TPS lyö tammikuussa kaiken likoon Champions Cupissa – “Kaikki ohjelmointi on rakennettu sen puoleen”

Vilander luotsasi TPS:n maajoukkuetauolle puhtaalla pelillä. Kuva: Anssi Koskinen

Vilander luotsasi TPS:n maajoukkuetauolle puhtaalla pelillä. Kuva: Anssi Koskinen

Hallitseva Suomen mestari on ollut alkukaudesta liigassa pysäyttämätön.

Joukkueen kaikki kahdeksan voittoa ovat tulleet varsinaisella peliajalla, ja tappiosarake näyttää maajoukkuetauolle siirryttäessä edelleen nollaa. TPS:n maaliero on myös ylivoimaisesti liigan paras, +57.

– Aina kun sarjaa pelataan niin tavoitellaan voittamista ja mahdollisimman hyviä lähtöasetelmia kevääseen. Ollaan myös pelattu ihan raikkaasti, energisesti ja laajalla materiaalilla, että kaikin puolin ollaan onnistuttu, joukkueen päävalmentaja Aki Vilander kertoi Pääkallolle.

– Tietysti jos haasteita etsii niin paljon on ollut sellaisia pelejä, joissa on ollut vaikeaa päästä heti pelirytmiin kolmella ketjulla. Tietysti se vaikuttaa vähän miten vastustajat meitä vastaan pelaa, mutta nyt ollaan menty koko ajan samoilla asetuksilla miettimättä liikaa mitä naapurit tekee.

– Välillä on joutunut pelin sisällä reagoimaan johonkin asiaan, mutta yllättävän hyvin ollaan omilla aseilla menty eteenpäin.

Viime keväänä TPS ratkaisi seurahistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden finaalisarjan seiskapelissä, ja kuluvaan kauteen turkulaisryhmä lähti varmasti monien papereissa selkeänä ennakkosuosikkina. Alkusyksystä TPS julkaisi useamman avainpelaajan lisäksi mestarivalmentaja Vilanderin jatkosopimuksen, joka ulottuu kevääseen 2025 saakka.

– Tiedetään, mitä meiltä varmasti ulkopuolelta odotetaan. Olisi täysin väärin sanoa, että emme joukkueen sisälläkin tavoittele jotain isompaa, mitä kohti ollaan menossa. Tietysti ollaan aseteltu askeleet siihen vähän maltillisemmin. Välitavoitteita pitää saada täyteen, jotta päästään joku päivä pelaamaan isommastakin.

– Se on tavallaan se viitta, joka meille ulkopuolelta annetaan, ja sitä pitää pystyä kantamaan jokaisessa pelissä tämän kauden aikana. Mun mielestä meidän pelaajat kykenee käsittelemään sen hyvin. Tietysti meidän kokenut kaarti johtaa siinä omalla toiminnallaan.

– Aina joku onnistuu jos kaikki ei onnistu. Se on ehkä ollut meidän joukkueen voimavara tähän asti.

Missä TPS on tällä hetkellä erityisen hyvä?

– Onnistumisia tulee monissa eri ketjuissa ja eri päivinä vähän eri pelaajilta. Ei olla esimerkiksi viime kauden tapaan paljon yhden ketjun varassa tehollisesti. Tietysti harjoittelun laatu on äärimmäisen korkealla tällä hetkellä. Harjoituksissa on 20 kilpailuhenkistä pelaajaa niin meidän harjoittelun taso on järkyttävän kova.

– Ollaan paljon puhuttu meidän toiminnassa arvomaailmastakin, että arvostetaan muiden tekemistä siinä missä omaakin. Kunnioitetaan vastustajaa ja pelataan aina täysillä. Oli lopputulos mikä tahansa niin aina lähdetään samalla asenteella pelaamaan. Me ei aliarvioida vastustajia.

Viimeistä kertaa nykyformaatissaan pelattava Champions Cup mitellään tammikuussa Ideapark Lempäälän Bläk Boksissa. TPS kohtaa välierissä Tshekin mestari FBC Ostravan ja toisessa välierässä finaalipaikasta kamppailevat suomalaisia vilisevä Team Thorengruppen sekä sveitsiläinen Kloten-Dietlikon Jets.

Vilanderin mukaan turnaus on merkitty kalenteriin isoilla kirjaimilla.

– Kaikki harjoittelun ohjelmointi ja kuntopiikki on nyt rakennettu sinne. Tiettyjä harjoitteluteemoja on tulossa ennen Champions Cupia, ja meidän joukkueen selkeä tavoite on pelata kauden kaksi siihen mennessä parasta peliä silloin loppiaisviikonloppuna.

– Sillä hetkellä koitetaan pelata parasta salibandya. Kaikki ohjelmointi on rakennettu sen puoleen.

Suomen naisten salibandymaajoukkue matkusti keskiviikkona Ruotsiin viikonloppuna Uppsalassa pelattavaa EFT-turnausta varten, ja lennolla oli mukana jopa kahdeksan TPS-pelaajaa sekä Vilander, joka kuuluu joukkueen valmennusryhmään.

– Sinällään hyvä, että meillä on paljon pelaajia, jotka ovat mukana kansainvälisessä toiminnassa naisten ja tyttöjen maajoukkueissa. Itselläkin on valmentajana jonkun näköinen käsitys siitä maailmasta.

– Pystytään nimenomaan se harjoittelu rakentamaan niin, että ollaan valmiita kohtaamaan Champions Cupissa haasteita, joita ei ole sarjakauden aikana koettu. Ei me nyt ihan hirmuisesti olla tässä jouduttu puolustamaan, ja sellaista tilanteenvaihto -peliä ei olla juurikaan käyty läpi, mutta se tulee olemaan yksi, jossa pitää hyvin onnistua.

– Viimeisenä meidän pitää löytää parhaat pelaajat kentälle. Nyt ollaan myllytetty aika lailla 18 pelaajalla sarjapelejä ja se on riittänyt varsin hyvin, mutta meillä pitää myös olla tieto siitä, mikä riittää tammikuussa.

TPS kohtaa maajoukkuetauon jälkeen ensimmäisessä liigaottelussa EräViikingit 9. marraskuuta.