TPS otti omansa Suomen cupin finaalissa – SB-Pro roikkui pitkään mukana, mutta taipui lopulta

Milla Nordlund teki TPS:n kolmannen maalin cup-finaalissa. Kuva: Juha Hautakangas

Milla Nordlund teki TPS:n kolmannen maalin cup-finaalissa. Kuva: Juha Hautakangas

Voitosta voittoon naisten F-liigassa edennyt TPS voitti odotetusti Suomen cupin. Lauantai-illan loppuottelussa Hämeenlinnassa kaatui SB-Pro maalein 7-4.

Nurmijärveläinen SB-Pro kiusasi TPS:aa pitkään, mutta lopulta turkulaiset punnersivat lopulta voittoon.

TPS:lle Suomen cupin mestaruus oli seurahistorian toinen. Ensimmäinen tuli kaudella 2016-17, kun TPS kaatoi finaalissa SSRA:n.

TPS lähti finaaliin suurena suosikkina, mutta turkulaisten kannalta ottelu käynnistyi hieman yskähdellen. Ensimmäisen erän edetessä TPS otti ohjat selvemmin haltuun ja asetelmaksi muodostui se, että TPS pyöritti ja SB-Pro keskittyi peittämään, puolustamaan keskustaa, luottamaan maalivahti Milla Jaatisen torjuntoihin ja kyttäämään vastaiskuja.

Maalinteko alkoi ajassa 13.05, kun TPS:n kapteeni Jenna Saario viritti tarkan rannelaukauksen takakulmaan ja vei turkulaiset johtoon. Mutta mitäs sitten tapahtuikaan? Pari minuuttia Saarion osuman jälkeen SB-Pron Emmi Mörsky yllätti TPS-vahti Noora Vuorelan, ja ajassa 18.16 Vuorelan takana pöllähti jo toistamiseen. Tällä kertaa vähän erikoisemmin: SB-Pron Aino Tuokkola syötti keskelle ja pallo kimposi TPS-puolustaja Cira Virran kengänkärjestä suoraan oman maalin yläkulmaan.

SB-Pro pääsi ensimmäiselle erätauolle yllättäen 2-1-johdossa.

Tuokkolalle avautui heti toisen erän alussa mahdollisuus tehdä lisää, kun hän pääsi vapaasti nokitusten Vuorelan kanssa. Maalivahti veti kuitenkin pidemmän korren.

TPS kuittasi pelin tasoihin pian. Ajassa 21.44 Anna Marttalan laukaus pyörähti maalivahti Jaatisen kainalosta ja pyöri maaliviivan yli. Syötön sai Ella Alanko-Salminen. Tästä ehti kulua vain reilut kaksi minuuttia, kun Milla Nordlund laukoi TPS:n 3-2-johtoon Laura Rantasen syötöstä.

Heti tasoitusmaalin jälkeen Jenna Saario poistui vaihtoon kasvojaan pidellen saatuaan osuman Mirja Hietamäen mailasta laukaustilanteessa. Hän sai jääpussin poskipäähänsä. Saario palasi kuitenkin kaukalooon.

TPS hallitsi erää parhaimmillaan mielin määrin ja rakensi tukun loistavia paikkoja, mutta palloa ei saatu sisään edes avopaikasta maalin kulmalta.

Sitten kävi niin kuin usein tällaisissa tilanteissa voi käydä, ja altavastaajana vaikeuksiin joutunut SB-Pro iski kuin salamana kirkkaana taivaalta. Hietamäen siskokset Laura ja Mirja iskivät vastaan, mutta eivät saaneet palloa maaliin asti. Se ajautui kuitenkin takaa nousseelle puolustaja Anni Räisäselle, joka shokeerasi TPS:aa 3-3-tasoituksellaan.

Shokkitila jäi kuitenkin lyhyeksi, ja TPS rokotti vielä kaksi kertaa ennen toista erätaukoa. Ensin ajassa 37.04 Anna Marttala tykitti yläkulmaan illan toisensa, ja noin minuutti myöhemmin Ina Lemisen laukaus leijaili maalivahti Jaatisen selän taakse. TPS pääsi toiselle erätauolle 5-3-johdossa.

SB-Pro sai kolmanteen erään unelma-alun vain 16 sekunnissa, kun Mirja Hietamäki tälläsi yläkulmaan ja nosti nurmijärveläiset maalin päähän.

Heti sen jälkeen Prolle tuli jobinpostia, kun kolmanteen erään mukaan kentälle päässyt tshekkipelaaja Lenka Novotna loukkaantui heti ensimmäisessä vaihdossa ja poistui iso jääpussi polvessa.

Ajassa 43.54 TPS karkasi kuitenkin taas kahden maalin päähän, kun Olivia Pietilä kuittasi Marttalan syötöstä SB-Pron pallonmenetyksen jälkeen.

SB-Pron kiri jäi piippuun: edes ottelun ainoa ylivoima ei tuottanut kummempaa, kun Milla Nordlund istui kiinnipitämisestä.

Lopullisen ratkaisun makua saatiin kaksi minuuttia ja 15 sekuntia ennen loppua, kun Seraina Fitzi niittasi tarkasti alakulmaan lukemiksi 7-4.