Pääkalloennakko: ”Liigahistorian kaksi huonointa joukkuetta” kohtaa nyt karsinnoissa

M-Team esiintyi runkosarjassa tasaisen varmasti. Kuva: Juhani Järvenpää

M-Team esiintyi runkosarjassa tasaisen varmasti. Kuva: Juhani Järvenpää

Divarin runkosarjan voittanut M-Team kohtaa liigakarsinassa Rauman SalBan, joka oli runkosarjan kolmonen.

Lähtökohdat:

Helsinkiläiset surffailivat tasaisen tappavalla suorittamisella runkosarjan voittoon. Joukkue ei kärsinyt koko runkosarjassa kertaakaan kahta peräkkäistä tappiota. SalBa sen sijaan ylitti ennakoijien odotuksia kipuamalla kolmanneksi tasaisessa ylemmässä keskikastissa. SalBan tuloskunto pysyi tasaisen hyvänä läpi kauden poikkeuksena neljän ottelun tappioputki joulukuun loppupuolella. Heikomman hetken vaikuttavana tekijänä oli ykkösmaalivahti Jani Lahden loukkaantuminen.

M-Teamin viime kausi päättyi pettymykseen sen hävitessä F-liigakarsintojen puolivälierävaiheessa SaiPalle otteluluvuin 3-1. Joukkueen rakentaminen tälle kaudelle onnistui siitä huolimatta hyvin, sillä ainoa merkittävä lähtijä oli Robert Tarkkanen. Tulijapuolilla oli pallollisesti erinomainen Kaarlo Mahlberg sekä Divariin hyvän statuksen omaava maalivahti Sakari Pulkkinen. Ehkä hieman yllätykseksi Marcel Straubhaar on sinipaitaisten maalin suulla pitänyt ykkösvahdin viittaa pitkin kautta.

M-Team pysyi Teemu Kalinaisen komennossa, joten pelilliseen identiteettiin ei ollut syytä tehdä isompia rukkauksia. Pallollinen pelaaminen on ollut monipuolista ja hallittua. Ykkösketjun pallollista viittaa kantaa rakenteluvaiheessa huippupallollinen Aki Mäkinen sekä monipuolinen Eetu Sorvali. Hyökkäyspään oivaltavia syöttöjä antaa Mikko Levänen ja maalivastuuta Sorvalin ohella kantaa rightin Joona Hokkanen. Toinen tulosyksikköketju on ollut pitkään kasassa. Keskustaa tasapainottaa pallollisesti taitava Kaarlo Mahlberg, jonka alla on nousevat puolustajat Niklas Niemi sekä Ville Rautakoura. Hyökkäyspäässä Jesse Jokelainen etsii erityisesti hanakan Eetu Erkkilän lapaa sovittujenkin kuvioiden avulla. Kolmannen ketjun on sinipaitaisten näkövinkkelistä pidettävä oma peli yksinkertaisena ja tuloksellisesti vähintään tasoissa, niin M-Team on keväällä vahvoilla. Ketjun sydämenä toimii sentteri Anssi Tikkanen.

SalBa lopetti kauden loistavasti hankkien viimeisestä 9 ottelusta 22 pistettä. Raumalaiset saivat oman rosterinsa pidettyä viime kauden jäljiltä hyvin kasassa. Janne Kuusiluoto ja Mikko Immonen lähtivät pelaavasta rosterista, mutta Miikka Sokka sekä Oskari Laaksonen olivat mainioita vahvistuksia ykköskentälliseen. Molemmat vaihtoivat kuitenkin osoitetta kauden aikana, minkä odotettiin tekevän isomman raumalaisten tuloskuntoon kuin lopulta tapahtuikaan.

Ulospäin SalBalla on ollut myös onnistunut yhteistyö TPS:n kanssa pelaajaliikenteen osalta. Lisäksi Jani Lahti pelasi kunnossa ollessaan loistavan runkosarjan raumalaismaalilla.

