Pääkalloennakko: Classicin mahdoton haaste – TPS maalaa Lempäälään Bläk and White Boksin?

TPS:n puolustus piti välierissä erinomaisesti, viimeisenä lukkonaan maalivahti Noora Vuorela. Kuva: Esa Takalo

Classicin pitäisi pysäyttää Milla Nordlund ja muut TPS:n tehopelaajat. Kuva: Esa Takalo

Naisten F-liigan loppuotteluissa kohtaavat tällä kaudella voitosta voittoon edennyt Turun Palloseura ja Tampereen Classic.

Lähtökohdat:

Hallitseva Suomen mestari TPS vahvistui kesällä entisestään ja lähti tähän kauteen selvänä ennakkosuosikkina. Ehkä harva olisi kuitenkaan uskonut, että vielä maaliskuun lopussakin joukkueen kauden ainoa tappio on tullut Champions Cupin finaalissa. Kotimaan kaukaloissa joukkue on voittanut toistaiseksi kaikki pelinsä niin F-liigassa, Super Cupissa kuin Suomen Cupissakin – ja tehnyt sen aina varsinaisella peliajalla.

Puolivälierissä TPS pyyhki pöytää paikallisvastustaja FBC Loistolla, eikä välierissä EräViikingit pystynyt lyömään kapulan puolikastakaan turkulaisten rattaisiin. TPS voitti kolme välieräänsä yhteismaalein 21-2, mikä kertoo olennaisen.

Classic on rakentanut menestysvuosiensa jälkeen uutta nousua uudelle pohjalle, ja myös se vahvistui kesällä. Viime kesänä mitali karkasi pronssiottelun jatkoajalla, tänä keväänä tamperelaisten kaulaan pujotetaan varmuudella jonkin värinen lätkä.

Finaalipaikka ei ole yllätys siihen nähden, että Classic oli runkosarjan kakkonen, mutta Classicin tie finaaliin on ollut odotettua kuoppaisempi. SaiPa shokeerasi tamperelaisjoukkuetta heti puolivälierien alkajaisiksi pakottamalla Classicin ottelusarjassa aina viidenteen peliin asti, mutta selkä seinää vasten ”Family” löysi paremman pelimoodin.

Sen siivittämänä Classic ei hätkähtänyt välierissäkään, vaikka PSS voitti ensimmäisen ottelun. Seuraavat Classic hoiti ja eteni ansaitusti finaaleihin.

TPS on kuitenkin Classicille valtava haaste, kuten on ollut tällä kaudella kaikille joukkueille Suomessa. Runkosarjan otteluohjelman erikoisuus oli, että TPS ja Classic kohtasivat peräkkäin ”pudotuspelihengessä” kahdella viimeisellä kierroksella, joten joukkueilla on suhteellisen tuore muistijälki toisistaan.

TPS voitti Classicin kaikissa kolmessa runkosarjan kohtaamisessa sekä Suomen Cupin välierässä, mutta varsinkin osassa pelejä numerot pysyivät kohtuullisen tiukkoina. Sävelen loppuottelusarjassa pitäisi kuitenkin olla selvä. TPS on edellä ja Classicin mahdollisuudet lepäävät kyvyssä koettaa kestää turkulaisten myllytyksiä ja puolustaa tiiviisti.

Classicin vahvuudet liittyvät siihen, jos hyökkääjät saavat tiloja ja pääsevät haastamaan 1vs1-tilanteisiin. Classic voi saada mahdollisuuksia myös silloin, jos TPS nostaa karvausta, ja Classicin pelirohkeat ja nopeat puolustajat pääsevät paineen alta pois.

Classicin kannalta on luonnollisesti elintärkeää myös maalivahtipelin onnistuminen. Juulia Kataja onnistui välierissä. Toisaalta veskarien välisessä kilpailussa Katajan haaste on kovin mahdollinen: TPS:n Noora Vuorela on kopannut palloja pudotuspeleissä toistaiseksi lähes 90-prosenttisesti.

