SaiPan 18-vuotias lupaus ratkoo otteluita jatkoajalla – “Puhutaan pelaajasta, kenestä on varmasti iloa lajille pitkään”

Aapo Kilpeläinen (taustalla) on pelannut 52 ottelua Divarissa, ja pisteitä on kertynyt 72. Kuva: Ari Arola

Aapo Kilpeläinen (taustalla) on pelannut 52 ottelua Divarissa, ja pisteitä on kertynyt 72. Kuva: Ari Arola

SaiPan Aapo Kilpeiläinen nousi viikonloppuna jälleen jatkoajalla lappeenrantalaisten sankariksi kotiottelussa Hawksia vastaan.

Kalenterivuoden 2022 aikana SaiPa on ollut varsinaisen peliajan jälkeen 11 kertaa tasatilanteessa, ja näistä otteluista kuusi on päättynyt Kilpeläisen, 18, ratkaisuun viisi kertaa jatkoajalla ja kertaalleen rangaistuslaukauskilpailussa.

Kilpeläinen paljasti Pääkallolle, että pää pysyy kylmänä myös ratkaisutilanteissa.

– Ehkä itse sitten tärkeissä tilanteissa, kun ollaan menty jatkoajalle, halunnut ratkoa ja hakeutua paikoille, mistä pystyy maalin tekemään. Ehkä se on välillä vähän pomppinut mulle, mutta ehkä olen itse myös hakenut ratkaisua. Saattaa se olla sattumaakin.

Ykkösketjun laituri pitää itseään maalintekijänä, jonka vahvuudet ovat tekemisessä pallon kanssa, joten sinänsä ei ole ihme, että ratkaisun avaimet ovat usein nuoren hyökkääjän käsissä. Lappeenrantalaisten vastuuvalmentaja Otto Valavuo avasi vielä tarkemmin, minkälainen pelaaja on kyseessä.

– Miten sen nyt tiivistäisi, semmonen nöyrä tekemään hommia ja tietyllä tapaa päämäärätietoinen. Niin kuin tässä on huomattu niin hänellä on polte ja taito ratkaista pelejä.

– Kentän puolella puhutaan hyvinkin taitavasta ja nopeasta pelaajasta. Omaa tosi hyvän fysiikkapuolen myös eli voisi sanoa, että aika monipuolinen pelaaja, joka pystyy itse myös rakentamaan sen maalipaikan. Hän ei tarvitse vierelleen niin selkeää pelinrakentajaa, vaan pystyy itse luomaan maalintekouhan aina.

– Hänellä on suuri halu ja kyky lyödä peli pakettiin, kun peli pitää ratkaista. Kyllä se jostain kertoo, että sama kaveri niitä pelejä käy jatkoajalla tai pilkuilla ratkomassa.

Kuluva kausi on 18-vuotiaalle Kilpeläiselle jo neljäs Divarissa. 12 ottelussa SaiPa-hyökkääjä on iskenyt tehot 23+12=35 ja on saldollaan pistepörssin kärjessä. Lappeenrantalaiset ovat sarjataulukossa kuudentena.

– Mun mielestä meillä on lähtenyt aika hyvin kausi liikkeelle. Meidän kentällä on mennyt aika hyvin. Siinä on ollut kiva pelata, ja olen itse päässyt tulosroolin siinä. Meidän kentässä on ollut kiva pelata, kun on ollut hyviä kavereita ympärillä. On kyllä kulkenut hyvin, Kilpeläinen kertoo.

Koko pelaajauransa NST:tä ja SaiPaa edustanut Kilpeläinen kokeili nuorempana muitakin lajeja, mutta salibandy valikoitui lopulta ykköseksi.

– Nuorena pelasin aika montaakin lajia, että silloin oli vähän futista ja lätkää. Sählyssä oli monta kaveria ja niiden kautta päädyin sählyyn noin eskari-ikäisenä. Paljon pelattiin pihapelejä kavereitten kanssa silloin nuorena, että sen kautta ehkä.

Pelaajauran ohella pistepörssin kärkinimi opiskelee parhaillaan kolmatta vuotta lukiossa Lappeenrannassa. Kilpeläinen kertoo, että lukion ja urheilun tasapainottelu on sujunut hyvin.

– Käyn lukion kolmeen ja puoleen vuoteen niin ei ole sitä koulua ihan liikaa ja koulun ohella pystyy hyvin käymään aamutreeneissä. Pystyy kyllä tosi hyvin yhdistämään koulunkäynnin ja urheilun.

Kilpeläinen valittiin lokakuun Divarin kuukauden pelaajaksi ja hiljattain hän osallistui myös Suomen U19-maajoukkueen leirille. Tulevaisuuden kannalta ei ole ollenkaan huono asia, että Kilpeläinen on rightin puolen laituri, joita Suomessa ei ole ihan jonoksi asti.

Divarin ratkaisupelien lisäksi katseet ovat salibandyn nuorten MM-kisoissa, jotka pelataan keväällä Tanskassa.

– Tavoitteena on pelata mahdollisimman hyvä ja ehjä kausi joukkueen kanssa, ja koittaa päästä keväällä pitkälle. Sitten tietty keväällä kun on U19-kisat niin päästä sinne ja voittaa sielläkin. Semmoset nyt tähän lähiajalle, Kilpeläinen päätti.

– Puhutaan sellaisesta pelaajasta, kenestä on varmasti iloa lajille pitkään. Mahdollisuudet on kyllä ottaa vieläkin tosta isoja steppejä eteenpäin kun nuoresta pelaajasta on kyse, Valavuo kuvaili nuoren lupauksen potentiaalia.