Salibandyn sometähti Aki Karjalainen jakaa Youtubessa oppejaan nuoremmille maalivahdeille – ”Kauteen lähtiessä halusin todistaa, että olen liigatason maalivahti”

Karjalainen nollasi kaikki laukojat rankkarikisassa Classicia vastaan. Kuva: Juha Käenmäki

Karjalainen nollasi kaikki laukojat rankkarikisassa Classicia vastaan. Kuva: Juha Käenmäki

Debyyttikauttaan liigatasolla pelaava maalivahti Aki Karjalainen on pelaaja, jonka nimi on alkukaudesta ollut pinnalla näyttävien torjuntojen myötä.

Nurmon Jymyn kesän hankinnan suorituksia on jo pariinkin otteeseen hehkutettu F-liigan virallisilla sosiaalisen median kanavilla. 20-vuotias Karjalainen avasi Pääkallolle, mitä itse ajattelee saamastaan huomiosta.

– Ei sinänsä hirveesti herätä mitään ajatuksia. Toki olen somessa jonkin verran esillä ja siellä yritän kasvattaa omaa profiilia, mutta sinänsä tuttua kauraa, että ei se niin sanotusti päähän mene. Ei se oikeastaan vaikuta itsetuntoon millään tavalla, mutta toki se on kiva jos saa näkyvyyttä lisää.

Jymy aloitti kauden ryminällä voitettuaan kaksi ensimmäistä ottelua, mutta sen jälkeen tahti on hiipunut ja seitsemästä edellisestä ottelusta joukkue on hävinnyt kuusi.

– Alkuun oli pari ensimmäistä peliä tosi laadukasta tekemistä ja sen jälkeen tuli muutama ei nyt sinänsä huono peli, mutta ei kuitenkaan sellainen millä olisi voinut voittaa. En antanut niissä joukkueelle sellaista mahdollisuutta voitolle, kuin olisin halunnut. ErVi-pelissä sai käännettyä kelkan niin sanotusti ja nyt olen taas omalla tasolla ja fiilis on hyvä.

– Aika paljon menee sen mukaan, miten saa arjen pyörimään ettei tule sitä ylikuormitusta. Kuljen kuitenkin aika paljon tuolla Santahaminassa ja muuta sellaista vastuuta on tullut, mutta toivotaan että tulee jatkossakin ja pystyy esiintymään sen mukaisesti.

Karjalaisen toimesta nähtiin kenties yksi kauden torjunnoista jo kauden toisessa ottelussa, kun hän nollasi Classicin Ville Lastikan rankkariyrityksen omalaatuisella jalkatorjunnalla.

Ennen Nurmoon siirtymistä Karjalainen edusti kuusi kautta Limingan Niittomiehiä, jossa hän keräsi vyölleen 130 Divariottelua. Niittareiden ykköstorjujan paikan Karjalainen nappasi jo 15-vuotiaana.

– Kyllä se viimeistely on vaan paljon parempaa tällä tasolla. Etenkin jos pelaajalla on enemmän aikaa niin ne osaa katsoa ja sijoittaa tai vaikka vetää vähän aikaisemmin eikä mene pää alhaalla. Paljon on henkilökohtaisessa taidossa eroa siinä mielessä, mutta kuitenkin samaa peliä, että ehkä senkin takia olen pärjännyt. Vietin monta kautta Divarissa niin siellä sai toisaalta rutiinia kehitettyä.

– Tärkeimpänä varmaan kauteen lähtiessä halusin todistaa, että olen liigatason maalivahti. Siihen liittyy se, että olisi tasainen eikä tulisi vaihtelua, ja pystyisi joka pelissä ottamaan peruskudit, mutta myös huipputorjunnoilla antamaan joukkueelle mahdollisuuden voittaa. Tasaisuus on se, mitä olen itse lähtenyt hakemaan ja toki sitä voi kehittää jatkuvasti.

