Joulukalenteri: Rankkari joka muutti salibandyn sääntöjä

Vakavamielinen My Kippilä median tentissä vuoden 2015 MM-finaalin jälkeen. Arkistokuva: Jussi Ojala

Vakavamielinen My Kippilä median tentissä vuoden 2015 MM-finaalin jälkeen. Arkistokuva: Jussi Ojala

Pääkallon joulukalenterissa julkaistaan 24 juttua erilaisista salibandyaiheista.

Joulukuussa 2015 pelattiin naisten MM-kisat Suomessa. Ne muistetaan varsinkin dramaattisesta loppuhuipennuksestaan.

Suomi ei ollut MM-kisoissa mitenkään erityisen vakuuttava vielä ennen unelmafinaalia Ruotsia vastaan. Välierissä se kaatoi Tshekin vain kolme sekuntia ennen loppua syntyneellä hyvin onnekkaalla maalilla ja eteni finaaliin lukemin 4-3.

Marko Paju sai kuitenkin revittyä ryhmästä irti paljon finaalipelissä ennakkosuosikki Ruotsia vastaan. 6517 katsojan edessä pelattu finaali venyi jatkoajalle asti tilanteessa 4-4. Trilleri ei ratkennut vielä jatkoajallakaan, vaan edessä oli rankkarikisa.

Rankkarikisa ei ratkennut viiden ensimmäisen vetäjän myötä, mutta ensimmäisessä jatkoparissa Amanda Johansson Delgadon maali aloitti Ruotsin mestaruusjuhlat. Päällimmäisenä finaalista muistetaan kuitenkin My Kippilän hylätty rankkarimaali kesken rangaistuslaukaisukilvan.

Kippilä teki niin sanotun maaveivin, joka upposi komeasti Ruotsin verkkoon. Ottelun tuomaripari kuitenkin tulkitsi tilanteen niin, että pallo meni taaksepäin tilanteessa ja hylkäsi maalin. Maali ei olisi vielä ratkaissut ottelua, mutta olisi antanut Suomelle hyvät asetelmat jatkossa.

– Pari kertaa on samanlainen rankkarini hyväksytty. Ei mun mielestä mennyt yhtään taaksepäin. Pallo menee koko ajan eteenpäin, koska se on lavassa kiinni, Kippilä kommentoi pelin jälkeen Pääkallolle ja sanoi tuomion olleen väärä.

Jälkipyykki oli melkoista ja aihetta puitiin Jani Hakkaraisen kommentin (14.12. 2015) lisäksi myös isommissa medioissa. Joissain arvioissa käytettiin kuvan päällä jopa millimetrimittoja sen todistamiseen menikö pallo taaksepäin vai ei.

Maalin hylkääminen sai vielä isomman mittakaavan myöhemmin, kun koko lajin rankkarisääntöjä muutettiin niin, että pallo saa mennä taaksepäin jos pelaaja liikkuu eteenpäin. Tätä muutosta kutsuttiin Lex Kippiläksi ja sen ansiosta rankkareissa on nähty melkoisia veivauksia viime vuosina.

Osa on pitänyt sääntömuutosta hyvänä, mutta osa on suominut sitä. Tilastollisesti ei ole kuitenkaan ollut havaittavissa merkittävää muutosta syntyneiden rankkarimaalien määrissä.

Oheisella videolla Kippilä muistelee tapausta ja videolta löytyy itse suorituskin:

Pääkallon joulukalenterissa esitellään erilaisia numeroaiheisia nostoja aina itse päivään liittyen. Artikkelit saattavat olla tuoreita haastatteluita, tilastonostoja tai nostalgiapaloja.

Aiemmat luukut:
Joulukalenteri: Salibandyhistorian ensimmäinen maaottelumaali
Joulukalenteri: Nopeimmat kaksi maalia liigan historiassa
Joulukalenteri: Maineikas alakolmio
Joulukalenteri: Maailman kärkinelikko
Joulukalenteri: Suomalaisen salibandyn hopeinen juhlapäivä
Joulukalenteri: Kuudella kenttäpelaajalla MM-karsintoihin
Joulukalenteri: Harri Forsten, legendaarinen numero seitsemän – ”Jälkeenpäin oppinut arvostamaan, minkälaiseen ympäristöön pääsi oppimaan ja menestymään alussa”
Joulukalenteri: Kahdeksan Suomen mestaruutta voittanut Kati Suomela – “On siinä vähän onnenkauppaakin ollut”
Joulukalenteri: Painajainen MM-finaalissa
Joulukalenteri: Kymmenen pisteen suoritus
Joulukalenteri: Mestaruus pääkaupunkiseudulle edellisen kerran 11 vuotta sitten
Joulukalenteri: 12 vuoden panna
Joulukalenteri: Se Tähkä
Joulukalenteri: Prahan ikimuistoinen ilta