Suomisarjajoukkue herätti valmentajalegendan sisäisen fanin: ”Kun muut katsovat Classicin tai TPS:n pelejä, minä valitsen SC Wolvesin”

Ray Backman on löytänyt itselleen suosikkijoukkueen Suomisarjasta. Arkistokuva: © Mikko Hyvärinen 2011 www.mikkohyvarinen.fi

Ray Backman on löytänyt itselleen suosikkijoukkueen Suomisarjasta. Arkistokuva: © Mikko Hyvärinen 2011 www.mikkohyvarinen.fi

Suomisarjassa pelaava ja Paraisilta ponnistava SC Wolves on saanut taakseen yllättävän fanin.

– Kun muut katsovat Classicin tai TPS:n pelejä, minä valitsen SC Wolvesin. Ostan katseluoikeuden kaikkiin heidän peleihinsä, joista on striimi tarjolla. Mulla on lähtenyt tämä fanittaminen vähän käsistä. Kun sen on kerran päästänyt laukalle, niin vauhti vaan kiihtyy. Ei tässä oikein voi enää perääntyäkään.

Näin kertoo Ray Backman, arvostettu salibandyvalmentaja, joka tunnetaan ihan muista asioista kuin Suomisarjassa säilymisestä taistelevan paraislaisseuran intohimoisesta fanittamisesta. Lähes 30-vuotisen valmentajauransa aikana hän on mm. ollut nostamassa Loviisan Torin ja TPS:n liigaan sekä valmentanut Classicia ja MM-hopealle yltänyttä Suomen maajoukkuetta.

Sen jälkeen kun Backmanin viimeisin valmennuspesti LASBissa päättyi keväällä 2018, valmennushommat jäivät. Samalla jäi lajin vähänkään aktiivisempi seuraaminen useaksi vuodeksi.

– Ostettiin talo Loviisasta ja syntyi poika. Hyvin satunnaisesti kävin Torin pelejä katsomassa. Viime kaudella sitten huomasin, että vanhoja tuttuja vuonna 1998 A-junnujen SM:n voittaneesta Torin joukkueesta oli tullut mukaan valmennukseen. Touhu vaikutti hyvältä. Tykkäsin siitä, että joukkue oli taas enemmän oman kylän juttu. Se kun välillä vaikutti enemmänkin muukalaislegioonalta, muistelee Backman.

– Olen nykyään pienessä roolissa joukkueen tukena ja apuna. Tiedän, miten rankkaa valmentaminen on, ja haluan vähän auttaa. En tee mitään päätöksiä; olen enemmänkin käytettävissä oleva työkalu.

Loviisalaisen salibandyn uranuurtaja on siis palannut vähän jeesaamaan hänelle rakasta seuraa, jossa pelasi ja valmensi jo 1990-luvulla. Mutta entäs tämä paraislaisjoukkueen fanitus? Mistä ihmeestä se on lähtöisin, miehellä kun ei ole mitään henkilökohtaisia kytköksiä seuraan tai paikkakuntaan?

– Saunaillasta, naurahtaa Backman ja jatkaa:

– Lupasin saunottaa osin Torin valmentajista koostuvan kaveriporukan viime syksynä, kunhan joukkue on hakenut pisteet kotiin Paraisilta. Elettiin kauden alkua. Meillä oli erään tiimin jäsenen kanssa kisastudio kotonani. Oltiin siinä jo pari saunajuomaa nautittu, kun valmentajat tulivat paikalle.

– Wolves taisi silloin mennä ekassa erässä 3-0-johtoon ja Tor kiri lopulta vaivoin maalin voittoon. Torin suoritusta tuli ehkä ruodittua turhankin kriittisesti. Tämän jälkeen aloin seuraamaan Wolvesia tarkemmalla silmällä. Huomasin, että usein hyvän taistelun päätteeksi häviävät niukasti.

– Olin paikalla Loviisassa, kun SC Wolves oli vieraana. Lopputulema oli jälleen sama: hyvä ottelu Wolvesilta, mutta maalin tappio. Silloin huomasin, että minulta löytyy isosti sympatiaa heitä kohtaan. Sen jälkeen olen katsonut kaikki heidän pelinsä, mitkä vaan on ollut mahdollisuus katsoa. Lisäksi jaan saunakavereilleni videoklippejä ja hehkutuksia Wolvesin tähtihetkistä.

Backman kertoo, miten on löytänyt uudestaan lapsuuden ja nuoruuden vuosien fanin itsestään:

– Mä vähän jo toivoin, että alkaisin saada tämmöisiä tunne-elämyksiä, mitä normaalit urheilun seuraajat saa. Vieraannuin kaikesta tällaisesta valmentajaurani aikana. Salibandy oli mulle elämäni tärkein asia, mutta millekään tällaiselle ei ollut sijaa. Nyt tuntuu todella vapauttavalta fanittaa. Nautin siitä todella paljon, hehkuttaa Backman ja painottaa, että kyse on ”hyvän mielen fanittamisesta”.

Hän näyttää kännykästään tuoretta viestiä, jossa ylistää SC Wolvesin Krister ”Mäihä” Mähösen ekan erän hattutemppua SBS Kingsiä vastaan. Viesti lähti tutulle saunakaveriporukalle, tietenkin.

Loviisan Tor pelaa tällä hetkellä Suomisarjalohkonsa kärkipäässä tähtäimessään divarikarsinnat; SC Wolves puolestaan tähtää sarjassa säilymiseen.

– Olen luvannut kavereille palkintomatkan Paraisille ensi kesänä, jos Tor nousee. Matkaan lähdetään samalla porukalla, joka oli meillä saunassa, minun piikkiin, paljastaa Backman.