka karrikoidusti, että reboundista syntyneestä maalista laukoja saa syöttöpisteen, niin kiistatta monesti syöttöpisteellä ei ole varsinaisen syöttämisen kanssa mitään tekemistä, vaikkakin se kiistatta vaikuttaa maalin syntyyn (osalla saattaa toisaalta olla taitoa syöttää tällä tavoin).
Niin sanottu toinen syöttö voi olla kaikkein ratkaisevin syöttö maalin synnyssä, jos sitä kautta päästään esimerkiksi 3 vs 2/1 tai 2 vs 1 -ylivoimahyökkäykseen tai alueellisiin ylivoimatilanteisiin staattisissakin pelitilanteissa. Näistä syntyykin aika paljon maaleja salibandyssa.
Toisaalta ymmärrän logiikan, että juuri ratkaisusyötölle halutaan antaa sen ansaitsema arvo. Jos maalisyöttöjen ”arvoa” lasketaan niin se ei sinällään palvele tarkoitusta. Voi olla myös, että yhä merkityksettömimmille syötöille tulee liikaa painoarvoa tehotilastoissa. Lisäksi on huomioitava, että lajissa maalipaikat syntyvät tarvittaessa monia muita lajeja nopeammin ja niin sanotusti ”päästä päähän”.
Silti haluaisin nostaa aihetta esille siksi, että on lukuisia puolustajia ja senttereitä, miksei laitureitakin, joiden pallon kanssa tekemä aivotyöskentely jää ajoittain pienelle huomiolle. Ehkä juuri siksi, että he oivaltavat kentällä asioita, jotka eivät näy suoraan kahden viimeisen pelaajan loppuun suorittamassa tuloksessa. En sano että täysin huomiotta, mutta ainakin ositttain.
Hitaammin pallon kanssa hyökkääminen on ollut viime vuosina arvossaan liigan ja maailman huipulla. Sitä kautta laadukas syöttöpeli on arvossaan kentän molemmissa päissä.
Pääkirjoitus ei väitä tällä viikolla mitään, mutta avaa keskustelua: pitäisikö salibandyssa laskea myös toiset syöttäjät?
Keskustelua voi viritellä sosiaalisessa mediassa tai keskustelufoorumilla.
P.S. Kirjoittaja tiedostaa, että tässä laskutapaa muuttamalla saataisiin aikaiseksi jonkin asteinen sekamelska lajin historiatilastoihin, mutta ei koe sitä ongelmaksi, sillä kaaoksen keskelle mahtunee vielä lisää kaaosta.