Pääkalloennakko: LNM lähempänä liigaa kuin koskaan aiemmin – kestääkö ErVi kauden viimeisen kiirastulen?

ErVi tarvitsee Mosahallin täyden tuen taistellessaan liigapaikasta. Kuva: Juhani Järvenpää

ErVi tarvitsee Mosahallin täyden tuen taistellessaan liigapaikasta. Kuva: Juhani Järvenpää

F-liigan toiseksi viimeiseltä sijalta karsintoihin lähtenyt EräViikingit kohtaa karsintojen toisessa vaiheessa Divarin runkosarjan kakkoseksi sijoittuneen LNM:n.

Lähtökohdat:

EräViikingit lähti isot paineet niskassa paikallishaastaja Hawksia vastaan pelattuun sarjaan. Vaikka pelit eivät olleet selkeitä ylikävelyitä ensimmäistä peliä lukuunottamatta, selvitti se tiensä jatkoon suoraan kolmella voitolla. Kevätkaudella ErVin esitykset ovat olleet tuloksellisesti nousujohteisia.

LNM:n sarja SaiPaa vastaan lähti kehnosti käyntiin ja lappeenrantalaisjoukkue johti sarjaa jo 2-0. Liminkalaisryhmä kuitenkin keräsi itsensä ja nousi lopulta komeasti 3-2-sarjavoittoon parantaen peliään samalla. Sarjavoitto ison kotiyleisön edessä antoi varmasti lisäbuustia jatkopeleihin.

EräViikingit iski Hawksia vastaan vain 15 maalia, mutta se riitti, sillä omiin sujahti ainoastaan kahdeksan osumaa. Huolettavaa helsinkiläisten kannalta on se, että ensimmäisen sarjan tehokkain pelaaja Joakim Lund loukkaantui junioreiden SM-sarjan pelissä, eikä ole käytettävissä. Mika Moilanen oli myös Hawks-sarjasta pois, eikä poissaolosta ole enempää tietoa, mutta kokenut laituri olisi tärkeä lisä kokoonpanoon. Eniten maaleja iski Juuso Möttönen (4+0). Hyökkäyspään onnistujia olivat myös kokeneet Tommi Rosendahl (2+2 ja +7) sekä kakkosviisikon Daniel Tenhonen (3+2 ja +6).

ErVin puolustus piti hyvin Hawksia vastaan, kuten yllä mainittu päästettyjen maalien määrä kielii. Nimenomaan puolustuspää on helsinkiläisillä erittäin kokenut, mikä ei ole lainkaan huono asia. Tehokkaimman kentällisen alla Ossi Jalonen (1+1 ja +6) sekä Jani Kukkola (0+4 ja +8) pelasivat vahvan sarjan. ErVillä on Liminkaa laajempi kokoonpano laadullisesti, ja se on varmasti ainakin jonkinlainen etu sarjaan, että esimerkiksi kolmosviisikossa luutii Perttu Järvisen tasoinen pelaaja. Maalivahtiosastolla Nemo Sipilä on tärkeä tekijä, ja pallontorjujien osalta ErVillä on etu sarjaan lähdettäessä.

Kentällisiä voi numeroida haluamallaan tavalla, mutta LNM-hyökkäyksen keihäänkärki on kolmoseksi merkitty Tomi Takalan (3+3) johtama viisikko, jossa laidoilla viilettävät Eemil Äijälä (3+7) ja Iiro Savela (7+1). Laiturikaksikko on ollut oivassa hyökkäyspään vireessä koko kauden. LNM:n ykkösellä oli nihkeä startti SaiPa-sarjassa, mutta Eetu Tolonen toi sen peliin tasapainoa siirryttyään kentällisen oikealle laidalle. LNM:n kakkosviisikolla riittää pohdittavaa, sillä vaikka se osui muutaman kerran, jäi hyökkäyskolmikko miinukselle sarjassa.

LNM:n kokoonpano ei ole laadullisesti yhtä laaja kuin ErVin, vaikkakin laajempi kuin Hawksin. Puolustuspäässä Petteri Hanski ja Ville Liimatta onnistuivat tehokolmikon takana. Jos vertaa puolustuksen kokemusta EräViikinkeihin, on ero iso. Maalivahti Iiro Rantaniemi paransi reippaasti SaiPa-sarjan loppua kohden. Rantaniemeltä vaaditaankin kovaa suoritustasoa, jos Liminka meinaa liigapaikan napata.

EräViikinkien pitäisi olla Liminkaa edellä pallollisessa pelissä. Sillä voi tulla ongelmia helmasynnissään eli muodon sisään murtautumisessa. Varsinkin Lundin puuttuminen vie osan terästä tämän seikan osalta. Joka tapauksessa ErVin pitää olla tarkkana, sillä LNM:ltä löytyy kyllä tulivoimaa, jos sen päästää iskemään vastaan.

Puolustuksellisesti EV on kokenut, mutta sen juoksuvoima joutuu koetukselle alaspäin pelatessa. Tällöin ei ole varaa avauspelin pallollisiin virheisiin, jotka ovat ajoittain olleet sille myös syntinä liigassa. Liminka yrittää varmasti horjuttaa ErViä myös fyysisellä pelillä, ja tähän kokenut osasto pystyy vastaamaan, mutta miten käy laajan nuoriso-osaston?

