Joulukalenteri: Maailman kärkinelikko

Suomi ja Sveitsi kuuluvat salibandymaailman kärkimaihin. Kuva: Henri Keränen

Suomi ja Sveitsi kuuluvat salibandymaailman kärkimaihin. Kuva: Henri Keränen

Pääkallon joulukalenterissa julkaistaan 24 juttua erilaisista salibandyaiheista.

Nelosluukussa esitellään salibandymaailman kärkinelikko. Nelikko on pysynyt pitkään samana. Neljä suurta ovat tietenkin Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Tshekki. Miesten ja naisten tasolla viimeksi välieriin on päässyt Saksa tämän ryhmän ulkopuolelta vuonna 2012.

Karummin asiaa kuvaa kaikkien aikojen mitalitaulukko MM-kisoissa. Miesten kisoissa Norja ylsi pronssille historian ensimmäisissä kisoissa vuonna 1996. Naisten puolella Norja oli pronssilla 1997 (ensimmäiset kisat) ja 2001. Yli 20 vuoteen salibandyn MM-mitaleilla ei ole ollut mikään muu kuin kärkinelikon maa, sillä vuonna 2001 alkaneissa U19-kisoissa kaikki mitalit ovat menneet kärkinelikolle toistaiseksi.

Jos huomioidaan miesten, naisten, U19-miesten ja U19-naisten MM-kisat niin seuraavat tilastot kertovat karua kieltä:

Ruotsi on neljät eri kisat huomioiden napannut 32 kultamitalia, 11 hopeaa ja 4 pronssia. Ilman mitalia Ruotsi on jäänyt vain kerran eli vuoden 2015 U19-miesten MM-kisoissa.

Suomi on voittanut kaikkiaan 12 MM-kultamitalia, 24 hopeaa ja 12 pronssimitalia. Viimeisimmän MM-pronssin myötä Suomi on itse asiassa saavuttanut MM-historian aikana yhtä usein pronssia kuin kultaakin, kaikki neljät eri MM-kisat huomioiden. Suomi on ainoa maa, joka on saavuttanut kaikissa kisoissa mitalin (48).

Sveitsi on voittanut 2 kultaa naisten ja nuorten naisten kisoissa, yhteensä 9 hopeaa ja yhteensä 18 pronssimitalia. Sveitsin kultamitalit osuivat 2000-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle.

Tshekki on taasen saavuttanut 2 kultaa (U19 M), 4 hopeaa ja 11 pronssia. Ensimmäinen kulta tuli vasta 2019 U19-miesten kisoissa ja sittemmin näitä kultamitaleita on kertynyt kaksi putkeen. Tshekki ei varsinkaan alkuun ollut mikään top4-vakiojäsen ja se oli esimerkiksi naisten kisoissa ensimmäisen kerran välierissä vasta vuonna 2009.

Sitäkin voi pitää kiinnostavana tietona, että Tshekki on saavuttanut naisten kisoissa vain yhden mitalin ja se on pronssinen. Neljäs se on ollut nyt viidet kisat putkeen.

Jos joku vielä epäilee kärkinelikon ylivoimaa niin kertokoon se olennaisen, että yhteensä 144 MM-mitalista 141 (97,8%) on mennyt näille maille. Kolmen pronssin Norja pitää ”muun maailman” lippua korkealla kolmella pronssilla vuosilta 1996-2001.

Pääkallon joulukalenterissa esitellään erilaisia numeroaiheisia nostoja aina itse päivään liittyen. Artikkelit saattavat olla tuoreita haastatteluita, tilastonostoja tai nostalgiapaloja.

Aiemmat luukut:
Joulukalenteri: Salibandyhistorian ensimmäinen maaottelumaali
Joulukalenteri: Nopeimmat kaksi maalia liigan historiassa
Joulukalenteri: Maineikas alakolmio