Karjalainen: Enon ”setä” jaksoi heilua kaukalossa nelikymppiseksi – seuraavaksi Väänäsestä tulee valmentaja

Tatu Väänänen väänsi maajoukkuepaidassa viimeisen kerran MM-finaalissa 2021. Kuva: Juha Käenmäki

Tatu Väänänen väänsi maajoukkuepaidassa viimeisen kerran MM-finaalissa 2021. Kuva: Juha Käenmäki

Sanomalehti Karjalainen kertoo, että entinen maajoukkuekapteeni Tatu Väänänen on paketoimassa pelaajauransa.

Sedät jaksaa heilua, laulaa huumoriryhmä Lapinlahden Linnut. Vuonna 1983 perustettu ”Lapparit” viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhliaan – aivan kuten samaa vuosikertaa oleva Tatu Väänänenkin. Hän täyttää pyöreitä heinäkuussa.

Kuluva kausi jää Väänäsen viimeiseksi pelaajana. Hänen tavoitteenaan on pelata uran viimeisenä otteluna Sveitsin Superfinaali: parhaillaan puolustaja tahkoaa Sveitsin liigan välieriä SV Wiler-Ersigenissä, jota on edustanut kaudesta 2013-14 eteenpäin. Sveitsiin hän lähti Seinäjoen Peliveljistä tuoreena tuplamestarina.

168 maaottelua käsittäneen maajoukkueuransa Väänänen päätti vuoden 2021 MM-kotikotikisoissa.

– Kokeilin, miltä tuntuu pelata yksi kausi ilman maajoukkuekuvioita. Huomasin nopeasti, miten viimeinen kiima itsensä kehittämiseen on alkanut kadota. Voittaminen ja nuorten pelaajien auttaminen motivoivat, mutta olen nähnyt ja kokenut jo tarpeeksi pelaajana lajin parissa, Väänänen kertoi Karjalaiselle.

Hän paljastaa lehdelle käyneensä jo kerran Sveitsissä urheilupsykologin luona käsittelemässä pelaajauransa lopettamista.

– Tapaamme taas, kun pelit loppuvat. Koin, että haluan saada työkaluja ja perspektiiviä yhdessä ammattilaisen kanssa. Urheilu-uran lopettaminen ei ole kaikille helppoa, jos ryhtyy kaipaamaan tiettyjä asioita. Lopettaminen voi olla isompi asia, mitä ymmärränkään.

Väänänen on lähtöisin Uimaharjusta, joka on taajama entisessä Enon kunnassa. Eno liitettiin Joensuuhun vuoden 2009 alussa. Väänänen pelasi edustusuransa ensimmäiset kaudet ykkösdivaria SBS Enossa 2000-02, minkä jälkeen edusti seitsemän kautta kotimaakuntansa ykkösseuraa Josbaa. Joensuussa hän oli saavuttamassa kahta hopeaa ja yhtä pronssia, minkä jälkeen siirto SPV:hen toi yhden pronssin jälkeen kaksi SM-kultaa.

Vaikka pelaaminen loppuu, Väänänen pysyy lajin parissa – ja Sveitsissä. Hän on jatkossa Wiler-Ersigenin apuvalmentaja yhdessä nykyisen päävalmentajan Radek Sikoran kanssa. Wiler-Ersigenin ensi kauden pääluotsiksi tulee sveitsiläinen Lukas Schüepp.

– Minulla oli Sveitsissä pari muutakin vaihtoehtoa, mutta Wiler-Ersigenissä on tarjolla hyvä paketti, jossa valmennan myös alueen nuoria akatemiassa. Jatkan myös työskentelyä pari kertaa viikossa pyöräliikkeessä, Väänänen kertoi Karjalaiselle.

Väänänen myöntää Karjalaiselle, että tulevaisuudessa voisivat kiinnostaa myös maajoukkuevalmentajan tehtävät.

– Toki maajoukkueympäristö kiinnostaa, mutta valmentamista pitää kokea ensin ennen kuin tiedän, onko se minua varten. Siksi on hyvä olla aluksi apuvalmentajana.