Liminka yrittää todennäköisesti hallita myös pallon kautta, ja pyrkii avaamaan hitailla hyökkäyksillä peliään. Varianssia sillä ei ole pallolliseen peliinsä aivan hirveästi, ja normaalia kovempi vastus asettaa tiettyjä rajoitteita. LNM:n kannalta saattaisi olla jopa parempi, jos se antaisi pallokontrollin ErVille ja kyttäisi iskun paikkoja maltillisesti. Vauhtia vastaiskupelaamiseen LNM:lla on riittävästi.

LNM ei ole Divarin kärkeä puolustuspäässä, mutta teki runkosarjassa eniten maaleja. Maalintekovoima on tietysti tärkeä asia, mutta naiivisti se ei voi lähteä pelaamaan ErVin tasoista joukkuetta vastaan. ErVi osaa kyllä myös kääntää peliä tarvittaessa nopeasti. On kiinnostavaa nähdä minkälaiseksi sarja muodostuu, jos ja kun ErViltä uupuu sen omia ykköspyssyjä, ja maalinteko ei ole sen vahvuuksia. Entä sitten Limingan puolustus, kun sitä testataan toden teolla?

Vaikka ErVi piti pintansa Hawksia vastaan, on sillä edelleen valtavat paineet niskassaan. Miro Mäkelän alaisuudessa se on parantanut otteitaan kauden edetessä ja oli jo puolen minuutin päässä liigapaikan varmistamisesta runkosarjassa. Tässä vaiheessa putoaminen olisi todella katkeraa.

LNM lähtee sarjaan hyvin erilaisista lähtökohdista. Päävalmentaja on melko kokematon Niko Kvist, joka on kuitenkin saanut joukkueesta hyvin irti. Limingalla ei varmasti ole nousun suhteen minkään sortin paineita, joten se voi pelata vapautuneesti. SaiPa-sarjassa joukkue esitti vahvaa henkistä kanttia. Yksi ase voi olla myös runsaslukuisen kotiyleisön tuki, jos Krankka-areena saadaan jälleen täyteen sarjassa.

Eemil Äijälä on pelannut vahvan kauden. Kuva: Esa Jokinen

Knopit:

Joukkueet eivät ole koskaan pelanneet samassa sarjassa. ErVin kakkosjoukkueella EV Akatemialla on kuitenkin historiaa myös LMN:n kanssa, joten osalle pelaajista Liminka saattaa olla tuttu vastus Divarista.

LNM:n nosti somessaan kiintoisia lukuja esille. LNM:n pelaajilla on yhteensä 178 liigapeliä, ErViläisillä kaikkiaan 2736. Seurojen koossa on myös valtava ero. LNM:lla on 156 jäsentä, kun Suomen suurimmalla seuralla ErVillä niitä on 1435.

Taistelupari:

Mosahalli – Krankka-areena

ErVin kannattajakunta löysi paikallissarjassa Mosahallille. Nyt kun joukkue joutuu reissaamaan lähes Ouluun asti välillä, on kotipelien kannatuksella väliä. ErVin pitääkin saada yleisö taakseen myös tässä sarjassa. Paikallissarjassa kiinnostus oli melko erilainen ihan neutraalien katsojienkin osalta.

LNM sai revittyä viimeiseen peliinsä paikan päälle yli 600 katsojaa. Limingassa pystytään varmasti rakentamaan jännitettä sillä, että ”iso paha helsinkiläinen tulee etelästä koettelemaan omia poikia”. ErVille ei varmasti sama toimi toisinpäin. Panokset ovat kuitenkin kunnossa molemmissa kaupungeissa, ja kilvoitteluetua voi hakea katsomostakin. Etäisyydet ovat sitä luokkaa, että kotiluola on mahdollista täyttää pelkästään omilla faneilla. Liminka on tällä hetkellä lähimpänä liigapaikkaa mitä se on koskaan aiemmin ollut, joten silläkin saanee paikalliset liikenteeseen.

Näin pelataan:
La 1.4. klo 15.30 EräViikingit – LNM, Mosahalli
Su 2.4. klo 17.00 LNM – EräViikingit, Krankka-areena
Ke 5.4. klo 18.30 EräViikingit – LNM, Mosahalli

Tarvittaessa:
La 8.4. klo 17.00 LNM – EräViikingit, Krankka-areena
Su 9.4. klo 18.30 EräViikingit – LNM, Mosahalli

Kumpi voittaa?

EräViikingeillä ei ole varaa hävitä tätä sarjaa. Se ei vain voi tippua liigasta. Se myös varmasti aiheuttaa tietynlaista painetta joukkueen sisällä. Lähtökohtaisesti se kuitenkin on ennakkosuosikki. LNM ei ole missään nimessä varma häviäjä. ErVillä on omia ongelmia varsinkin hyökkäyspelaajien poissaolojen kanssa.

Kokemus ja ennakkoon vankempi puolustusosaaminen ratkaisevat. EräViikingit jatkaa liigassa otteluvoitoin 3-1.