Ulkomaat

Mika Kohonen kommentoi Expressenille poikansa paluuta Storvretaan: “Se ei ole aina reilua”

24.11.
2022
Ulkomaat

Mika Kohonen ei vaikuttanut poikansa seuran valintaan. Kuva: perwiklund.se

Gabriel Kohonen palaa ensi kaudeksi takaisin kasvattajaseuraansa kahden vuoden mittaisella sopimuksella.

18-vuotias hyökkääjä on esitellyt taitojaan kuluvalla kaudella Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa, jossa hän on iskenyt kahdeksaan otteluun tehot 15+18=33. Keväällä Storvretan päävalmentajaksi nimitetty Mika Kohonen kertoi ruotsalaislehti Expressenille, minkälaista on saada oma poika valmennettavaksi.

– Tiedän, kuinka paljon hän rakastaa Storvretaa ja salibandya. Hänen unelmansa ei ole ollut vain pelata Storvretassa, vaan myös voittaa seuran kanssa. Isänä olen iloinen, kun poikani tulee takaisin kotikaupunkiin, vaikka en usko hänen muuttavan takaisin kotiin. Hän etenee askel askeleelta ja toteuttaa unelmansa.

Lehden mukaan isä ei ollut mukana, eikä myöskään vaikuttanut seuran valinnassa. Äiti Cecilia Kohonen puolestaan auttoi poikaansa neuvotteluissa.

Nykyisin päävalmentajana toimiva Mika Kohonen edusti Storvretaa myös maineikkaan pelaajauransa aikana voittaen seuran riveissä kolme Ruotsin mestaruutta. Olisiko hän ollut vihainen, jos oma poika olisi valinnut Falunin?

– No, se on hänen elämänsä ja hänen päätöksensä. Meidän vanhempien tulee tukea. Voin keskustella siitä, mitä valinta tarkoittaa, mutta en aio päättää asioista hänen puolestaan omista referensseistäni.

Mika Kohonen myönsi, että poikansa valmentaminen tulee olemaan erityistä.

– Emme ole ensimmäisiä maailmassa. Isä ja poika ovat voittaneet olympiakultaa yhdessä, joten se ei ole uutta. Tilanne on erityinen, mutta tulemme työskentelemään yhdessä pelaajana ja valmentajana. Kuten kaikki muutkin, hän tulee pelaamaan niin paljon kuin ansaitsee.

– Teen päätöksiä seuran hyväksi ja hän myös tietää sen. Urheilu on se helppo osa. Meidän on työstettävä isä-poika-suhdetta.

Isän ollessa yksi kaikkien aikojen salibandypelaajista, Gabriel Kohonen on uransa aikana joutunut kohtaamaan epäreilua kohtelua. Hän on vuosien varrella kuullut huutelua vastustajilta, valmentajilta ja tuomareilta. Mika Kohonen on kommentoinut asiaa aikaisemminkin ja mainitsi asiasta myös nyt.

– Hänellä ei ole ollut helpoin ura, jossa urheilu on ollut pelkkää riemua. Hän on saanut kuulla paljon aikuisilta miehiltä ja muilta vanhemmilta, mutta mielestäni hänellä on paksu iho. Riippumatta siitä, mikä valmentaja hänelle olisi annettu, olisi ollut puhetta.

– Ensisijaisesti siksi, että hän on nuori ja lupaava lahjakkuus ja lisäksi hänellä on tunnettu sukunimi. Se ei ole aina reilua.

Eetu Moisio
Eetu Moisio on journalismin opiskelija ja Pääkallon toimittaja.

Moisiolta löytyy pelikokemusta laajalti eri sarjatasoilta 15 vuoden ajalta.

Tällä hetkellä hän toimii myös salibandyvalmentajana.