Viikon top 5: Miesten liigahistorian tehokkaimmat pelaajat pudotuspeleissä

Peter Kotilainen on tahkonnut pisteitä myös pudotuspeleissä. Kuva: Juhani Järvenpää

Peter Kotilainen on tahkonnut pisteitä myös pudotuspeleissä. Kuva: Juhani Järvenpää

Viikon top 5 ei listaa tällä viikolla lähestyvien pudotuspelien kunniaksi tehokkaimpia pudotuspelipelaajia miesten liigahistoriassa.

Listauksessa ei siis rankata niitä jotka ovat tehneet eniten pisteitä, vaan ne jotka ovat tehneet eniten pisteitä ottelua kohden. Lienee kuitenkin hyvä mainita, että pudotuspelien kaikkien aikojen tehopelaaja Mikael Järvi on täysin omalla sataluvullaan vielä toistaiseksi. Järvi iski urallaan 189 pudotuspeliotteluun tehot 146+122=268.

5. Peter Kotilainen, SPV/Happee/Classic

Kotilainen olisi samaisen listan kärjessä runkosarjan osalta, jossa hän on taikonut 2.27 pistettä ottelua kohden. Pudotuspeleissä tehonikkarin tahti on ollut 1.60 pistettä ottelua kohden. Kotilainen on pelannut yhteensä 82 pudotuspeliottelua tehoin 65+66=131. Huippupelurin palkintokaapista puuttuu Suomen mestaruus. Kolme hopeaa sieltä jo löytyy ja yksi pronssimitali. Pudotuspelien pörssivoittoa Kotilaisella ei vielä toistaiseksi ole tilillään.

4. Miko Kailiala, TPS/EräViikingit/Viikingit/SSV

Kailiala on ollut pudotuspeleissä usein erinomaisessa lyönnissä. Pistekeskiarvo 1.63 ottelua kohden on hitusen parempi kuin Kotilaisen. Maaleja on syntynyt 1.02 ottelua kohden, ja Kailiala kuuluu niiden viiden pelaajan joukkoon, jotka ovat pudotuspeleissä pystyneet iskemään maalin tai yli per peli. Kaikkiaan pudotuspeliotteluita on kertynyt 95 ja niissä tehoja 97+58=155. Kailialalta uupuu myös Suomen mestaruus, ja hän on saavuttanut kahden hopean lisäksi kaksi pronssia. ErVin hopeakaudella 2016-17 Kailiala voitti pistepörssin komein 21+10 tehopistein. Vuonna 2020 korona katkaisi pudotuspelit, jolloin Kailiala johti pistepörssiä kolmen pelin jälkeen. Kailiala pelaa tulevalla kaudella Sveitsin liigan Zugissa.

3. Mika Kohonen, Happee/SPV

Kohonen pelasi urallaan Suomessa suhteellisen vähän, mutta pudotuspeliotteluita kertyi kaikkiaan 44. Kohosen pistekeskiarvo 1.82 häviää niukasti kärkikaksikolle. Pelaamissaan pudotuspeliotteluissa hän teki tehot 29+51=80. Syöttökone on liigahistorian ainoa, joka on syöttänyt yli maalin per peli (1.16). Kohonen saavutti urallaan Suomessa yhden hopean ja pronssin. Keväällä 2000 ja 2005 hän voitti pudotuspelien pistepörssin. Happeen hopeakauden (2004-05) saldo 11+21 on kovaa valuuttaa 14 otteluun. Kohosen nimissä onkin edelleen yhden kauden pudotuspelien syöttöennätys (21).

2. Eemeli Salin, Koovee/Classic

Salinin pudotuspelien tehovuodet liittyvät Classic-aikaan, joka alkoi kaudella 2015-16. Kooveessa hän pelasi pakin paikalla yhden kauden, mikä nostaa kovan pistekeskiarvon arvoa. Salinilla on tilillään yhteensä 90 pudotuspeliottelua ja niissä ovat syntyneet tehot 96+72=168. Pistekeskiarvo on 1.87 ottelua kohden ja hän on kaikkien pörssissä pudotuspelipörssissä viidentenä. Salin on voittanut Classicin kanssa kuusi perättäistä mestaruutta ja yhden pronssin Kooveen kanssa. Pudotuspelien pistepörssin hän voitti keväällä 2016 ja kuuluu siihen harvalukuiseen sakkiin, joka on iskenyt yli maalin (1.07) per ottelu kevään peleissä.

1. Sami Johansson, Classic

Johansson on aktiivipelaajista tehokkain 121+64=185 ja voi rikkoa historian toisena pelaajana 200 pudotuspelipisteen rajan jo tänä keväänä. Pudotuspeliotteluita on plakkarissa kaikkiaan 98 ja pistekeskiarvo on niissä 1.89. Johansson on historian tehokkain maaliruisku pudotuspeleissä ottelukohtaisesti (1.21). Pudotuspelien maalipörssissä hän on kaikkien aikojen kakkosena Järven jälkeen ja kokonaispörssissä kolmosena. Johansson on myös voittanut kuusi mestaruutta putkeen ja koko uransa Classicia edustaneena myös yhden hopean ja pronssin. Moni muistaa hurjan kevään 2021, jolloin tamperelainen laittoi ennätykset uusiksi voittaen pudotuspelien pistepörssin tehoin 31+18=49. Se on historian ainoa kerta, kun pudotuspeleissä on rikottu 40 pisteen ja 30 maalin rajapyykit. Harvempi muistaa sitä, että Johansson voitti pudotuspelien pörssin myös 2014, jolloin Classic hävisi finaalit Happeelle. Oikea laituri edustaa Kailialan tapaan ensi kaudella Zugia.