Pääkirjoituksissa ja muissa kirjoituksissa on aika ajoin otettu kantaa suojalasien käyttöön salibandyssa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Olen aiemminki kehunut Suomen linjausta siitä, että vuonna 1999 syntyneet ja nuoremmat joutuvat Suomessa käyttämään laseja sääntöjen puitteissa. Kansainvälinen liitto ei ole tällaista linjausta, ironista kyllä, nimenomaan uskaltanut tehdä. Täten Suomi on jäänyt yksinäiseksi onnistujaksi tällä saralla.
Naisten ja tyttöjen puolella tällaista linjausta ei todennäköisesti olisi tarvittu. Suojalaseja on käytetty naisten liigassa keskimäärin tunnollisesti ikärajoista riippumatta.
Miesten puolella tilanne oli hyvin erilainen esimerkiksi viisi vuotta sitten. On toinen keskustelu, että onko hyvä asia, että liigan keski-ikä on kohtuullisen matala (n. 24 v) edelleen. Osa ei pidä pakkoakaan hyvänä kannustimena. Joka tapauksessa näiden seikkojen ansiosta pelaajista jo suurin on sitä ikäluokkaa, että he käyttävät suojalaseja. Se ei ole siis nykypelaajille outo tai uusi asia.
Ihan varmaa tilastoa ei ole, että montako tätä pakollista suojalasirajaa vanhempaa pelaajaa käyttää laseja. Heitä on näppituntumalla heittäen kuitenkin alle viisi. Ikäluokkia kylmästi katsoen vuonna 1999 tai sen jälkeen syntyneitä on 170/306 tällä kaudella.
Kyseinen tieto ei kuitenkaan vielä ratkaise jakaumaa. Maalivahtien ei nimittäin laseja tarvitse pitää (heillä toki suojana kypärät). Jos maalivahdit laskee pois niin lukemaksi jää 144/263 (n. 55%) iän puolesta suojalaseja käyttävää pelaajaa. Tähän päälle tulevat ne muutamat säntilliset ilman pakkoa laseja käyttävät.
Täten suojalaseissa painavaa pelaajaa ei kannatakaan jatkossa pitää enää automaattisesti lupaavana juniorina. Jääkiekossa joskus aikoinaan ihmeteltiin viimeistä pelaajaa joka pelasi vanhoilla säännöillä ilman kypärää, ja sama tulee käymään salibandyn ja suojalasien kanssa tulevaisuudessa.