Ennakko: Härmä – ”Tuo edellinen voitto oli niin iso, että kyllä se seiskapeliin menee”

Jarmo Härmä (kesk.) oli Ruudun studioissa asiantuntijana kolme ensimmäistä peliä. Kuva: Anssi Koskinen

Jarmo Härmä (kesk.) oli Ruudun studioissa asiantuntijana kolme ensimmäistä peliä. Kuva: Anssi Koskinen

Aiemmista finaaliennakoista poiketen kutosfinaalin ennakkoon kommentteja ja näkemyksiä antaa lajiasiantuntija.

Nuorten maajoukkuevalmentaja Jarmo Härmä oli mukana kolmessa ensimmäisessä finaalissa Ruudun studioasiantuntijana, mutta jäi pois studioista keskiviikkona alkavien nuorten MM-kisojen takia.

Härmä tuntee erityisen hyvin KrP:n, jota hän valmensi viisi kautta. Viime kaudella joukkue eteni finaaleihin, joissa se kärsi 2-4-tappion Classicille. KrP:lla oli sauma katkaista sarja sunnuntaina, mutta TPS vei voiton lukemin 6-3. Kutospeliin mennään KrP:n johtaessa sarjaa voitoin 3-2, joten sarja on jälleen katkolla KrP:n kannalta.

Onko finaalisarjassa tapahtunut mitään isompaa muutosta odotuksiin nähden?

– Sävyjä, vivahde-eroja ja jaksoeroja on nähtävissä hyvin selkeästi. Ilman mestaruutta olevalle KrP:lle on ollut haasteellisia tilanteita varsinkin ensimmäinen ja viides peli. Se, että on lähdössä suosikkina finaalisarjaan tai sarja pitäisi katkaista, niin kyllähän se näkyi suoritustasossa.

– Semmoinen passiivisuus ratkaisuhetkillä oli silmiinnähtävää ja käsinkosketeltavaa. Jos peli menee siihen, että KrP ei uskalla antaa yhtään painetta Tepsin pakeille ja valuu keskialueelle, niin se sataa TPS:n laariin. Tepsi on peli peliltä parantanut omaa pallollista suunnitelmaa.

– Nythän tuossa vitospelissä TPS oli tällain suorin polvin sanottuna noin 40 minuuttia pallossa kuudestakymmenestä minuutista. Pallolyijytystä oli kyllä havaittavissa. Vahva näyttö Tepsiltä, että mikä sen joukkueen selkäranka on ja kyky muuttaa pelisuunnitelmaa sekä olla aika inhorealistinenkin sen suhteen mitä voittaminen vaatii, Härmä ruoti.

Yhtenä ratkaisevana tekijänä sarjassa tähän asti on paikoin pidetty KrP:n tehokkuutta maalipaikoissa, ja toisaalta TPS:n tehottomuutta. Se on kuitenkin vain osa kokonaisuutta.

– Kyllä kaiketi tuo kertoo materiaalin laadukkuudesta ja onnistumiskierteestä. KrP:n tämän kauden tarinassa oli alussa ne tietyt vaikeudet. Niistä kun ovat päässeet yli niin peli on kehittynyt monialaisesti ja kyllähän tuossa on aidosti kolme kenttää, jotka pystyvät tekemään tulosta. Kaksi ekaa kenttää ovat todella teräviä.

– Kyllä se kertoo pelaajien laadusta ja toiminnan laadusta, että niistä vähistäkin paikoista on pystytty tehokkaasti tekemään. Veskapeli on aika selkeästikin mennyt KrP:lle. Tuomala (Miro) on ottanut virkaveljestä voiton tällä erää, mutta toki taas vitospelissä kääntyi jo vähän toisinpäin. Jännä nähdä nyt seuraavat siirrot. En menisi pelkästään tehokkuuden taakse miksi KrP johtaa sarjaa, Härmä linjasi.

Tepsillä ihan kaikki kärkipelaajat eivät ole toistaiseksi saaneet ihan parastaan irti.

