Ennakko: Mitä voi muuttaa tässä vaiheessa?

Finaalisarja Nokian KrP-TPS saa perjantaina komean huipennuksen. Kuva: Anssi Koskinen

Finaalisarja Nokian KrP-TPS saa perjantaina komean huipennuksen. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten F-liigan finaalisarja on edennyt seitsemänteen finaaliin asti. Nokian KrP-TPS -sarja huipentuu perjantaina klo 18.30 Hakametsän jäähallissa alkavaan kauden päätösotteluun.

Pelillisesti tuskin tulee enää suurempia yllätyksiä. TPS pyrkii pallonhallinnalla ja tiukalla puolustuspakalla pitämään KrP:n poissa parhailta tekopaikoilta. Eritoten viime peleissä TPS on kuitenkin pystynyt tuottamaan myös järjestäytyneemmillä hyökkäyksillä maaleja ja maalipaikkoja ylipäänsä. Sen lisäksi jos vertaa sarjan alkuun niin TPS on onnistunut käyttämään myös vastaiskut hyväkseen.

KrP:n ongelmaksi viime peleissä on muodostunut järjestäytynyt hyökkääminen, ja varsinkin sen keinot siinä vaiheessa, kun se ylittää keskiviivan. Viime peleissä se on pyörinyt liikaa ulkokehällä ja murtautuminen on ollut vaikeaa. TPS ei ole juurikaan tarjoillut vastaiskupaikkoja, ja se on vienyt yhden aseen Näädiltä. KrP onkin tehnyt kahteen viime peliin vain kaksi 5v5-maalia. Löytääkö se seiskapeliin joitain sellaisia pallollisia tai pallottomia ratkaisuja, jotka voisivat purra?

Yksi seikka on ollut myös KrP:n pallollisen pelin huolimattomuus viime peleissä. Tärkeissä paikoissa syöttöjen ja laukausten laatu ei ole ollut vaadittavalla tasolla, kun se sarjan parhaassa vireessään naulaili maaleja hyvällä prosentilla ja syötötkin napsuivat hyvin perille.

Mentaalipuolta on vaikea arvioida. Tavallaan TPS:lla on nyt hyöty sen suhteen. KrP on toisaalta nyt nöyrtynyt kahdesti putkeen, ja voi saada siitä uuden lisäbuustin. ”Superfinaali” on erilainen ja uusi tilanne sarjassa. Kommenteista on vaikea päätellä isommin mielialoja, sillä molemmilta joukkueilta on nähty laaksoja ja huippuja sarjan sisällä. Miten TPS hoitaa uuden tilanteen, ja pystyykö KrP kokoamaan itsensä? Se nähdään perjantaina.

Isoissa valoissa pelanneita löytyy kyllä molemmista joukkueista, joten niiden perusteella ei kannata liikaa päätellä. Saako KrP Hakametsässä kotiyleisön tukea? Ei välttämättä, eikä ainakaan siinä määrin kuin Raholassa.

Kentällisten pelissä TPS on saanut jonkin verran etua peluutuksella, mutta nyt vaihtoetu on KrP:lla. Tärkein kysymys on kuitenkin se mitä KrP tekee kakkoskentälleen? Sen puolustusvalmius on ollut jatkuva murheenkryyni ja pelaajat ovat vaihdelleet. Yrittääkö se vielä muuttaa kenttää? Jos, niin onko se enää kannattavaa? On kiinnostavaa myös, että peluuttaako KrP jälleen kolmea kentällistä?

Maalivahtipeli on mennyt sarjassa kokonaisuudessaan melko tasan. Joissain peleissä KrP:n Miro Tuomala on ollut erinomainen, ja joissain TPS:n Oskari Fälden. Viime peleissä Fäldenin rooli on ollut iso. Lähtökohtaisesti tässä ei ole suurta eroa.

Erikoistilanteissa KrP on ollut sarjassa kokonaisuudessaan edellä. Esimerkiksi jäähyjä on kuitenkin tuomittu melko vähän, joten niistä ei ole kumpikaan saanut suurta etua. Jos peli nyt maalin otteluksi muodostuu, niin voi olla, että erikoistilanteilla on merkitystä, mutta aiemmin ne ovat olleet pienehkössä roolissa.

Mitä tässä vaiheessa voi muuttaa? Ei paljoakaan. Ja mitä kannattaa, kun molempien peleissä on ne hyvätkin puolensa olleet koko ajan. Yksilöitä on tässä ehkä turha nostaa kenttäpelaajista esiin. Sarjaa on leimannut se, että eri otteluissa on löytynyt eri ratkaisijat. Aivan sellaista ultimaattista jokaisen ottelun onnistujaa ei ole nähty ja se ei pitkässä sarjassa ole ihme. Ehkä KrP:n on syytä odotella ykkösensä heräämistä. Se ei nimittäin ole kahteen viime peliin tehnyt tasavoimin maaliakaan.

No miten peli sitten päättyy? Mistä sen tietää. Koska veikkaukset ovat olleet pääosin turhia sarjan edetessä niin heitetään tähän nyt vaikka niin, että mestaruus ratkaistaan rankkarikisassa. Parempi voittaa.

Ruudun studiolähetys ottelusta alkaa perjantaina klo 18.00

Lue myös otteluun liittyen:
Näkökulma: KrP ei ole nuori porukka, eikä TPS erityisen kovapäinen aikuisten ihmisten joukkue
Millä keinolla KrP:n laiva kääntyy seiskapeliin? ”Ei tässä varmaan ainakaan uskalla alasti itteensä vetää”
Maalivahti Fäldeniäkin helpottaa, kun TPS on löytänyt lisää fiksuutta peliin – ”Jos sinne jonkun ’normianttonin’ heittää, niin se on varmaan eri juttu”
Miska Mäkinen käänsi nopeasti katseen perjantaihin: ”Uskon, että tulee yksi kaikkien aikojen otteluita”
TPS:lla on ollut ”road to Hakametsä” -teema jo parin pelin ajan: ”Meillä on todella kovapäinen aikuisten ihmisten kilpaurheilujoukkue”
2489 katsojaa sai sen mitä halusi – TPS tasoitti finaalisarjan Turussa ja ratkaisu siirtyi Hakametsän seiskapeliin