F-liigan draftille asetettiin yhteiset säännöt – jokaisen seuran valittava vähintään yksi pelaaja kärkimaiden ulkopuolelta

F-liigan draftin reunaehdoista on sovittu. Kuvituskuva: salibandy.fi

F-liigan draftin reunaehdoista on sovittu. Kuvituskuva: salibandy.fi

F-liigan ensimmäinen draft-tilaisuus järjestetään 17.5. 2023 Lempäälän Bläk Boksissa.

F-liigan seurat ovat nyt sopineet ”Talent Hunt”-nimellä kulkevan varausjärjestelmän reunaehdoista, F-liiga tiedotti keskiviikkona. Perusajatuksena on, että jokainen kauden 2023-24 F-liigaseura varaa kolme pelaajaa. Edellisen kauden pahnanpohjimmainen aloittaa ja mestari on viimeisenä varausvuorossa.

Säännöissä on kiinnostava pykälä koskien yhtä varauskierrosta:

Seurat ovat sitoutuneet nimeämään Draft-tilaisuudessa vähintään yhden pelaajan, joka ei ole Ruotsin, Sveitsin tai Tshekin kansalainen. Mikäli pelaajalla on Ruotsin, Sveitsin tai Tshekin kansalaisuuden lisäksi jonkun muun maan kuin Suomen kansalaisuus, katsotaan pelaajan olevan tämän muun maan kansalainen.

Suomalaisten lisäksi draftissa ei voida varata pelaajia, jotka ovat pelanneet Suomen pääsarjoissa tai P22 SM-sarjassa vähintään 10 peliä. Pelaajien tulee olla vähintään 18-vuotiaita, mutta voivat täyttää kalenterivuoden aikana enintään 22 vuotta. Täten keväällä 2023 vanhin ikäluokka on vuonna 2001 syntyneet.

Myös tällainen ehto löytyy.

Mikäli seura on tehnyt tämän sopimuksen ehtojen mukaisesti Draft-kelpoisen pelaajan kanssa pelaajasopimuksen ennen 30.4., ennen seuraavaa Draft-tilaisuutta, on sopimuksen tehneellä seuralla yksinoikeus nimetä kyseinen pelaaja seuraavassa Draft-tilaisuudessa. Seura ilmoittaa tällöin F-liigalle 30.4.2023 mennessä kaikki tehdyt pelaajasopimukset mahdollisten varattavien pelaajien kanssa.

Nimeämisen tarkoitus

Pelaajan nimeämisen jälkeen se on lähtökohtaisesti voimassa neljä vuotta, mutta päättyy pelaajan täyttäessä 24 vuotta. Seuran pitää olla yhteydessä pelaajaan kesäkuuhun mennessä.

Jos pelaaja siirtyykin muualle kuin nimettyyn seuraan, on olemassa tällainen sääntö:

Seurat ovat sopineet kiinteistä korvaussummista, mikäli seura tekee sopimuksen toisen seuran nimeämän pelaajan kanssa. Taloudellisen korvauksen sijaa pelaajasopimuksen tehnyt seura voi luopua tulevista varausvuoroistaan, mikäli seurat pääsevät korvauksesta keskenään yhteisymmärrykseen.

Liigasta putoamiseen liittyy vielä erillinen pykälä.

Mikäli seura putoaa Inssi-Divariin, pysyvät nimeämiset voimassa. Tällöin muut seurat voivat tehdä kuitenkin pelaajasopimuksia ilman korvausta näiden nimettyjen pelaajien kanssa. Kompensaatiovapaan pelaajasopimuksen tekeminen on voimassa niin kauan kuin pudonnut seura pelaa Divarissa ja päättyy silloin, kun pudonneen seuran nousu takaisin F-Liigaan on varmistunut.

Tiedotteessa nostettiin myös muita kiinnostavia seikkoja esille. Esimerkiksi on mielenkiintoista, että F-liiga maksaa seuroille jos nimetty pelaaja pelaa joukkueessa vähintään 10 ottelua kauden aikana. Summa on kertaluontoinen, eikä sitä kerrota sopimussalaisuuten vedoten.

Seurat voivat myös neuvotella ja ”käydä kauppaa” varausvuoroistaan:

Seuralla on mahdollisuus neuvotella toisen F-liigan seuran kanssa varausvuorojen siirrosta, kuitenkin niin että jokaisessa varaustilaisuudessa joukkueella tulee olla vähintään yksi varausvuoro itsellään.

Kursiivilla referoidut kohdat lainattu suoraan tiedotteesta.