TPS:n ykköskenttä Milla Nordlund-Jenna Saario-Laura Rantanen-Ina Leminen-Noora Rantanen tiedetään piinkovaksi. Classicin valmennus pyrkinee peluuttamaan sitä vastaan kolmoskenttäänsä, pitämään palloa syvällä omassa päässä ja sitä kautta pitää Tepsin ykköstä irti pallosta. Kuten aiemmin karvauksesta mainittiin: jos TPS lähtee karvaamaan Classicin kolmosta vastaan, varsinkin pallon kanssa paljon viihtyvä Meri Jokinen lähtee mielellään haastamaan jalalla ja voi sitä kautta saada luotua paikkoja ketjukavereillaan. Mutta vaikka Classic onnistuikin tässä suunnitelmassaan, se ei vielä riitä, kun TPS:n löytyy vielä kaksi muutakin maalintekoon kykenevää ketjua.

TPS:n puolustus piti välierissä erinomaisesti, viimeisenä lukkonaan maalivahti Noora Vuorela. Kuva: Esa Takalo

Knopit:

Ella Alanko-Salminen edusti TPS:aa liigauransa viisi ensimmäistä kautta, mutta siirtyi Classiciin kausiksi 2014-18. Ne toivat kaksi kultaa ja kaksi hopeaa, minkä jälkeen hän siirtyi kentiltä sivuun. Hän oli poissa liigakaukaloista neljä vuotta, meni naimisiin ja sai lapsen, kunnes palasi täksi kaudeksi liigaan TPS:n paidassa – vain osoittaakseen, etteivät taidot ole välivuosina kadonneet mihinkään. Nyt Alanko-Salmisella on mahdollisuus juhlia kasvattajaseuransa riveissä.

Classic on salibandyssa naisten historian menestynein seura. Se jahtaa nyt jo kymmenettä mestaruuttaan. Edellinen tuli keväällä 2017. Sitä edeltävän vuosikymmenen (2007-17) sisällä Classic voitti mestaruudet kaikkina muina vuosina paitsi 2014 (SB-Pro) ja 2016 (NST). Mestaruuksien lisäksi Classic on saanut viidesti hopeaa ja kahdesti pronssia.

TPS:lle viime kevään Suomen mestaruus oli naisissa seurahistorian ensimmäinen SM-mitali.

Classic on naisten finaaleissa kuuden vuoden tauon jälkeen. Kuva: Esa Takalo

Taistelupari:

Jenna Saario, TPS – Alisa Pöllänen, Classic

Joukkueidensa kapteenit ovat isossa roolissa joukkueen liidereinä niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Saario on ollut toistaiseksi pudotuspeleissä TPS:n paras maalintekijä iskien kuudessa ottelussa 12 osumaa. Pisteitä Saariolla on yhteensä 19. Pölläsen tehot ovat toistaiseksi 6+3, mutta hänen potentiaalinsa kevään suurten maalien tekijänä tiedetään. Tänä keväänä kokeneen Pölläsen selkäreppu-efektiä nähtiin Classicille vaikeassa SaiPa-sarjassa. Voidaan sanoa, että mikäli Classic haluaa TPS:aa haastaa, Pölläsen on näytettävä joukkueelle eteen.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

6.10.2022 Classic – TPS 5-6
20.1.2023 Classic – TPS 1-5 (Suomen Cupin välierä)
15.2.2023 TPS – Classic 9-4
18.2.2023 Classic – TPS 3-5

Näin pelataan:

La 1.4.2023 15:00 Kupittaan ph TPS – Classic
Su 2.4.2023 17:00 Ideapark Bläk Boks Classic – TPS
Ke 5.4.2023 18:30 Kupittaan ph TPS – Classic
La 8.4.2023 17:00 Ideapark Bläk Boks 1 Classic – TPS

Tarvittaessa:

Su 9.4.2023 15:00 Kupittaan ph TPS – Classic
Ke 12.4.2023 18:30 Ideapark Bläk Boks Classic – TPS
La 15.4.2023 15:00 Kupittaan ph TPS – Classic

Kumpi voittaa?

Aiemmissa naisten F-liigan pudotuspelisarjoissa pelattiin paras viidestä -periaatteella, mutta finaaleissa vaaditaan neljä voittoa. Se tietää molemmille joukkueille vähintään kahta kotiottelua. Enempää niitä ei tulekaan, sillä TPS pitää puhtaan saldonsa loppuun asti, ei häviä F-liigassa yhtään peliä koko kaudella, ja juhlii Suomen mestaruutta otteluvoitoin 4-0.