Liigat

Pääkalloennakko: Pahimmat paineet takana – bussilla vai sukellusveneellä liigaan?

30.03.
2023
Liigat

Joona Hokkanen jatkoi karsintojen 1. vaiheessa siitä mihin runkosarjassa jäi. Kuva: Juhani Järvenpää

Divarin runkosarjan voittanut M-Team kohtaa liigakarsinnan toisessa vaiheessa F-liigan jumboksi jääneen FBC Turun.

Lähtökohdat:

Bussivarikon ylpeys M-Team pudotti sitkeän, mutta pelillisesti heikomman SalBan karsintojen ensimmäisellä kierroksella voitoin 3-1. Käytännössä sillä ei ollut suurempaa hätää sarjassa, mutta se silti joutui numeraalisesti yllättävän tiukoille muutamaan otteeseen.

”Keltaisen sukellusveneen” sarja Karhuja vastaan oli painekattila, jonka FBC selvitti lopulta myöskin voitoin 3-1. Ennakkosuosikki oli todella tiukoilla varsinkin kolmannessa ottelussa, jonka se kuitenkin onnistui voittamaan rankkareilla. Sen jälkeen joukkueen peli vapautui viimeiseen peliin. Huomionarvoista on se, että molemmat kotipelit se voitti vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Ensimmäisellä kierroksella M-Teamin tulosvastuuta kantoi pitkälti sen vahva ykkösviisikko. Pelkästään hyökkääjät Joona Hokkanen (9+1), Eetu Sorvali (3+6) ja Mikko Levänen (4+6) iskivät yli puolet joukkueen maaleista. Aki Mäkinen ja Timo Elomaa takalinjoillaan kentällinen iski 18/32 viiden ottelun osumista. Kentällisen pelaajat keräsivät kaikki myös yli +10:n tehomerkinnät, josta muut kentälliset jäivät jälkeen.

Varsinkin SalBaa tasaisemmalla materiaalilla pelaavaa FBC Turkua vastaan muilta voi odottaa vielä parannusta. Osa jäi miinuksilla, ja esimerkiksi Kaarlo Mahlbergin tasoisilta pelaajilta voi odottaa parempaa kuin 2+1 ja -1. SalBa onnistui karvalakkisählyllään iskemään 19 maalia neljään peliin, mikä ei olisi iso määrä, jollei suuri osa maaleista olisi tullut juuri puolustuspelaamisen ja kenttätasapainon ongelmista. Marcel Staubhaar on pieni kysymysmerkki sarjaan. Parhaimmillaan erinomainen, mutta huonona päivänä jopa ratkaiseva tällaisessa lähtökohtaisesti tasaisessa sarjassa.

FBC Turun kauteen ei ole mahtunut suuria ilonpilkahduksia, mutta Karhut-sarjassa se vaikutti saavan kiinni pelillisistä vahvuuksistaan. Vaikka FBC:tä voi kuvailla tasaisemmaksi kuin M-Teamia materiaaliltaan, oli sekin paljon ykkösviisikon tehojen varassa Karhuja vastaan. Liigasta enemmän kokemusta keränneet Aaro Ollikainen (7+1) ja Nikolas Laaksonen (1+6) ottivat tulosvastuuta tärkeissä paikoissa.

FBC Turku onnistui kohtuullisen tasaisella rintamalla Karhuja vastaan, mikä on hyvä asia. Poissaolijoista täytyy mainita Pyry Kauppinen, joka pelasi vain kolmospelissä. Kauppinen olisi tärkeä vahvistus hyökkäykseen, jos on pelikunnossa. Puolustuksellisesti FBC onnistui kelvosti sarjassa, mutta sillä saralla ei ole suurta eroa M-Teamiin. Juuso Forsman pelasi pakin paikalla hyvän sarjan. Maalivahtiosastolla Jens Beijar jäi paremmin mieleen pallonpotkimisesta kuin torjunnoistaan. FBC piti Karhut kohtuullisen hyvin poissa maalipaikoilta, joten parannettavaa jäi vielä maalivahtiosastolle.

Taktinen puoli tulee olemaan kiinnostava. Molemmat pyrkivät hallitsemaan peliä pallon kautta, ja ratkaisu voidaankin nähdä ennemmin siinä kumpi onnistuu iskemään paremmin vastaan, ja pelaa paremmin pallotta. Toki kyse on myös siitä kumpi onnistuu ylipäänsä omassa päässä paremmin. FBC Turku pystyi liigassa ainakin kevätkaudella muutamassa ottelussa hyvin altavastaajana pelaamalla tarkasti omaa päätä ja iskemällä vastaan. Näistä esimerkkejä ovat piste Tepsiltä ja kaksi SPV:ltä. Nyt se ei ole kuitenkaan selkeästi altavastaaja.

