Sveitsin MM-turnaus käynnistyy lauantaina – näin Suomi pelasi vuosi sitten kotikisoissa

Suomen ratkaisuottelut herättivät suuria tunteita. Kuva: Juha Leskinen

Suomen ratkaisuottelut herättivät suuria tunteita. Kuva: Juha Leskinen

Suomi aloittaa uuden MM-urakkansa lauantaina Slovakiaa vastaan alle vuosi siitä, kun edellinen päättyi Helsingissä karvaaseen finaalitappioon. Minkälainen oli sinivalkoisten matka kotikisoissa, joita jouduttiin koronan takia siirtämään vuodella eteenpäin?

Suomi kohtasi Helsingin jäähallissa pelatussa alkulohkossa Tanskan, Ruotsin ja Latvian, mutta kolmikosta ei löytynyt isäntämaalle todellista haastajaa.

Avausottelussa Suomi nollasi Tanskan lukemin 7-0, ja Lassi Torisevalle riitti sinivalkoisten maalilla nollapeliin vain kuusi torjuntaa. MM-avauksen jälkeen kenties suurin keskustelunaihe olikin liian “vihreä” TV-kuva, josta oli vaikea erottaa pelipalloa.

Alkulohkossa Suomen parhaimmistoon kuulunut Ville Lastikka johdatti Suomen hattutempullaan Ruotsin yli turnauksen toisessa kamppailussa. Kotijoukkueen riemukasta 7-3-voittoa länsinaapurista seurasi paikan päällä Helsingin jäähallissa reilu seitsemäntuhatta katsojaa.

Alkusarjan viimeisessä ottelussa Suomi sinetöi lohkovoittonsa kaatamalla Latvian maalein 7-2. Latvia siirtyi ottelussa 1-0-johtoon vain 28 sekunnin pelin jälkeen, mutta tämän jälkeen Suomi meni menojaan. Lastikka viimeisteli Latviaa vastaan jo turnauksen toisen hattutemppunsa.

Tshekki ajoi välierässä Suomen ahtaalle

Puolivälierässä vastaan asteli Slovakia, joka ei tarjonnut sen enempää haastetta. Suomi teki ottelussa tarvittavan ja eteni välierään lopulta 5-1-voitolla. Kolme tehopistettä iskenyt Peter Kotilainen palkittiin Suomen parhaana, ja toista kertaa sinivalkoisten maalilla aloittaneelle Joonas Kaltiaiselle kertyi ainoastaan kolme torjuntaa.

Kun neljä parasta joukkuetta oli selvillä, mittelöt siirrettiin nykyiseen Helsinki-halliin, jossa yli kymmenentuhatta silmäparia seurasi paikan päällä dramaattista välieräottelua Suomen ja Tshekin välillä. Tshekki karkasi ottelussa kahden maalin johtoon, mutta Suomi nousi Justus Kainulaisen ja Kotilaisen johdolla tasoihin vielä ennen toista erätaukoa. Päätöserässä Sami Johansson ratkaisi trillerin ajassa 59.11 laukomalla 3-2-voittomaalin Tshekin verkkoon.

– Saatiin hyvä pyöritys hyökkäyspäähän ja Tatu laittoi hyvän syötön. Katsoin, että pakki meni peitolle, luuli että vedän suoraan. Pääsin vastaliikkeellä ohi ja lähti ihan hyvä veto.

– Näin, että pallo menee maaliin, niin tunteet nousi pintaan. Normaalisti ei tule reaktiomaisesti tuuleteltuja maaleja, mutta siinä tuli ihan kunnon tuuletus, Johansson kuvaili ratkaisun jälkeen Pääkallolle.

Toisessa välierässä Ruotsi kaatoi Sveitsin lukemin 6-1, joten 11. MM-finaali naapurimaiden välillä oli valmis.

Suuri pettymys

Vahvan avauserän jälkeen Suomi johti finaalia 2-0, mutta Ruotsi käänsi ottelun täysin itselleen ja kymmenen minuuttia ennen loppua sinikeltaiset siirtyivät 4-2-johtoon. Toisella peliminuutilla Suomen maalitilin avannut Justus Kainulainen osui kuitenkin vielä kahdesti lyhyen ajan sisään ja nosti Suomen tasoihin hattutempullaan.

Ruotsi murskasi lopulta suomalaisten unelmat kolmannesta peräkkäisestä maailmanmestaruudesta reilu minuutti ennen varsinaisen peliajan päättymistä, kun Tobias Gustafsson viimeisteli kultaisen maalin vastahyökkäyksen tuloksena.

– Raskas pitkä prosessi. Kaksi kertaa latauduttiin kisoihin ja nyt sitten uudestaan. Paljon haasteita oli matkan varrella, mutta en minä niiden taakse mene. Kaikkemme tehtiin, mitä oli tehtävissä. Oliko ukot ihan siinä kunnossa mitä pitäisi olla, kun pitäisi kisoja ruveta pelaamaan. Mene ja tiedä.

– On ollut koronaa ja ties minkälaista loukkia. Pitkään odoteltiin yhtä äijää mukaan, mutta kyllä tässä kaikki eväät oli pärjätäkin, päävalmentaja Petteri Nykky sanoitti tuolloin Pääkallon haastattelussa.

Suomen hopeajoukkueesta arvostettiin kolme pelaaja turnauksen tähdistökentälliseen: Juha Kivilehto, Ville Lastikka sekä ensikertalaisena mukana ollut Justus Kainulainen, joka voitti joukkueen sisäisen maalipörssin seitsemällä osumallaan. Kolmikosta Lastikka äänestettiin myös kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi.