Viikon top 5

Viikon top 5: Kauden aikana runkosarjassa eniten maaleja ottelua kohden tehneet joukkueet

27.11.
2022
Viikon top 5

Classicin ykköstykit nostivat kauden 2019-20 joukkueen viikon listan neljänneksi. Kuva: Juha Käenmäki

Viikon top 5 -listassa käydään läpi joukkueet, jotka ovat kauden aikana tehneet eniten maaleja runkosarjassa ottelua kohden.

Listaa varten dataa on tarkasteltu vuodesta 1986 lähtien vuoteen 2022 saakka. Maalimäärät ovat nousseet huomattavasti vuosisadan vaihteen jälkeen, sillä ennen sitä kärkijoukkueiden keskiarvo pysytteli paria poikkeusta lukuun ottamatta viiden lähettyvillä ja molemmin puolin. Top 5 -joukkueiden maalimäärät on pyöristetty desimaalin tarkkuuteen.

5. Classic 2013-14, 8,8 maalia per peli

Viidentenä listauksessa on kauden 2013-14 Classic, joka viimeisteli runkosarjassa 228 maalia 26 otteluun. Classic voitti runkosarjan kyseisellä kaudella ja eteni aina finaaliin saakka, mutta jäi lopulta hopealle Happeen oltua vahvempi otteluvoiton 3-1. Tamperelaisten paras pistemies oli Lassi Vänttinen, joka iski tehot 23+42=65 ja ylsi pistepörssin kolmanneksi.

4. Classic 2019-20, 9,1 maalia per peli

Classic löytyy ainoana joukkueena viiden parhaan joukosta kahdesti, ja kausi 2019-20 on myös listauksen viimeisin. Neljä edellistä Suomen mestaruutta voittanut Classic oli runkosarjan ylivoimainen ykkönen 16 pisteen turvin, mutta ei päässyt taistelemaan viidennestä peräkkäisestä mestaruudesta, sillä kausi jäi koronapandemian takia kesken. Kaikkiaan tamperelaiset iskivät runkosarjassa 236 maalia 26 otteluun. Classic-pelaajista Sami Johansson, Ville Lastikka sekä Eemeli Salin ylsivät pistepörssissä neljän parhaan joukkoon, joista Johansson vei kärkipaikan 75 pisteellä (54+21).

3. SPV 2018-19, 9,2 maalia per peli

Niukalla erolla kolmantena oleva SPV teki kaudella 2018-19 26 ottelussa 239 maalia ja sijoittui tuolloin runkosarjassa toiseksi. Seinäjokelaisten paras pistemies oli nykyisin Nurmon Jymyä edustava Jari Hankkio, joka tehtaili runkosarjassa 60 pistettä (46+14). Saldolla irtosi pistepörssin viides sija. Pudotuspeleissä SPV kaatui TPS:ää vastaan välierissä, mutta voitti pronssiottelussa Oilersin selkein lukemin 7-0.

2. SSV 2006-07, 9,4 maalia per peli

Historiassa eniten Suomen mestaruuksia voittanut SSV palasi kaudella 2006-07 vuoden tauon jälkeen takaisin kultakantaan ja voitti tämän jälkeen mestaruuden myös neljänä seuraavana vuonna. Kyseisellä kaudella SSV nappasi runkosarjan ykköspaikan ja teki 26 ottelussa kaikkiaan 244 maalia. Seuran riveissä seitsemän mestaruutta voittanut Santtu Manner oli tuolla kaudella sekä joukkueensa että koko sarjan paras pistemies tehoin 43+36=79.

1. Oilers 2005-06, 10,1 maalia per peli

Espoolaisia voidaan pitää listan selkeänä ykkösenä, sillä se on ainoana joukkueena onnistunut tekemään yli kymmenen maalia ottelua kohden runkosarjan aikana. Kaudella 2005-06 pelattiin 33 ottelua, joissa Oilersille kertyi kaikkiaan 333 maalia. Oilers eteni runkosarjan ykkösenä pudotuspeleihin ja lopulta mestaruuteen saakka.

Kausi oli myös henkilökohtaisten pisteiden valossa historiallinen, sillä Oilers-legenda Jaakko Hintikka teki yhden kauden piste-ennätyksen runkosarjassa tehtailemalla 108 pistettä. Tutkapari Tero Tiitu jäi hieman hänen taakseen 104 pisteeseen, mikä on historiassa toiseksi eniten yhden runkosarjan aikana.

Eetu Moisio
Eetu Moisio on journalismin opiskelija ja Pääkallon toimittaja.

Moisiolta löytyy pelikokemusta laajalti eri sarjatasoilta 15 vuoden ajalta.

Tällä hetkellä hän toimii myös salibandyvalmentajana.