Näkökulma: Draft jäänee ikävä kyllä luonnokseksi

F-liigan draft esiteltiin näyttävästi. Toivottavasti se viedään myös näyttävästi maaliin. Kuva: salibandy.fi

F-liigan draft esiteltiin näyttävästi. Toivottavasti se viedään myös näyttävästi maaliin. Kuva: salibandy.fi

F-liigan uuden draftin julkistus on aiheuttanut paljon kuohuntaa. Eikä ihmekään.

Sana draft kuvaa uudistusta hyvin sen luonnosmaisuuden vuoksi. Ihan selvästi ideaa ei ole mietitty tarpeeksi isolla väellä loppuun saakka. Draft on herättänyt esimerkiksi kysymyksiä varausten laillisuudesta. Laillisuusasia en osaa kommentoida. Ja vaikka kaikkea olisikin mietitty, niin on kuitenkin päädytty lopputulokseen ”kaikki julkisuus on hyvästä”.

Idea draftausjärjestelmästä on taasen lainattua muista lajeista. Amerikan ammattilaissarjoista lähinnä, joilla ei ole mitään käytännön tai edes teoriatason yhteneväisyyttä F-liigan kanssa.

Tausta-ajatuksesta annan positiivisen huomion: F-liiga tarvitsee kehittyäkseen ulkomaisia pelaajia ja jotain on hyvä kehittää.

Mutta kolme pelaajavarausta per joukkue, per vuosi? Siis 36 pelaajaa per vuosi? Tiedän, että kaikkien ei tarvitse Suomeen tulla, mutta kolmessa vuodessa pitäisi löytää 108 realistista 18-23-vuotiasta pelaajavaihtoehtoa. Ilmeisesti liigan johtoryhmä tietää jotain pelaajamarkkinoista, mitä itse en ole saanut selville.

Onko tämä sitten oikea tapa? Mielestäni se on jokseenkin liian radikaali, mikä syö sen uskottavuutta. Realistisesti katsoen ei ole todennäköistä että tällaiseen F-syöttiin tartutaan kovin helposti ulkomailla. Jos ja kun asia vaikuttaa ikävän keskeneräiseltä niin se voi vesittää ulkomaisten pelaajien kiinnostusta Suomea kohtaan pitkällä aikavälillä enemmänkin.

Saati että seuroilla olisi scouttaamisen lisäksi tarpeeksi resursseja tuoda Suomeen isompia määriä pelaajia.

Oikeasti draft vaikuttaa mainostempulta, joka tulee kääntymään itseään vastaan, jos sitä ei tehdä tosissaan. Se on jo osin kääntynyt, kun pelaajat Suomessa ovat ottaneet asiaan kantaa somessa. Osa näkee asian vitsinä, osa kokee sen keskisormen näyttönä pelaajille, joita ei ole asiassa kuultu.

Liigaseurojen kehuttiin olleen ehdotetun idean takana. Omaan silmään on vaikuttanut viime vuosina siltä, että jos F-toimistolta kerrotaan, että ”seurat ovat tämän takana” niin sillä yritetään viestiä, että ne 3-4 seuraa, jotka ovat F-liigan johtoryhmässä, ovat milloin kunkin idean takana.

Ulkomailta käsin mainostempaus vaikuttaa varmasti oudolta. Suomessa näihin on jo totuttu. Median lasikatto pyritään Suomisählyssä usein rikkomaan jollain oudolla idealla. Huomiota saadaan hetkellisesti, ja itse asia jää lopulta kuriositeetiksi. Siis nimenomaan itse asia on usein lopulta kuriositeetti. Tällöin tärkeimmäksi anniksi jää yleinen älämölö. Sitten sitä suomitaan, vaikka juuri sitä haluttiinkin.

Toivon kuitenkin, että drafti tehdään kunnolla ja ainakin muutamia pelaajia tulee sitä kautta Suomeen pelaamaan. Olisiko se kuitenkin ollut mahdollista myös pienemmällä pensselillä? Toivottavasti draft ei jää pelkästään yhdeksi sivulauseeksi muiden luonnostelmien sekaan, koska tausta-ajatus ei ole lainkaan huono. Rohkeudesta annan myös pisteitä.

ps. Olen nähnyt viestin, jossa kehotettiin seuroja seuraavasti: ”yhteisen edun mukaista on olla konseptin kannalla”. Samalla kun larpataan Yhdysvaltain ammattilaissarjoja, ei pitäisi käyttäytyä kuin Pohjois-Koreassa.

Jos asiaan oikeasti uskotaan niin tällaisiin viesteihin ei varmasti ole edes syytä. Eikö?

Korjattu artikkelia klo 18.57: Tiedotteen lainausta tarkennettu.