Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kolmastoista mestari?

26.03.
2023
Pääkirjoitus

Jos KrP juhlii keväällä, on se historian 13. miesten mestarijoukkue. Kuva: Ari Arola

Miesten F-liigassa valta vaihtuu, kun kuusi mestaruutta putkeen voittanut Classic putosi sensaatiomaisesti jo puolivälierissä voitoin 4-0.

Kaikki välieräjoukkueet eivät ole vielä selvillä, mutta varmuudella välierissä on kaksi joukkuetta, joilla ei ole mestaruutta, ja kaksi, joilla on. Lasken tässä Esport Oilersin vanhan Espoon Oilersin perilliseksi ja sen perinnön jatkajaksi.

Jos lasketaan montako mestaria miesten liigassa on ollut, niin yhteensä vain 12 ennen tätä kautta. Ilmeisesti joissain seuroissa ry:t ja muut ovat vaihtaneet nimiään ja niin edelleen, mutta edustusjoukkueen nimi on ollut sama eri kausilla. Lasken mestaruudet seurojen nimien mukaan.

Manse United (Tampere), B.E.T (Jyväskylä), Dalmac (Helsinki), Josba (Joensuu), SSV (Helsinki), VFT (Vantaa), Viikingit (Helsinki), Oilers (Espoo), HIFK (Helsinki), SPV (Seinäjoki), Happee (Jyväskylä) ja Classic (Tampere) ovat toistaiseksi voittaneet mestaruuden, kun kultamitalit on jaettu kaudesta 1986-87 alkaen.

TPS selvitti tiensä välieriin perjantaina, joten välierissä kaksi joukkuetta ja kaksi kaupunkia, joihin miesten mestaruutta ei ole aiemmin mennyt eli Nokia (KrP) ja Turku. Pääkaupunkiseudun hurjasta menneisyydestä huolimatta, edellinen mestaruus meni sinne 12 vuotta sitten, joten ”maakuntajoukkueille” uskaltaa povata menestystä tänäkin keväänä.

Historiallisesti mestaruudet ovat jakautuneet seitsemän eri kaupungin kesken miesten liigassa. Suomen suurimmista kaupungeista neljä suurinta on ollut mestarijoukkueen kotikaupunkina. Viidenneksi suurin Oulu ja kuudenneksi suurin Turku ovat ilman miesten mestaruuksia.

Jos mestaruus menisi KrP:lle, olisi se hyvinkin kiinnostavaa, sillä Nokiasta tulisi ylivoimaisesti pienin kaupunki, jolle mestaruus on mennyt. Kaupungissa asuu noin 35 000 asukasta. Vaikka seura on lähtöisin juuri Nokialta, on se sen verran tamperelainen, että pelaa Raholassa.

Viimeisenä huomiona otettakoon se, että jos Happee (johtaa SPV:tä 3-1) etenee välieriin, ovat kaikki välieräjoukkueet yrittäneet voittaa Classicin sen dynastian (2016-22) aikana finaalissa tai finaaleissa. Oilers (2016 ja 2021), Happee (2018), TPS (2019) ja Nokian KrP (2022). Yritykset eivät onnistuneet, mutta valtaa vaihtuu nyt joka tapauksessa.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen