Divarin pelissä tapahtui kummia – Josban pelaaja lensi ulos liian käyrän lavan vuoksi ja joukkue hävisi

ÅIF käänsi niin sanotusti kaikki kivet voiton eteen lauantaina. Kuva kaudelta 2021-22. Kuva: Esa Takalo

ÅIF käänsi niin sanotusti kaikki kivet voiton eteen lauantaina. Kuva kaudelta 2021-22. Kuva: Esa Takalo

Miesten Divarin ottelussa ÅIF-Josba riitti lauantai-iltana dramatiikkaa aivan loppuminuuteille asti.

Josba johti peliä viime minuuteille asti lukemin 6-5. Ajassa 57.02 nähtiin kuitenkin salibandykentillä erittäin harvinainen ulosajo. Kotijoukkue ÅIF mittautti Josban Fetja Naakan mailan, joka todettiin sääntöjen vastaiseksi. Tästä seurasi ulosajo (2+2+20).

ÅIF tuli tasoihin ajassa 59.14 ylivoimalla ilman maalivahtia Tuomas Liukolammen iskemällä osumalla. Jatkoajalla ajassa 61.16 Tuomas Savukoski naulasi ÅIF:n voittomaalin. Kotijoukkue sai pelistä kaksi pistettä ja pelin hävinnyt Josba yhden pisteen.

Salibandyn sääntöjen mukaan mailan käyryys ei saa ylittää 30 millimetrin rajaa. Sääntö on ollut olemassa pitkään, mutta sen soveltaminen on hyvin harvinaista varsinkin pääsarjatasolla. On syntynyt eräänlainen herrasmiessääntö tai ”koodi”, jonka mukaan vastapelaajien lapoja ei lähdetä mittaamaan, vaikka se olisikin mahdollista.

Joskin säännön suhteen on hyvä tiedostaa sekin, että nykypäivänä näkee aika harvoin erityisen käyriä lapoja, ja todella käyriin lapoihin törmäsi useammin menneessä salibandymaailmassa.

ÅIF-leiri kertoi varoittaneensa pelaajaa etukäteen

Jäähyn erikoinen luonne herättää kysymyksiä siitä miksi ÅIF teki kuten teki. Sääntöjen valossa se toimi täysin oikein, mutta mailan mittautus on aika äärimmäinen keino hakea etua salibandyottelussa.

Monissa salibandyliemissä keitetty Tuomas Savukoski avasi tapausta seuraavasti Twitterissä:

”Jos kaverin lapa on 5cm käyrä niin vähän huvittaa että pelaa tollasella pääsarjaa. Annettiin erätauoilla kyseiselle pelaajalle vinkkiä, että kannattaa vaihtaa mailaa/lapaa, et mitataan lapa jos peli on tiukka.. ei vaihtanu mailaa ja näin kävi! Hups.”

Josban leirissä tapahtumaa ei ihan noin vain nielty. Ottelun parhaaksi Josban pelaajaksi palkittu Aapo Hämäläinen sanoitti tuntojaan joukkueen some-raportissa seuraavasti:

”Onpa aika tyhjä olo tällasen häviön jälkeen. Nähtiin aika kyseenalaisia asioita joita Josba ei ikinä allekirjottas. Joukkueen ilme oli kuitenkin tänään raikas ja peli laadukas.”