Joulukalenteri: Kymmenen pisteen suoritus

Henri Johanssonin peliuralta löytyy monenlaisia onnistumisia. Kuva: Juha Käenmäki

Henri Johanssonin peliuralta löytyy monenlaisia onnistumisia. Kuva: Juha Käenmäki

Pääkallon joulukalenterissa julkaistaan 24 juttua erilaisista salibandyaiheista.

Joulukalenterin kymmenennessä luukussa muistellaan miesten F-liigan 10 pisteen suorituksia. Kaikkiaan tällaisia on nähty historian saatossa kolme kertaa.

Ensimmäisen kerran kymppikerhoon itsensä latoi rightin puolen maalitykki Lasse Riitesuo. Riitesuon edustama Happee kaatoi Kirkkonummi Rangersin maalein 16-6 12.12. 2004. Riitesuo iski tuolloin tehopisteet 9+1 kirkkonummelaisten harmiksi.

– Mielessäni oli ollut, että pelissä voi tehdä yhdeksän maalia, jos tekee kolme maalia erää kohden. Siinä oli se flow-tila päällä ja olin sellaista flow-kirjaa lukenutkin. Vierellä olivat juuri oikeat pelikaverit ja kaikki natsasi. Oli se kuitenkin pitänyt osata kuvitella, että niin voi käydä. Ei mitään tuollaista voi käydä, jos sitä ei ole osannut kuvitella ensiksi. Ehkä sen takia niitä tulikin vain se yhdeksän, Riitesuo muisteli Pääkallon Takaisinheittotorstaissa vuonna 2016.

Riitesuo kertoi tapauksesta myös Jari Kinnusen Nostalgiapalat-podcastissa.

Maalit videolla:

Riitesuolla oli ottelukohtainen piste-ennätys vain vuoden ajan hallussaan, sillä 16.12. 2005 vielä tuolloin Classicia edustanut liigan kaikkien aikojen pistemies Henri Johansson takoi samat teholukemat HIFK:ta vastaan. Johanssonin uroteon arvoa nosti se, että joukkue voitti pelin 11-10.

Johansson myös iski yhdeksän maalia historian nopeiten käyttäen siihen aikaa vain 36 minuuttia ja 52 sekuntia. Johanssonin urotyöstä ei ole valitettavasti videomateriaalia tarjolla. Tuolloin mies oli 20-vuotias ja pelaa edelleen F-liigaa KrP:ssa. Nykyinen runkosarjan ja pudotuspelien yhteistehosaldo on 731+554=1285, jolla hän on täysin omassa kastissaan. Johansson rikkoi myös historian ensimmäisenä liigapelaajana 1000 runkosarjan pisteen rajapyykin.

Kolmas onnistuja on Johansson hänkin, mutta Sami etunimeltään. Kolmikon ainoa left takoi 3.11. 2020 tehot 8+2 Steelersiä vastaan Classicin voittaessa pelin 15-1. Sittemmin Johansson teki keväällä 2021 liigan kaikkien aikojen kovimman tehosaldon pudotuspeleissä iskiessään 16 peliin peräti pisteet 31+18.

Johansson on kolmikosta ainoa, joka on päässyt juhlimaa urallaan Suomen mestaruutta ja maailmanmestaruutta. Häneltä löytyy myös U19 MM-kulta, Suomen cupin voittoja ja Champions Cupin voitto, joten 29-vuotias tamperelainen on onnistunut urallaan mukavasti.

Maalit videolla:

Pääkallon joulukalenterissa esitellään erilaisia numeroaiheisia nostoja aina itse päivään liittyen. Artikkelit saattavat olla tuoreita haastatteluita, tilastonostoja tai nostalgiapaloja.

Aiemmat luukut:
Joulukalenteri: Salibandyhistorian ensimmäinen maaottelumaali
Joulukalenteri: Nopeimmat kaksi maalia liigan historiassa
Joulukalenteri: Maineikas alakolmio
Joulukalenteri: Maailman kärkinelikko
Joulukalenteri: Suomalaisen salibandyn hopeinen juhlapäivä
Joulukalenteri: Kuudella kenttäpelaajalla MM-karsintoihin
Joulukalenteri: Harri Forsten, legendaarinen numero seitsemän – ”Jälkeenpäin oppinut arvostamaan, minkälaiseen ympäristöön pääsi oppimaan ja menestymään alussa”
Joulukalenteri: Kahdeksan Suomen mestaruutta voittanut Kati Suomela – “On siinä vähän onnenkauppaakin ollut”
Joulukalenteri: Painajainen MM-finaalissa