– Ihan ne päähepat mitä Tepsillä on, niin he eivät ole onnistuneet. Eivät ole olleet samanlaisessa onnistumiskierteessä, mikä KrP:lla on ollut yksilöillä. Esimerkiksi nämä esille nousseet kaukovedot, niin kyllähän niitä on mennyt luvattoman paljon Tepsin päätyyn. Kolmosfinaalista jäi mieleen käytännössä neljä vaparimaalia. Se on täysin kestämätöntä tällä tasolla.

Yksi sarjan kiinnostavimmista asioista on ollut ketju vs. ketju -pelaaminen. KrP:n ykkönen on ollut pelistä toiseen vahva TPS:n ykköstä vastaan ja sitten taas toisaalta TPS:n ykkönen on ollut melko selkeästi edellä KrP:n kakkosta, vaikka KrP:n kakkonen on jokusen maalinkin iskenyt.

– Mun mielestä tuossa on vähän samaa kuin siinä, että miksi jotkin joukkueet vain yksinkertaisesti sopivat toisilleen. Tässä tullaan siihen miksi jokin kentällinen sopii toiselle. Siinä on kyse ihan yksilön tekemisen tavoista, että minkälaisia valintoja ne tekee karvausvaiheessa tai minne se tila aukeaa, Härmä aloitti.

Ja jatkoi:

– KrP:n ykköskentässä se pelitaitavuus yhdistettynä rajuun ja raakaan fyysiseen valmiuteen, niin he ovat pystyneet käyttämään tilat edukseen. Siitä löytyy monipuolista ratkojaa ja todella kovaa pallollista taitoa.

– Tepsin kakkosen osalta tosi merkittävää on sille hiukan epätyypillisen eli neljännen hyökkääjän (Olli Laine) uhan lisääminen ja hyökkäyksiin mukaan tuominen. Se on vaikeuttanut vastustajan puolustustyöskentelyä. Mulle se on vähän kuin uusi Tepsin ase, mitä on tuotu peli kerrallaan vahvemmin ja vahvemmin mukaan.

Paikoin on nähty sitä, että varsinkin TPS on hakenut tilanteita, joissa KrP:n ykkönen kohtaa TPS:n kakkosen.

– Kyllä tuo ketju vastaan ketju on todella merkittävä asia tässä sarjassa. Luulen, että molemmat joukkueet ovat käyttäneet todella paljon energiaa kenttä vastaan kenttä -ajatukseen. Jos sitä asetelmaa pystytään sotkemaan, niin sillä on kyllä kova vaikutus tuohon.

– Viittaan myöskin viime vuoden finaaleihin, joissa se kolmoskenttien tarjoama huili oli merkittävä. Vaikka tuohon on tulleet videotarkistukset ja power breakit, niin ne on arvokkaita hetkiä, kun kolmosta pystyy käyttämään kentällä. Nyt on kutospeli, ja jos menee yhden välipäivän jälkeen seiskapeliin, niin tuokin voi olla yllättävänkin merkittävä juttu, että miten he pystyy huilauttaan, ja miten he pystyvät tulemaan pallon kanssa pois sieltä kentältä, Härmä mietti kolmoskenttien roolia.

TPS oli selkä seinää vasten jo sunnuntaina, mutta pelasi siihen paikkaan parhaan pelinsä. KrP:lla oli taasen todella suuria ongelmia, ja esitys oli sanalla sanoen hermostunut. Ratkeaako finaalisarja nyt keskiviikkona Turussa, vai nähdäänkö vielä se kuuluisa seiskapeli, joka pelattaisiin Tampereen Hakametsän jäähallissa perjantaina, jos se toteutuisi.

Miten kutospelissä käy?

– Mulla on fiilis, että vaikka TPS on kämmännyt kaksi kertaa jo kotonaan hurmoksessa ja mennyt ylijännittyneisyyteen niin kyllä mä luulen, että nyt onnistuu. Tuo edellinen voitto oli niin iso, että kyllä se seiskapeliin menee.

– Se vaatii kyllä paljon TPS:n pelin läpivienniltä, mutta kyllä oli vakuuttava tuo viidennen pelin suoritus ja kuinka hyvin pystyi jäädyttämään sen KrP:n pallollisen pelin. On varmasti riittänyt mietittävää välipäivinä.

TPS-Nokian KrP pelataan keskiviikkona klo 18.30 Turun Kupittaalla. Ruudun lähetys alkaa klo 18.00