– Aika paljon menee yksi yhteen senkin kanssa, kuinka selkeää meidän puolustuspeli on. Sinänsä ei ole väliä tuleeko sieltä sata kutia vai muuta, että mähän tykkään tilanteista. Se, minkälaisia ne tilanteet on, että meillä olisi selkeä ajatus puolustamisen takana, menee aika yksi yhteen sen kanssa miten onnistun maalissa.

Kentällä nähtyjen urotekojen lisäksi Karjalainen on kasvattanut profiiliaan myös kentän ulkopuolella. Kuluvalla kaudella Kajalainen on kuvannut Youtube-kanavalleen videoita, joissa hän kertoo esimerkiksi pelipäivien ohjelmasta ja jakaa vinkkejään nuoremmille maalivahdeille. Videot ovat keränneet tuhansia näyttökertoja.

– Olen jo monta vuotta halunnut tehdä Youtube-sisältöä ihan sen takia, että saa näytettyä muutakin kuin 10 sekunnin videoita, että näkisi vähän pelipäivän rakennetta. Varsinkin nuoret näkisivät miten analysoin omaa peliä ja miten rakennan päivän pelin ympärille ja yleensäkin mun arkea, kuinka ammattimaista se on tai mitä kehitettävää olisi.

– Aika vähän maalivahteja missään lajeissa tekee vlogeja. Jääkiekon puolelta Kasimir Kaskisuo on varmaan lähimpänä keneltä saanut inspiraatiota. Olen halunnut näyttää varsinkin nuorille maalivahdeille miten itse toteutan tällä hetkellä arkea ja pelaamista. Kaikkia sellaisia henkisiä asioita, miten pääsee vaikka vastoinkäymisistä yli.

Karjalainen kertoo, että ei aloittanut videoiden tekemistä ainoastaan harrastusmielessä.

– Tottakai ohessa tulee isompi ajatus siitä, että haluan tulevaisuudessa tehdä kolmiportaisesti uraa. Siinä olisi pelaaminen, valmentaminen ja markkinointi, johon kuuluu toki sosiaalinen media. Niiden kautta voisi rakentaa uran, jolla pystyisi elättämään itsensä käytännössä salibandylla.

– Mun pitää kuitenkin nauttia kaikesta tekemisestä ja olla paloa siihen, että oikeasti jaksan tehdä sitä päivästä päivään.

U19-maajoukkueessa esiintynyt maalivahti vastasi hieman salamyhkäisesti kysymykseen liittyen tulevaisuuden tavoitteisiin maajoukkueessa. Karjalainen edusti Suomea vuosi sitten U19-ikäluokan MM-kisoissa, jossa Suomi jäi hopealle hävittyään finaalin isäntämaa Tshekkiä vastaan.

– Sanon joka haastattelussa saman, että isoimpia tavoitteita en paljasta. Tällä hetkellä menen seurajoukkuepuolella enemmän eteenpäin, mutta tottakai U23-maajoukkue on sellainen, mihin seuraavaksi tavoittelen. Se on varmasti ponnahduslauta miesten maajoukkueeseen.

– Päätin jo kolmosluokalla, että haluan U19-maajoukkueeseen ja muistaakseni seitsemän vuotta tein täysillä töitä sen eteen. Olen kuitenkin tiennyt, että se on vain välietappi eikä eroa siitä, pääsenkö tulevaisuudessa taas maajoukkueeseen. Kyllä se kirkkain tavoite on ollut miesten maajoukkueeseen pääsemisessä ja oikeasti siinä kansainvälisessä huipussa.

– Ennen sitä on pakko pärjätä kansallisesti eikä niitä välietappeja voi unohtaa. Ne on kuitenkin se, mikä kehittää.

Karjalainen uskoo kuitenkin olevansa oikealla polulla.

– Olen saanut rutiinia Divarin kautta ja tällä hetkellä olen siinä vaiheessa, että pitää todistaa pärjääväni liigassa. Se on lähtenyt hyvin, mutta pitkä kausi on tulossa ja työntekoa pitää vain jatkaa. Haluan edelleen todistaa kaikille olevani liigatasoinen maalivahti ja sen jälkeen katsoa mihin homma vie ja asettaa uusia tavoitteita.