Kaleva: SSRA:n managerin tehtävät jättävä Jani Laukko toivoo fuusioita – ”Kaikki seurat menisivät Kärppien alaisuuteen salibandyjaostoksi”

Jani Laukko on toiminut Rankkojen Ankkojen taustalla monissa rooleissa. Kuva kevään 2020 pudotuspeli-infosta. Kuva: Ville Vuorinen

Jani Laukko on toiminut Rankkojen Ankkojen taustalla monissa rooleissa. Kuva kevään 2020 pudotuspeli-infosta. Kuva: Ville Vuorinen

Jani Laukko siirtyy sivuun naisten F-liigassa pelaavan Rankkojen Ankkojen managerin paikalta. Hän kertoi värikkäät ”jäähyväisensä” oululaisen sanomalehti Kalevan haastattelussa.

Laukolla on riittänyt seurassa rooleja: parhaimmillaan hän valmensi yhtä aikaa SSRA:ssa kuutta joukkuetta.

–  Puheenjohtaja, valmentaja, huoltaja, kuuluttaja, kahvionpitäjä, kaukalonkokoaja, pallopoika, DJ, toimitsija, taloudenhoitaja, teippaaja – vaikka en ole edes osannut teipata, Laukko listaa Kalevassa.

Laukko ei kuulu vuonna 2002 perustetun seuran alkuperäiseen kaartiin, mutta siirtyi sinne pelaamaan ja alkoi vetämään toimintaa vuonna 2008.

–  Perusajatukseni on ollut, että jos jokin on minulle tärkeää, teen sitä täysillä ja koko sydämestäni.

Miesten Divari-paikan SSRA luovutti vuonna 2014 Limingan Niittomiehille. Kalevassa kerrotaan Laukon ymmärtäneen, että OLS tai LNM voivat hoitaa miesten edustustason salibandya seutukunnalla.

Naisten ja tyttöjen salibandyssa sen sijaan Rankat Ankat otti Oulun alueen ykkösveturin paikan OLS:n luovuttua naisten liigapaikasta vuonna 2014.

–  Pelaajia kulki silloin Kajaanissa. Ajatus oli, että jos naisilla olisi joukkue 1. divisioonassa, he palaisivat Ouluun, Laukko muistelee Kalevassa.

Ankat nousi liigaan ja saavutti SM-pronssia keväällä 2021.

–  Halusin, ettei naisten liigajoukkueessa olisi tarvinnut maksaa pelaamisesta, mutta siihen en koskaan kyennyt.

Nyt Laukko on ilmoittanut jäävänsä pois Rankkojen Ankkojen toiminnasta. Hän asuu nykyisin Tampereella ja myöntää Kalevalle, että ”tällaisen toiminnan vetäminen etänä on liian raskasta”.

–  Pari viimeistä vuotta tässä on menty monin tavoin säästöliekillä, Laukko sanoo haastattelussa.

Laukko lähettää paikallisessa sanomalehdessä vahvan viestin Oulun seudun salibandytoimijoille. Hän kannattaa salibandyn voimavarojen yhdistämistä.

–  Olen vuosien varrella ehdottanut Ankkojen yhdistymistä eri seurojen kanssa. Niinkin hurjaa ajatusta olen visioinut, että kaikki seurat menisivät Kärppien alaisuuteen salibandyjaostoksi. Tämän ajatuksen heitin palaverissa muutaman salibandyseuran edustajan kanssa. Kärppien suuntaan en ole asiaa esittänyt, Laukko tunnustaa Kalevassa.

– Mielestäni ei ole kenellekään eduksi, että seurat haluavat tehdä kaiken omillaan ja voivat siksi huonosti.