M-Teamilta voisi hakea vertausta cupin välierästä OLS:aa vastaan. Siinä joukkue pelasi pitkälti hyvän pallollisen pelin kautta. Lopulta ottelu ratkesi kuitenkin OLS:n tehokkaampiin nopeisiin vastaiskumaaleihin. Vaikka kyseessä oli vain yksittäinen peli, voi siitä hakea jotain osviittaa tähän sarjaan. Vaikka FBC oli liigassa heittopussi, eikä fyysisesti sarjan kärkeä, ainakin OLS-pelissä vaikutti siltä, että M-Teamilla tästä voi tulla fyysisestikin haastava sarja. Joukkue on eittämättä pallotaitava joukkue, mutta ei kokonaisuutena kovin vahva jalalla, joten pallokontrolli näyttelee sille suurempaa roolia.

Tähän mennessä se on lähtenyt OLS-peliä lukuunottamatta ennakkosuosikkina kaikkiin kauden otteluihin, ja päässyt paremmin hallitsemaan tapahtumia, mutta miten käy nyt? Maalivahtipeli tulee olemaan erittäin tärkeässä roolissa. Lähtökohtaisesti kumpikaan ei saa siitä valtaisaa etua, mutta FBC:n tilanne vaikuttaa ennakkoon paremmalta.

Henkistä puoltakin on pakko korostaa. Molemmat selvittivät painesarjat lopulta eduikseen. Oman sarjansa kärkijoukkue M-Team janoaa nousua, ja FBC Turku haluaa varmasti säilyttää paikkansa. M-Teamin penkin takana on kokenut Teemu Kalinainen.
FBC:n Mikko Stenfors ei ole valmentajana vielä erityisen kokenut, mutta oli nostamassa joukkuetta viime kaudella kaudella liigaan ja on päässyt muutamassa vuodessa kokemaan valmentamisen kirjoa sarjanoususta liigakauden vaikeuksiin.

Rehdisti sanoen kumpikaan ei varmasti halua hävitä, mutta kummallekaan tappio ei ole katastrofi, kuten toisessa sarjassa. Putoaminen olisi FBC:lle yhden liigakauden jälkeen iso pettymys. M-Teamin kannalta huono asia on, että FBC on esittänyt kevätkaudella ainakin ajoittain parempia otteita, ja Karhut-sarjassa näytti löytävän pikku hiljaa pelillisen identiteettinsä.

FBC Turun peli vapautui Karhut-sarjan edetessä. Kuva: Anssi Koskinen

Knopit:

Joukkueet ovat toisilleen erittäin tuttuja viimeisen kymmenen vuoden ajalta Divarista. Keskinäisistä otteluista ei voi suuria päätelmiä tehdä, mutta tasaista on ollut. Kaudella 2021-22 molemmat joukkueet voittivat kotipelinsä.

M-Team on pelannut vuoden 2010 jälkeen kolme kautta liigassa. Täten se on myös noussut kahdesti liigaan tällä aikavälillä, mikä on Karhujen ohella suurin määrä. M-Team putosi vuosina 2012 ja 2017 ollen liigajumbo kuten FBC Turku tällä kaudella.

Taistelupari:

Eetu Sorvali, M-Team – Nikolas Laaksonen, FBC Turku

Ykkössentterit ovat molemmat melko kokeneita myös liigatasolla, sillä pelejä on kertynyt korkeimmalla sarjatasolla molemmilla kolminumeroinen määrä. Sorvali on hakenut kaksi viime kautta vauhtia uralleen Divarista, sillä nuorten maailmanmestari oli viitisen vuotta sitten kova lupaus liigassa. Varsinkin tämä kausi on ollut pelillisesti ja pisteiden valossa vahva osoitus kokonaisvaltaisesta tasosta. Hyväjalkainen Laaksonen on esiintynyt myös hyvin isommassa roolissa vaihdettuaan Tepsistä Beecee-paitaan isomman roolin perässä. Tuloksentekokenttien keskellä rooli on iso, jotta viisikoiden kenttätasapaino toimii molempiin suuntiin.

Näin pelataan:
La 1.4. klo 15.30 M-Team – FBC Turku, AC Ruskeasuo
Su 2.4. klo 16.30 FBC Turku – M-Team, Kupittaan PH
Ke 5.4. klo 18.30 M-Team – FBC Turku, AC Ruskeasuo

Tarvittaessa:
La 8.4. klo 15.00 FBC Turku – M-Team, Kupittaan PH
Su 9.4. klo 15.30 M-Team – FBC Turku, AC Ruskeasuo

Kumpi voittaa?

Ensinnä on hyvä huomioida, että molemmilla on hyvät saumat ottaa voitto sarjasta. Sarjasta voi tulla viiden ottelun mittelö. Vaikka turkulaisten kausi ei ole ollut mannaa liigassa, on se silti saanut arvokasta kokemusta korkeammalta sarjatasolta. M-Team taasen on tällä kaudella kestänyt ennakkosuosikin paineet ja on vähän samassa tilanteessa kuin FBC oli viime vuonna Divarin finaaleissa.

FBC nappaa sarjasta lopulta voiton, mutta ei helpolla. Helsingissä ja Turussa pelataan yhteensä viisi ottelua.

Pääkallo.fi