Nykyn pitkä salibandyura päättyi ainakin toistaiseksi: ”Kyllä minä näitä jään kaipaamaan”

Sveitsi-peli jäi toistaiseksi Petteri Nykyn viimeiseksi maajoukkueessa. Kuva: Markus Aeschimann / www.markus-aeschimann.ch

Sveitsi-peli jäi toistaiseksi Petteri Nykyn viimeiseksi salibandyotteluksi päävalmentajana. Kuva: Markus Aeschimann / www.markus-aeschimann.ch

Suomen miesten maajoukkue päätti Sveitsin MM-turnauksen pronssimitaleihin. Sveitsi kaatui pronssipelissä loppulukemin 5-3.

Esitys ei ollut mitenkään erikoinen. Suomi johti jo 4-0, mutta Sveitsi kiri maalin päähän. Sami Johansson latoi pallon tyhjiin vielä ja päätti Sveitsin pyristelyt.

– Tää oli riittävä tähän kohtaan, Petteri Nykky tiivisti.

Nykyn mukaan Suomea ei ollut vaikea virittää peliin, sillä lauantain Ruotsi-välierä oli hyvä peli. Pronssipelissä Suomen olisi kuulemma pitänyt tappaa peli aiemmin, mutta kaikkinensa Suomi hoiti homman kotiin.

Turnauksen kokonaisuutta ei voi kehua Suomen osalta, vaikka mitali tulikin.

– Ei mennyt sillä tavoin kun suunniteltiin. Toki oli omat vaikeudet monessa kohtaa ja valmennuksella oli enempi töitä kuin yhdissäkään kisoissa aikaisemmin. Saatiin pieni hyppy eiliseen, kuten pitikin saada ja kyllä se voitto oli tarjolla eilen.

– Tänään oli haasteita pelissä kun luultiin, että kaveri on lyöty. Eihän täällä kukaan ilmaiseksi näitä mitaleita anna, Nykky ruoti.

Tässä ja Ruotsi-pelin haastattelussa Nykky puhuu siitä, että joukkueella on ollut ”haasteita”. Hän ei lauantaina eritellyt niitä, mutta tarkoitti sellaisia asioita, jotka olivat jo ennestään tiedossa.

– Kaikennäköisiä haasteita ollut. Loukkaantumisia ja ukkoja joilla on flunssaa, eivätkä pysty pelaamaan siksi. Kai se nyt jotain kertoo, että yhteen peliin lähdetään 15 pelaajalla. Yksi äijä putoaa pelistä ja yksi on mukana suunnilleen lasarettikunnossa ja pelas yhden erän, Nykky kommentoi alkusarjan Norja-peliä, jossa Suomella oli kokoonpano-ongelmia.

– Paljon paljon erinäköisiä asioita ollut. Hyvä pomppu otettiin siitä. Kyllä se Ruotsi on voitettava joka tapauksessa. Ihan sama missä vaiheessa sen kohtaa.

– En mä siitä välittänyt, mut siitä välitin, että peli ei ollut missään vaiheessa ennen sitä kunnossa. Kolme viimeistä peliä pelattiin suht ehjää. Ansaittiin tällä kertaa vain tää.

Nykyn ura maajoukkueessa päättyy ja tilalle tulee Esa Jussila. Nykky huomauttaa, että varsinainen työsopimus loppuu vuoden lopussa.

– Mikäli Esa Jussila haluaa jotain niin kerron kaiken mitä tässä on vuodesta 1999 maajoukkueesa tehty. Ottaa siitä sit mitä ottaa, ja jos haluaa ylipäänsä kuulla mitään. Se on mun avattava miten asiat on hoidettu, jos se kiinnostaa.

Nykky vahvistaa, että ura salibandyn parissa on tältä osin ohi. Hän on tehnyt lajin kanssa pitkän uran ensin pelaajana ja sitten valmentajana. Suomen maajoukkueessa hän oli päävalmentaja 2004-2010 ja 2017-2022. Suomalaiselle salibandylle uran merkitys on ollut mittava.

Muitakin valmennuspestejä on ollut vaikka millä mitalla, ja menestystä tullut paljon, mutta uran suurimpina kruunuina voidaan pitää kolmea maailmanmestaruutta Suomen kanssa. Viimeisistä kaksista kisoista Suomi sai kuitenkin hopeaa ja pronssia.

Ensin hän sanoo, että poikkeuksellisen ja menestyksekkään kokonaisuran pohtiminen on muiden tehtävä, mutta kommentoi sitten kuitenkin.

– Pitkään oon mukana ollut ja helvetin hauskaa on ollut. Tää oli valmennuksen näkövinkkelistä erittäin miellyttävä, että jouduin tekemään pirusti töitä. Aikaisempaa enemmän. Siihen syttyi. Se oli hienoa.

– Kyllä minä näitä jään kaipaamaan. Jos näitä ei tule enää ikinä, niin tehdään jotain muuta, Nykky sanoitti.

Eikä sitä tosiaan tiedä onko Nykyn valmennusura salibandyssa lopullisesti ohi. Hän on nimittäin valmentanut myös Australian ja Sveitsin maajoukkueita MM-tasolla, eikä mahdollista seurajoukkuevalmennusta kannata jättää pois laskuista.