Historiallinen F-liiga Draft -varaustilaisuus käyttöön ensi keväänä – “Täällä voi kouluttautua laadukkaasti ja pelata samalla salibandya kovalla tasolla”

F-liigan kaikkien aikojen kokenein ulkomaalaispelaaja Morics Krumins kehui Suomen olosuhteita. Kuva: Esa Takalo

F-liigan kaikkien aikojen kokenein ulkomaalaispelaaja Morics Krumins kehui Suomen olosuhteita. Kuva: Esa Takalo

F-liigassa otetaan keväästä 2023 lähtien käyttöön F-liiga Draft -varaustilaisuus, jossa seuroilla on mahdollista varata alle 23-vuotiaita ulkomaalaisia pelaajia. Tiedotteen mukaan Floorball Talent Hunt -niminen järjestelmä otetaan miesten sarjassa käyttöön 2023 ja naisten sarjassa se lanseerataan sarjauudistuksen jälkeen vuonna 2024.

F-liiga Draft lanseerataan miesten sarjassa kolmen kierroksen mittaisena, eli kaikki seurat nimeävät vuorollaan kolme ulkomaalaispelaajaa. Ensimmäinen varaustilaisuus järjestetään F-Gaalan yhteydessä 17.5.2023.

Valintajärjestys määräytyy sarjataulukon käänteisen järjestyksen mukaan. Karsintojen kautta sarjapaikkansa ansainneet kaksi joukkuetta aloittavat siten, että edellisen kauden perusteella heikommin sijoittunut joukkue nimeää pelaajansa ensimmäisenä. Ensimmäinen kierros päättyy tuoreen Suomen mestarin valintaan.

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen avasi tiedotteessa järjestelmää, joka on suomalaisessa palloilussa ensimmäinen kaltaisensa.

– F-liiga maailman parhaana salibandyliigana haluaa mahdollistaa jatkossa entistä paremmin myös ulkomaalaisten lupausten tien Suomeen. Seurat ovat olleet tästä uudistuksesta innoissaan, valintatilaisuus on samalla myös tärkeä askel kohti kansainvälisempää F-liigaa.

– Suomessa ja F-liigassa pelaaminen mahdollistaa maailman parhaan salibandyn ohella myös kouluttautumisen ja opiskelun laadukkaissa olosuhteissa. Sen arvoa varsinkin nuorten pelaajien kohdalla ei pidä väheksyä, Nurminen jatkoi.

Valitun pelaajan tulee olla täysi-ikäinen, ja jokainen seura on sitoutunut olemaan yhteydessä valitsemaansa pelaajaan. Valinnoista viestitään seurojen omilla virallisilla viestintäkanavilla.

– Järjestelmän juridisissa yksityiskohdissa F-liigan apuna on yhteistyökumppanimme Eversheds Sutherland. Yhdessä seurojen kanssa sovimme uudistuksen tarkat yksityiskohdat kuntoon ennen historian ensimmäistä F-liiga Draftia, Nurminen lisäsi.

Nokian KrP:n latvialaispuolustaja Morics Kruminsin mielestä Suomi on loistava paikka nuorelle ulkomailta saapuvalle pelaajalle sekä kentällä että sen ulkopuolella. Krumins on itse asunut Suomessa jo kymmenen vuotta ja pelannut F-liigassa vuodesta 2014 lähtien.

– Suomi ja F-liiga ovat loistavia paikkoja kehittää itseään pelaajana. Suomessa myös opiskelu on ilmaista. Täällä voi kouluttautua laadukkaasti ja pelata samalla salibandya kovalla tasolla. Se on aika hieno paketti, Krumins kehui uutisessa.

Nurmisen mukaan F-liiga Draftin tarkemmista yksityiskohdista on tarkoitus viestiä hyvissä ajoin ennen varsinaista Floorball Talent Hunt -tapahtumaa. Hänen toiveiden mukaan seurojen välinen sopimus tullaan viimeistelemään runkosarjan loppuun mennessä.

Nurmiselta tiedusteltiin lopuksi yleisempiä asioita liittyen uuteen järjestelmään. Miksi F-liiga ylipäätään alkaa varaamaan ulkomaalaispelaajia?

– F-liigan kaupallisessa strategiassa on keskeisenä tavoitteena olla maailman kaupallisin salibandyliigabrändi ja kansainvälinen kiinnostavuus on keskeinen menestystekijä. Haluamme tarjota lahjakkaille ulkomaisille talenteille mahdollisuutta tulla kehittymään maailman parhaan salibandyvalmennuksen piiriin ja kansainvälistämään F-liigaa. Luomme edellytyksiä siihen, että F-liiga olisi tulevaisuudessa sarja, johon halutaan tulla pelaamaan ja tulla noteeratuksi osana maailman kaupallisinta salibandyliigaa.

Onko ulkomaalaispelaajan mahdollista päästä F-liigaan ilman varausta?

– Nyt julkistettava konsepti on kohdennettu nuoriin lahjakkuuksiin, tulevaisuuden tähtipelaajiin ja se kattaa vain tietyt ikäluokat ja merkittyjen pelaajien määrä on rajallinen. F-liigaan ovat tervetulleita Talent Hunt -iän ylittäneet ja muutkin kyvykkäät ulkomaiset pelaajat ja uskon että F-liigassa pelaavat seurat tulevat tehostamaan pelaajatarkkailuaan myös tästä näkökulmasta.