Viikon top 5

Viikon top 5: Parhaat yli 23-vuotiaat liigapelaajat ilman maaotteluita

20.11.
2022
Viikon top 5

Tilastoja sai kaivella aika tosissaan, mutta Markus Markkolalla (vas.) ei ole maaotteluita aikuisten tasolla. Kuva: Juhani Järvenpää

Viikon top 5 listaa arvion parhaista yli 23-vuotiaista liigapelaajista, joilla ei ole ainakaan vielä maaotteluita vyöllään.

Rajaus tehtiin sillä ajatuksella, että alle 23-vuotiaita peluutetaan ainakin jossain määrin todennäköisemmin vielä U23-maajoukkueessa. Ainakin jos kyseessä on rajatapaus. Artikkeli ei ota kantaa pitäisikö näiden nimien olla ollut tai olla nyt maajoukkueessa, mutta listaus on silti tehty vakavamielisesti, vaikka siinä on rutkasi Markusten kajoa.

5. Markus Sipronen, Happee
Steelersistä Happeeseen siirtynyt Sipronen on monikäyttöinen pelaaja. Siprosen kohdalla tämän hetken esteenä voi pitää sitä, että on viihtynyt pääosin keskikaistalla ja oikeana laiturina. Happeessa hänet on siirretty paikoin pakiksikin, mutta se ei todennäköisesti ole pysyvä ratkaisu. Liigassa 111 ottelua (49+92) on kova saldo, varsinkin kun suuri osa tehoista on tullut häntäpään joukkueessa. 25-vuotiaan urakehitystä ovat paikoin hidastaneet loukkaantumiset. Tilillä kolme U23-maaottelua (4+2).

4. Toni Salminen, Classic
Salmisella on hyvät saumat murtautua maajoukkueeseen, sillä pallollisesti osaavia puolustajia ei ole liikaa maajoukkueen mukana. Nyt kun maajoukkueen puolustuskalustoa joudutaan jälleen uudistamaan, on erikoista jos 25-vuotias Salminen ei saa edes näyttöpaikkaa. Salminen on pelannut liigassa 169 ottelua (45+46) Tepsissä ja Classicissa, ja ollut siis mukana liigan kärkijoukkueissa. Kehityskäyrä on ollut ylöspäin, ja jotain kertoi sekin, että Salminen pääsi sarjaan kovimman joukkueen kärkikentällisiin. U23-maajoukkueessa uralla kolme peliä (0+1) ja U19-maajoukkueessa kolme peliä (0+1).

3. Markus Laakso, Happee
Maalivahtiosaston Laakso on jo erittäin kokenut liigapelaaja. Ensimmäiset liigapelit tulivat tilille jo kaudella 2010-11. 331 peliä Erässä, ErVissä ja Happeessa on paljon ja aktiivimaalivahdeista Laakso on itse asiassa liigan kokenein, vaikka on 27-vuotias. Laakso on maalivahtiosastolla jonkin sortin ”bubbling under” -nimi, joka ei oikeastaan ole koskaan otsikoissa, vaikka on torjunut vuosia kovalla tasolla. Jos pelaisi top4-joukkueessa, niin olisi varmasti päässyt ainakin kokeilemaan maajoukkueessa. Pelasi aikoinaan U19-maajoukkueessa 6 maaottelua ja on pelannut neljä U23-maaottelua.

2. Markus Markkola, Oilers
Taitava Oilers-laituri on ehkä listan yllättävin nimi. Jos salibandyseuraajalta kysyttäisiin sokkona onko Markkola pelannut maaotteluita, saattaisi moni arvioida, että ainakin MM-karsintoja tai muita pelejä olisi kertynyt plakkariin. Markkolan ”heikkous” piilee eritoten siinä, että hän on puhdas oikea laituri ja sille pelipaikalle on runsaasti tarjontaa tällä hetkellä. Markkola, 26, on pelannut urallaan 267 liigapeliä Indiansissa ja Oilersissa, joissa erittäin taitava hyökkääjä on takonut tehot 146+232. Ehkä sauma maajoukkueen mukaan aukeaa vielä jossain vaiheessa, mutta toistaiseksi tilillä on 12 U19-peliä (6+13) ja neljä U23-maaottelua (2+4).

1. Santtu Pohjonen, LASB
Pohjonen on ollut liigan kärkitorjujia jo vuosien ajan ja pitänyt LASBia pinnalla huippuotteillaan. Laakson lisäksi Pohjonen on maalivahti, ja sille pelipaikalle paikkoja on tietysti tarjolla paljon vähemmän kuin kenttäpelaajille. Periaatteessa voisi väittää, että sekä Laakso että Pohjonen ovat parhaimmillaan todella hyviä, mutta ehkäpä joukkueistakin johtuen suoritukset saattavat heitellä. Yleisesti Pohjosta pidetään kuitenkin jopa liigan parhaana torjujana. 25-vuotias on pelannut 221 liigapeliä KrP:ssa, Steelersissä ja LASBissa. U19-maailmanmestari pelasi ikäluokan maajoukkueessa 13 peliä ja U23-maajoukkueessa vyölle on kertynyt kolme peliä.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen