Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kannatan salibandyn EM-kisoja

22.11.
2022
Pääkirjoitus

Suomi ja Saksa voivat kohdata jatkossa salibandyn EM-tasolla. Kuva: Henri Keränen

Salibandyn EM-kisat tuntuvat herättävän äkkiseltään vastustusta ja jopa huvitusta lajiseuraajien parissa.

Omasta mielestäni EM-kisat on hyvä idea, varsinkin siksi että tällöin kahdeksan paras Euroopan maata jättää MM-karsinnat pelaamatta. EM-kisat eivät siis tuo sinällään mitään uutta, mutta korvaavat huippumailta täysin turhiksi tiedetyt (ja osoittautuneet) karsinnat.

EM-kisoissa ei sinällään ole mitään uutta, onhan Suomi hallitseva Euroopan mestari vuodelta 1995. Periaatteessa voi ajatella, että kun Eurooppa vie kisoja MM-tasollakin aika selkeästi niin mitä hyötyä EM-kisoista on?

Ainakin itse näkisin hyvänä sen, että juuri sijojen 5-10 haastajamaat pääsevät pelaamaan useammin kovia pelejä kärkinelikkoa vastaan ja vieläpä panoksellisissa otteluissa. Toisekseen, kun MM-kisoja järjestetään yleensä kärkinelikon maissa niin EM-kisoissa olisi hyvä sauma järjestää kisoja sijojen 5-10 maissa.

Esimerkiksi Saksassa ei ole vielä koskaan järjestetty isoja aikuisten arvokisoja, mutta Singaporeen tulee järjestettäväksi jo toiset naisten kisat. Saksassa on kuitenkin järjestetty peräti neljät nuorten MM-kisat. EM-kisat olisivat tätä kokoluokkaa, ja voisivat johtaa vielä isompien kisojen järjestämiseen Saksassa. Toistaiseksi asukasluvultaan isoin maa joka on järjestänyt aikuisten MM-kisat on hiukan yli 10 miljoonan asukkaan Tshekki. Saksassa asuu yli 80 miljoonaa asukasta.

Se lienee selvää, että EM-kisat ovat kokonaisuudessaan kovatasoisempi turnaus kuin MM-kisat, vaikka EM-kullan arvo ei olekaan samaa luokkaa. Joka tapauksessa EM-kisojen logiikan perusteella joka vuodelle osuu kovatasoinen turnaus, mikä sinällään tuo jossain määrin ”helpommaksi” seurata maailman salibandykärjen toimintaa, ja tuonee sitä myös lähemmäksi toisiaan. Pelit ovat myös keskimäärin parempia kuin MM-kisoissa.

Kisojen ajankohta kauden alla (syyskuun alku) on parempi kuin kesken kauden pelattavissa MM-karsinnoissa. Samalla edellisistä MM-kisoista on jo yhdeksän kuukautta ja seuraaviin aikaa vielä 15 kuukautta. Se, että kisat ei sinällään häiritse salibandykautta, mutta toimii kauden aloittavana tapahtumana, on mielestäni plussaa.

Jonkin verran on puhuttanut se, että EM-kisat lisää pelaajien kuormaa, kun kyse on amatöörilajista. Osa maajoukkuepelaajista toki pelaakin paljon kautta kohden. Jos nyt MM-karsintoihin on käytetty viikon verran aikaa tähän asti, niin EM-kisoihinkin on varattu lähtökohtaisesti juuri seitsemän päivää.

Täten ottaen huomioon ajankohdan ja sen, että yli vuosi ennen tulevia MM-kisoja on enemmän mahdollisuuksia kokeiluihinkin. Tässä tapauksessa kokeilijat pääsisivät myös oikeaan testiin, joihin he eivät joudu tällä hetkellä MM-karsinnoissa.

IFF tosin väläytti, että kisat voitaisiin muuttaa 12 joukkueen välisiksi jollain aikavälillä. Tämä kuulostaa tarpeettomalta muutokselta ainakin tällä hetkellä, mutta ehkä taustalla on jokin isompi ajatus.

Jos ja kun EM-kisat ei lähtökohtaisesti lisää merkittävästi kuluja tai pelaajien kuormitusta, on tästä ideasta vaikea löytää mitään isoja valuvikoja ja laji menee tätä kautta enemmän eteenpäin kuin pakkokarsintojen avulla.

Ensimmäiset miesten EM-kisat pelataan vuonna 2025. Naisten kisat pelataan 2026. EM-kisoihin pääsee edellisten MM-kisojen seitsemän parasta Euroopan maata ja järjestäjämaa.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen