Pääkalloennakko: FBC saa haasteen Porista – uppoaako Keltainen Sukellusvene Yyterin rantavesiin?

FBC Turun ensimmäinen liigakausi ei pitänyt sisällään suuria määriä riemukkaita hetkiä. Kuva: Anssi Koskinen

FBC Turun ensimmäinen liigakausi ei pitänyt sisällään suuria määriä riemukkaita hetkiä. Kuva: Anssi Koskinen

Liigan jumboksi runkosarjassa jäänyt FBC Turku mittaa liigakarsintojen ensimmäisessä vaiheessa länsirannikon toisen joukkueen FBT Karhujen kevätkunnon.

Lähtökohdat:

Kauden 2021–2022 päätteeksi joukkueet vaihtoivat päittäin sarjatasoja, kun Karhut tuli alaspäin tämän kauden Divariin ja FBC Turku nousi ”vihdoin” hienon keväänsä perään kaataen Josban finaaleissa suoraan lukemin 3–0.

FBC Turun kauteen valmistautumisessa kävi se, mitä melko usein nousijajoukkueella tapahtuu, eli osa kokeneemmasta kaartista lopettaa joukkueessa syystä tai toisesta. Miikka Sokan, Ere Laitimon, Teemu Aaltosen ja Antti Vuorisen poisjäämiset rungosta olivat takaisku ja muuttivat joukkueen pelaajaprofiilia. Tilalle FBC hankki viime vuosien pelaajahankintoihin tyypillisesti nuorehkoja pelaajia muista peräpään joukkueista, kuten Pyry Kauppisen ja Joonas Viitasen. Jens Beijar oli tärkeä kiinnitys maalivahdiksi, Nikolas Laaksonen turvaamaan keskustaa, mutta lappeenrantalaislähtöisen Julius Huppusen rooli jäi pieneksi loukkaantumisista johtuen.

Turkulaisjoukkueen kaudesta runkosarjassa muodostui odotettuakin haastavampi, sillä joukkue keräsi ainoastaan kolme voittoa, joista vain yhden varsinaisella peliajalla. Kokonaissaldoksi runkosarjasta kertyi 12 pistettä. Se jää arvoitukseksi kuinka paljon F-liigan sarjasysteemi, jossa ei ole suoraa putoajaa, vaikutti esimerkiksi joukkueen vahvistamistarpeeseen kesken kauden. Huomionarvoista oli muutamat todella rumat rökäletappiot, kuten 1-15-tappio Jyväskylässä ja 3-17-kylvetys Seinäjoella. Varmasti ottelusarjaan vaikuttava fakta kuitenkin on, että joukkue on pystynyt kohtuullisen ajoissa kääntämään katseitaan karsintakevääseen.

Karhujen putoamisen jälkeen paljonkin oli ennustuksia, että porilaisryhmä hajoaa ja rosteri kokee suuren heikennyksen. Lähtijöiden joukossa olivat toki supertärkeä Juuso Ahola, Julius Tuominen sekä luottovahti Arvid Vonk. Myös porilaisten tunnetusti vankka puolustus koki kolauksia esimerkiksi kokeneiden ja kovaluisten Kalle Santasen ja Tuomas Puiston lopettamisten myötä. Lähtökohtiin nähden runko pysyi kuitenkin hyvin kasassa erityisesti Tomi Jerkun, Juho Myllyharjun, Eero Vanhatalon sekä Joni Halmisen muodossa. Joukkueen valmennuksessa nähtiin muutos, sillä aiempi apuvalmentaja Jani Rajala otti nyt joukkueen komentoonsa.

Karhujen kausi oli ennen kaikkea kaksijakoinen. Joukkue aloitti kauden erittäin terävästi ja tuloksellisesti saalistaen kahdeksasta ensimmäisestä ottelusta 21 pistettä. 16 seuraavassa ottelussa pistesaldo karttui 16 pisteen verran, joka syöksi Karhut jo hetkellisesti ”pudotuspeliviivan” alle. Joukkueen ilmapiiristä kantautui jo heikkoja merkkejä.

Karhut otti kuitenkin toiseksi viimeisellä kierroksella pakkovoiton runkosarjan voittajasta M-Teamista ja käytännössä varmisti sillä paikkansa kevään otteluissa. Nyt alkaakin ratkaisupelit puhtaalta pöydältä, jolloin joukkue voi olla yllättävänkin vaarallinen.

Kuten käytännössä aina vastaavassa asetelmassa, FBC Turku ei ole kaudella päässyt harjoittelemaan voittamista ja on käytännössä joka ottelussa ollut enemmän ottavana osapuolena pallollisesti. ”Beeceen” kevään menestyksen kannalta olennaista on, miten joukkue pystyy siirtämään pelitapaansa takaisin edelliskevään takaiseen pallokontrolliin ja otteluiden kokonaisvaltaiseen hallitsemiseen. Huomioitavaa on, että FBC Turun runkosarjan pörssikärkinelikko Aaro Ollikainen, Nikolas Laaksonen, Pyry Kauppinen sekä Juuso Forsman omaavat kokemusta aiemmilta kausilta jo liigakentiltä.

Karhujen pörssikärjessä heiluivat jo useammalta vuodelta tuttu nelikko: Jerkku, Vanhatalo, Tuomas Huhtala sekä Myllyharju. Samat miehet ovat suuressa tulosvastuussa hyökkäyspäässä, ja kaikilla on erityisesti vahvuudet kääntöpelaamisessa, jota turkulaiset pyrkivät todennäköisesti vahvasti eliminoimaan. Tomi Jerkku lienee FBC Turun papereissa tarkahkossa vartioinnissa, sillä oikealta ampuva hyökkääjä omaa vahvan laukauksen myös kaukaa. Joni Halminen on peräpäässä isossa roolissa pallollisesti.

FBC Turku yrittänee iskeä Karhujen heikentyneeseen peräpäähän estääkseen Karhujen avauspelaavia teräville laitureille. Karhujen pelkistetty pelitapa, tiukalla miesvartioinnilla omassa päässä ja luovalla hyökkäyspelillä, voi keväällä nousta yllättävänkin vaaralliseksi runkosarjaan nähden. Yleisesti liigajoukkueet haluavat pitää otteluissa vauhtia alempien sarjatasojen joukkueita vastaan, mutta tässä ottelusarjassa maltti voi olla valttia.

Karhujen karsintapaikka meinasi livetä kevätkaudella. Kuva: Juhani Järvenpää

Knopit:

Vaikka pelaajistot ovat molemmilla joukkueille eläneet viime vuosina, joukkueet itsessään ovat toisilleen hyvin tutut vuosien saatosta Divarista. Viime keväänä FBC Turku ”vältti” Karhut F-liigakarsinnoissa Hawksin kaataessa porilaiset. Sitä ennen joukkueet ovat kohdanneet syksystä 2016 alkaen kahdeksan kertaa ja voitot näistä on tasattu lukemin 4–4.

Länsirannikon sisäiset kohtaamiset ovat vuosien saatossa olleet välillä erittäinkin tunnepitoisia, jota voisi ennakoida tällekin keväälle.

Taistelupari:

Ville Lax/Miro Rantala (Karhut) – Jens Beijar (FBC Turku)

Karhut menetti edelliskauden jälkeen monivuotisen ykkösmaalivahtinsa Arvid Vonkin länsinaapuriin ja seura etsi korvaavaa maalivahtia pitkään. Seinäjoelta tarttui matkaan -03 syntynyt Miro Rantala, joka oli vähintäänkin katsomaton kortti ennen kautta. Rantala pelasi kuitenkin erityisesti alkukaudesta vähintäänkin kelvollisesti antaen porilaisille mahdollisuuksia voittamiseen epätasaisesta puolustamisesta huolimatta. Viimeisissä otteluissa toinen maalivahti Ville Lax on ottanut Karhujen voitto-otteluissa rooleissa pelaavaa vastuuta, joten vaikuttaisi, että Lax lähtee otteluihin aloittavana maalivahtina. Mikäli porilaiset haluavat ottelusarjasta poistua voittajana, maalivahdin on pelattava ihan äärirajoilla.

FBC Turku taas hankki kirkkonummelaislähtöisen Jens Beijarin Tiikereistä ennen tulokaskauttaan F-liigassa. Beijar odotetusti joutuikin aika-ajoin melkoisen tulituksen kohteeksi turkulaismaalilla, mutta joukkueen jumbosija ei missään nimessä jäänyt maalivahdista kiinni. Beijarin ajoittaisia huippupelejä neutralisoi epätasaisemmat otteet, mutta lähtökohtaisesti ”Keltaisen Sukellusveneen” veräjänvartija on virkaveljeään rutinoituneempi ja vahvempi.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

Näin pelataan:
La 18.03.2023 15:00 Kupittaan ph FBC Turku – Karhut
Su 19.03.2023 14:00 Porin UT Karhut – FBC Turku
To 23.03.2023 18:30 Kupittaan ph FBC Turku – Karhut

Tarvittaessa:
Pe 24.03.2023 18:30 Porin UT Karhut – FBC Turku
Su 26.03.2023 15:00 Kupittaan ph FBC Turku – Karhut

Kumpi voittaa?

Turkulaiset eivät ole liiemmin kerryttäneet tällä kaudella voittamisen rutiinia, mutta Karhut ei pysty hyödyntämään kotihallinsa alustaa, sillä karsintoihin ollaan tuomassa liigamatot halleihin. FBC Turku joutuu sarjassakin yleisiin ennakkoasetelmiin nähden yllättävänkin tiukoille, mutta vie sarjan nimiinsä viidennessä ottelussa Turussa erityisesti vahvemman maalivahti- ja puolustusosastonsa turvin.