Tuomaria lyönyt pelaaja sai vuosien kilpailukiellon – ”On käytettävä sanktioskaalan kovinta päätä”

Kuvituskuva: Salibandyliitto

Kuvituskuva: Salibandyliitto

Salibandyliitto on langettanut rangaistuksen tammikuussa sattuneesta tapauksesta, jossa pelaaja löi erotuomaria 5. divisioonan ottelussa.

Tapaus sattui Hämeenlinnassa ja tekoon syyllistyi Steelersin kakkosjoukkueen pelaaja. Salibandyliitto kertoo tiedotteessaan, että kurinpitovaliokunta on määrännyt pelaajan 30.6.2025 saakka ulottuvaan kilpailukieltoon. Pääkallon tiedossa on, että asianomainen tuomari on tehnyt tapauksesta myös rikosilmoituksen.

– Tällaiset tapaukset ovat erittäin valitettavia, mutta onneksi samalla erittäin harvinaisia. Tullessaan ilmi, näihin on puututtava kovalla kädellä ja käytettävä kurinpidon sanktioskaalan kovinta päätä,  Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta kommentoi tapausta tiedotteella.

Pääkallo listasi tammikuussa erotuomareiden koskemattomuudesta salibandyssa aiemmin jaettuja rangaistuksia.

Kurinpitovaliokunta perustelee ratkaisuaan näin:

Salibandyliiton kurinpitovaliokunta katsoo päätöksessään näytetyksi, että Steelers II:n pelaaja on – saatuaan ensin käytösrangaistuksen, sitten pelirangaistuksen ja tästä tuohtuneena lyönyt ottelun toista erotuomaria tahallisesti kyynärpäällään kasvoihin aiheuttaen kipua, huulen halkeamisen ja hampaan lohkeamisen – käyttäytynyt vaarallisesti ja epäurheilijamaisesti (KilpS 62 § 3) sekä puuttunut erotuomarin fyysiseen koskemattomuuteen ja syyllistynyt erotuomarin uhkaamiseen (KilpS 62 § 4) tavalla, joka muodostaa perusteen tuntuvalle jälkikäteiselle lisärangaistukselle.

Tapahtumien kulku avataan Salibandyliiton tiedotteessa seuraavasti:

Tapahtumasarja alkoi pelin kolmannessa erässä, kun Steelers II:n pelaaja kaatui vastustajana olleen KalvKe II:n pelaajan reiden päälle. Erotuomariraportin mukaan rikkonut pelaaja nousi loukkaantuneen päältä vasta erotuomarin käskytyksen jälkeen ja rikottu pelaaja jouduttiin viemään pois kentältä joukkuetoverien avustamana. Erotuomarit tulkitsivat tilanteen vastustajan tahalliseksi vahingoittamiseksi.

Tapahtuneen jälkeen rikkonut pelaaja käyttäytyi verbaalisesti aggressiivisesti, mikä aiheutti suukopua vastustajien kanssa. Steelers-pelaajan jatkaessa huuteluaan vastapuolen pelaajille, häntä rangaistiin epäurheilijamaisesta käytöksestä. Erotuomarin kehotettua pelaajaa siirtymään jäähypenkille, pelaaja alkoi uhkailemaan erotuomaria paitsi sanallisesti, myös ilmein ja käsimerkein.

Erotuomarin nostettua pelaajalle punaisen kortin tämä käyttäytyi yhä uhkaavasti, uhosi väkivallasta ja lähdettyään kävelemään kohti pukuhuonetta löi yhtäkkiä erotuomaria kyynärpäällä kasvoihin, jonka seurauksena ottelun oikeudenjakajan huuli halkesi ja hammas lohkesi. Erotuomari tuomaroi turnauksen loppuun ja hakeutui sen jälkeen terveydenhuoltoon.