Joni Rokosa valmennustiimeineen on saanut iskostettua raumalaisille tehokkaan ja yhtenäisen pelitavan, joka nojaa aktiiviseen puolustuspeliin. Pallollinen tulosvastuu nojaa vahvasti ykköskentällisen varassa, jota johtavat kokeneet sentteri Tomi Lahti ja vasen puolustaja Niko Kaerla. Vasemman laidan Jani Lehtoniemi oli koko sarjan hanakkaimpia laukojia ja tullee aiheuttamaan jatkuvaa uhkaa M-Teamille, mikäli on pelikunnossa. Nopeajalkainen oikea laituri Jesse Nurmi on vaarallinen kääntöpelaaja, jonka M-Team pitänee tarkkailussa.

Ykköskentällinen tulee varmasti pelaamaan SalBalla tasaisin väliajoin joka toista vaihtoa. SalBa on kuitenkin onnistunut lähes pitämään koko joukkueensa tehotilastoissa plussan puolella, mikä kertoo onnistuneesta ja tasaisesta pelitavasta.

Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja toteamaan, että M-Team tullee sarjassa hallitsemaan palloa enemmän. Viimevuotinen SaiPa-sarja lienee helsinkiläisten mielessä siitä, että näennäinen pallohallinta kehällä ei keväällä ole menestyksen tae, vaan Kalinaisen on löydettävä joukkueelle aseita murtaa SalBan keskusta hyökkäyspäässä. Molempien ylivoimapelaaminen on hyvällä tolalla SalBan keskittäessä paukut yhteen ylivoimaan, kun taas M-Team marssittaa kaksi erityyppistä ylivoimaviisikkoa. Straubhaar ei ole aiempina keväinä täysin vakuuttanut sinipaitaisten viimeisenä lukkona, joten hänellä on näytettävää epäilijöille. Huomionarvoista lienee myös, että Rauman vähän nihkeän alustan päälle on tulossa liigamatto.

Jani Lehtoniemi (vas.) on kunnossa ollessaan tärkeä pistemies joukkueelleen. Arkistokuva: Esa Takalo

Knopit:

M-Team ja SalBa ovat klassinen kilpakumppani useamman vuoden takaa silloisen Salibandyliigan peräpään taistoista. Legendaariseen ottelun jälkeiseen lehdistötilaisuuteen vuodelta 2015 pääsee tutustumaan linkin takaa. Siinä legendaarinen raumalaisluotsi Juha ”Haiski” Mäkilä nimesi ryhmät kahdeksi liigahistorian huonoimmaksi.

Taistelupari:

Joona Hokkanen (M-Team) – Jani Lehtoniemi (SalBa)

Tulosyksikköjensä oikealta puolelta ampuvat vasemmat laiturit ovat suurella todennäköisyydellä jälleen suuressa roolissa hyökkäyspäässä. Molemmat maaliahneet hyökkääjät profiloituvat omissa kentällisissään hyökkäysalueen pelaajiksi, jotka muita vähemmän osallistuvat pelinavaamiseen. Lehtoniemi hakee laukauksia isommalla säteellä, kun Hokkanen taas pääsee nauttimaan koko sarjan parhaimmasta tarjoilusta Mikko Leväsen ja Eetu Sorvalin vierellä.

Lehtoniemellä on ollut loukkaantumishuolia, joten nähtäväksi vielä jää, että onko hän raumalaisten käytettävissä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
12.11.2022 M-Team-SalBa 5-6
11.12.2022 SalBa-M-Team 4-8 (Divari + Suomen Cup)

Näin pelataan:
La 18.03.2023 15:30 AC Ruskeasuo M-Team – SalBa
Su 19.03.2023 17:00 Rauman Kauppaoppilaitos SalBa – M-Team
Ke 22.03.2023 18:30 AC Ruskeasuo M-Team – SalBa

Tarvittaessa:
La 25.03.2023 14:00 Rauman Kauppaoppilaitos SalBa – M-Team
Su 26.03.2023 15:30 AC Ruskeasuo M-Team – SalBa

Kumpi voittaa?

Ruskeasuolla on otettu edelliskauden puolivälierien yllätystappiosta opiksi ja joukkue on valmis keväälle säilyttäen pitkään katseita ratkaisupeleihin. SalBa on pelannut hienon kauden ja on eittämättä raastava pudotuspelijoukkue, mutta helsinkiläisten materiaalin leveys ja monipuolisuus ratkaisee ottelusarjan suoraan 3-0 M-Teamille.