Ulkomaat

Kaksi menestyneintä sveitsiläistuomaria jättävät salibandykentät – “Voimme nyt lopettaa uramme huipulla”

30.11.
2022
Ulkomaat

Wehinger ja Zurbuchen pääsivät viheltämään MM-finaalia kotiyleisön edessä. Kuva: Claudio Schwarz

Corina Weninger ja Sandra Zurbuchen, kaksi menestyneintä sveitsiläistä erotuomaria, lopettavat mittavat uransa 17 vuoden jälkeen.

Vuosien saatossa kaksikko vihelsi yhteensä yli 400 ottelua, mukaan lukien kaksi viimeisintä miesten MM-finaalia Helsingissä 2021 ja kotiyleisön edessä Zurichissä 2022. Sekä Weninger että Zurbuchen aloittivat salibandyn parissa pelaajina, mutta vuodesta 2006 lähtien naiset ovat viheltäneet otteluita yhdessä.

Weninger ja Zurbuchen valittiin Sveitsissä kuudesti kauden parhaaksi tuomaripariksi, ja menestystä tuli myös kansainvälisellä tasolla. Vuonna 2020 pari pääsi viheltämään Ruotsin Superliigan ottelua ensimmäisinä naisina, minkä lisäksi heidät nähtiin useiden maaotteluiden lisäksi kuudessa eri MM-turnauksessa. Sveitsiläiskaksikosta tuli marraskuussa vasta historian kolmas tuomaripari, joka on päässyt viheltämään miesten MM-finaalin kahdesti.

– Se, että toteutimme suuren unelmamme jo Helsingissä, oli jo hyvin tunteikasta, ja emme meinanneet uskoa sitä. Nyt tuomarointi MM-kotikisoissa, jossa Suomi ja Ruotsi pelasivat mielettömän välierän ja samassa turnauksessa vielä Ruotsin ja Tshekin finaali, oli yksinkertaisesti upeaa, he kertoivat IFF:n uutisessa.

Pari viheltää viimeisen ottelunsa sunnuntaina 18. joulukuuta, kun HC Rychenberg Winterthur ja Floorball Köniz kohtaavat Sveitsin liigassa.

– Puhuimme eläkkeelle jäämisestä jo ennen Helsingin MM-kisoja. 17 pitkän vuoden jälkeen tarvitsimme poistumissuunnitelman, jonka suunnittelimme yhdessä pitkissä neuvotteluissa. Oikean ajan löytäminen on yksi vaikeimmista asioista, mutta meille on tärkeää, ettemme menetä juuri sitä hetkeä.

– Voimme nyt lopettaa uramme huipulla ja se oli suuri tavoitteemme. Olemme erittäin iloisia ja ylpeitä saavutuksistamme. Pystyimme asettamaan uusia merkkipaaluja ja tekemään historiaa useita kertoja. Tämän kokeminen ja saavuttaminen kovalla työllä ei ollut koskaan itsestäänselvyys meille, he päättivät.

Eetu Moisio
Eetu Moisio on journalismin opiskelija ja Pääkallon toimittaja.

Moisiolta löytyy pelikokemusta laajalti eri sarjatasoilta 15 vuoden ajalta.

Tällä hetkellä hän toimii myös salibandyvalmentajana.