Huima jännitysnäytelmä päättyi Ruotsin juhliin – Suomi taipui välierässä rankkareiden jälkeen maalein 4-3

Ruotsi eteni finaaliin. Kuva: IFF

Ruotsi kaatoi Suomen salibandyn MM-kisojen välierässä maalein 4-3 rankkarikisan päätteeksi, ja eteni finaaliin.

Saksa-otteluun verrattuna Suomen koostumukseen tehtiin kaksi muutosta. Puolivälierän penkiltä seurannut Mikko Leikkanen palasi takaisin kakkosketjun takalinjoille, ja maaliin vaihdettiin kaksi ensimmäistä alkusarjan ottelua torjunut Lassi Toriseva.

Ensimmäisen parikymppisen aikana ennakoltaan tulikuumaksi otteluksi arvioitu välierä naapurimaiden välillä ei vielä klassikoksi muodostunut. Varsinkin Suomen toimesta nähtiin maltillista ja tarkkaa peliä. Ruotsi saatiin pidettyä pitkiäkin jaksoja poissa pallolta, mitä myös painotettiin ennen peliä.

Suomen pirtein viisikko hyökkäyssuuntaan avauserässä oli ehdottomasti Justus Kainulaisen johtama kakkosketju, johon Peter Kotilaisen lisääminen ennen Saksa-ottelua toi selkeästi uudenlaista energiaa ja tekemistä. Ville Lastikalta nähtiin muutama vaarallinen laukaus, ja pallo kävi kertaalleen myös Ruotsin maalin raudoissa.

Ajassa 13.03 Ruotsi pääsi hakemaan avausmaalia ylivoimalla, kun Sami Johansson joutui rikkomaan keltapaitaista Janne Lammisen harhasyötön jäljiltä. Lassi Toriseva näpäytti kuitenkin epäilijöilleen Suomen maalilla ja nappasi sekä ylivoiman että avauserän aikana muutamia tärkeitä pelastuksia.

Nico Salolle avautui erän loppuhetkillä vielä loistava paikka Ruotsin maalin ollessa puoliksi tyhjä, mutta Classic-pelaaja ei onnistunut viimeistelyssä, ja tauolle siirryttiin 0-0-tilanteessa.

Ottelun tunnelma kasvoi toisessa erässä, jonka aikana maalihanatkin saatiin auki molempien toimesta. Suomella oli erän alussa pari hyvää paikkaa, mutta Ruotsi vastasi ensimmäisestä maalista. Toriseva venyi keltapaitojen vastahyökkäyksessä paraatipelastukseen, mutta paluupallo oli liikaa, ja Linus Nordgren viimeisteli ottelun avausmaalin. Reilu kaksi minuuttia tästä Kainulainen kuittasi ja toi Suomen ylivoimalla tasoihin tulisella laukauksellaan.

Puolenvälin tienoilla Ruotsi sai luotua entistä enemmän painetta pallon kanssa Suomen päätyyn, minkä myötä Ruotsi myös maalasi kahdesti. Erityisesti Suomen kakkosketjulla oli omassa päässä vaikeuksia Ruotsin kivikovaa kakkosta vastaan.

Suomi pääsi peliin jälleen paremmin kiinni toisen parikymppisen loppua kohden. Ykkösviisikolta nähtiin erän kuluessa parempaa tekemistä varsinkin hyökkäyssuuntaan, ja ajassa 33.11 Salo iski sinivalkoisten kannalta tärkeän kavennusmaalin upean syöttökuvion päätteeksi. Toiselle tauolle siirryttiin Ruotsin 3-2-johdossa.

Päätöserään lähdettäessä Suomen koostumukseen tehtiin muutoksia. Oskari Heikkilä tuli Kotilaisen tilalle kakkosketjuun, ja Aaro Astala nostettiin penkiltä kolmoseen. Ketjut kuitenkin muutettiin takaisin alkuperäisiin muotoihin erän puolessa välissä. Viimeisen parikymppisen alkuhetkillä johtoasemassa pelannut Ruotsi pääsi paremmille maalipaikoille, mutta Toriseva piti kopeillaan eron vielä yhdessä.

Reilu viisi minuuttia ennen ottelun päättymistä Suomi nappasi ottelun hallinnan itselleen ja aloitti takaa-ajonsa, joka tuotti heti tulosta. Ykkösketju löysi jälleen toisensa tarkoilla syötöillä, ja Otto Lehkosuo laukoi puolustajan paikalta 3-3-tasoituksen. Samoissa lukemissa siirryttiin myös jatkoajalle. Kymmenen minuutin jälkeen ratkaisua ei löytynyt, joten naapurimaiden välinen huikea jännitysnäytelmä venyi lopulta rankkarikisaan saakka.

Ensimmäisellä kierroksella Miko Kailiala onnistui varmasti, ja Toriseva nollasi Kim Nilssonin yrityksen. Toisista laukojista Kotilainen ampui maalin ohi, mutta Suomen johto pysyi, kun Toriseva oli jälleen ohittamaton. Kolmannella kierroksella Eetu Sikkinen maalasi, mutta Toriseva antautui myös ensimmäisen kerran. Neljännellä kierroksella Suomen johto pysyi molempien epäonnistuessa. Johanssonilla oli paikka ratkaista Suomen viidentenä laukojana, mutta hän epäonnistui.

Ruotsin viides laukoja oli Robin Nilsberth, joka onnistui, ja tilanne oli tasan. Ottelu ratkesi lopulta seitsemännellä kierroksella, kun Sikkinen epäonnistui toisella yrityksellään, ja Alexander Galante Carlström onnistui Ruotsin puolelta. Suomella oli kaksi paikkaa ratkaista, mutta Ruotsi eteni tälläkin kertaa loppuotteluun.

Finaali alkaa huomenna sunnuntaina klo 16.45 Suomen aikaa, kun taas pronssista mitellään klo 13 alkaen. Suomen ja Ruotsin vastustajat selviävät myöhemmin tänään Sveitsi-Tshekki-välierän ratkettua.