Liigaura ehkä paketissa, mutta Rosendahl nautti karsintojen hurjasta painekattilasta: ”Tommoisesta paikasta mä oon haaveillut 90-luvulta asti”

Tommi Rosendahl oli sunnuntai-illan hahmo Mosalla. Kuva: Mika Hilska

Tommi Rosendahl oli sunnuntai-illan hahmo Mosalla. Kuva: Mika Hilska

– Täytyy sanoa, että eilisen voiton jälkeen mä tiesin, et me voitetaan. Ei ollut epäilystäkään, että tänään me harjataan tää matsi. Tultiin koppiin ja siinä oli tunteet aika pinnassa, koska oli Janin (Kukkola), Moilan (Mika Moilanen), meikän ja Jannen (Salonen) viimeinen peli täällä.

Näin aloitti EräViikingit-kapteeni Tommi Rosendahl viidennen ja ratkaisevan liigakarsintapelin jälkeen, kun kysyi mistä joukkue sai niin kovan latauksen otteluun.

– 6-0 eka erä ja hieno esitys meiltä tällaiseen paikkaan. Ei voi olla kuin tyytyväinen tähän loppuun.

6-0 peli oli jo vartin jälkeen, ja LNM ei siitä toipunut. Tai toipui sen verran, että voitti kakkoserän maalein 2-1, mutta loppulukemiksi kirjattiin EräViikinkien 9-2-voitto.

Jos näin olisitte pelannut koko kauden niin ei olisi tarvinnut näitä pelejä pelata?

– Ihan varmasti joo.

– Ei ehkä sytytty tarpeeksi ja oli kaikkea kuormaa taustalla. Jotenkin ei saatu kaudella sitä meininkiä mitä nyt saatiin tänään. Vaikea kausi, mutta onneksi päättyi näin hyvin nyt sitten.

Rosendahl oli lopulta isossa roolissa siinä, että EräViikingit pelaa ensi kaudellakin F-liigassa. Taitava pallollinen maestro teki vitospelissä tehot 1+3 ja johti tehokkaan ykköskentän peliä kentän molemmissa päissä.

Vielä suuremman vaikutuksen Rosendahl teki lauantain neljännessä pelissä Limingassa. Limingan täysi hornankattila ihasteli kotijoukkuetta 80 minuuttia, ja helsinkiläisten rooli oli tyytyä vähemmän mairittelevaan vastaanottoon. Lauottiin rankkarikisa, jossa näki, että osalla pelaajista maila suorastaan tutisi käsissä. Voitolla LNM olisi juhlinut liigapaikkaa kotona. Tulos olisi ollut EräViikingeille katastrofi.

Rosendahl laukoi kisassa kahdesti, ja onnistui molemmilla kerroilla viemään LNM-vahdin vipuun komealla tavalla. Kai siinä paikassa vähän jännitti?

– Täytyy sanoa, että mä oon oikeastaan haaveillut koko elämäni sellaisesta paikasta. Mä oon vetänyt pleijareissa rankkareita ja muualla, mut ikinä ei oo periaatteessa ollu niin kovat paineet kuin nyt. Yleensä on alkamassa kesäloma, mutta nyt oli vaara tippua Divariin.

– Tommoisesta paikasta mä oon haaveillut 90-luvulta asti. Mä oli ihan kylmänvilee, ei jännittänyt ollenkaan. Mä tiesin, että mä pystyn tekemään maalin. Ja toinen oli ihan varma, Rosendahl vakuutti.

Kokonaisuutena kausi oli ErViltä hyvin vaikea. Sen varma liigapaikka oli jo lähellä runkosarjassa, mutta se katosi Jymyn viimeisen minuutin tasoitukseen. LNM-karsintasarjassa se oli viikolla jo 1-2-häviöllä, mutta sai käännettyä vielä sarjan voitoksi.

Paljon on puhuttu kokeneista pelaajista, mutta luulisi, että joukkueen laajalle nuorisokaartille tämä kausi oli opettavainen.

– Kyllä tämä oli varmaan hieno kokemus, että näkee, että voidaan nousta aika pahastakin sillasta. Kyl tässä monet äijät kasvoi isosti. Eilen noi nuoret kannatteli meitä, kun papat ei oikein pystyny.

– Tänään oli toisinpäin. Eilen oli Möttönen (Juuso) ja Koivisto (Lassi) kovassa liekissä. Täs on toivottavasti sellaisia jätkiä, jotka ErVi pystyy pitämään nyt. Sillä on hyvä jatkaa.

Uskallan sen verran olla eri mieltä, että kyllä kokeneetkin pelaajat aika hyvin nousivat esiin lauantain pelissä.

– Se on totta, ei tehty tulosta vaan.

Limingan johtaessa sarjaa varsinkin kokeneilla pelaajilla oli sanottavaa tilanteeseen.

– Meillä oli tosi hyvä palaveri sitä eilistä peliä ennen. Edellisenä päivänä puhuttiin siitä, että pitää osata nauttia siitä tilanteesta, että se on tosi hieno paikka. Sellaista fiilistä ja tunnetta, kun me hiljennetään se Krankka-Areena, sitä ei saa sit mistään. Niinhän se olikin ja se kantoi tänne asti ja tähän päivään. Sen takia me oltiin niin hyviä tänään.

Jos on puhuttu yleisökadosta liigassa niin ErVi-LNM -sarjaan saatiin hyvät karkelot aikaiseksi. Molemmissa Limingan peleissä oli loistava tunnelma ja täysi tupa. Sunnuntaina paikalla oli niin vieras- kuin kotifanejakin ja möykkä oli infernaalinen paikoittain. Kummankaan hallit eivät vedä yli 600 katsojaa, mutta täydet tuvat ja aito kannustus toivat hienon tunnelman sunnuntaina Mosalle.

Näytti siltä, että ErVikin pelasi vaihteeksi ihan oikeasti kotikentällään.

– Ilmeisesti se vaati sen, että on game vitonen, että saadaan täyteen tää halli. Hieno fiilis on, ja näki sen, että kyllä ErVilläkin on kannattajia. Ollaan puhuttu, että ketään ei kiinnosta, mutta kyllä tää Mosa osoitti, että aika monii kiinnostaa.

Ura loppuu?

Vaikka aiemmin jo viitattiin siihen, että ErVin kokeneiden pelaajien liigaura oli ainakin ErVin osalta tässä, niin pieni varaus voi olla vielä paikallaan Rosendahlin kohdalla.

– Nyt on sen verran tunteet pinnassa, että ihan 100-prosenttista lopettamispäätöstä en anna, mutta hyvin todennäköistä se on, Rosendahl pohti.

Mitä uralta jää kaipaamaan, jos se loppui?

– Jään kaipaamaan niitä tunteita. Niitä hetkiä, kun saa hiljentää Krankka-Areenan. Niitä mitä saa täällä, kun tekee maalin. Totta kai ihmisiä. Tässä oli paljon sellaisia pelaajia joiden kanssa mä oon pelannut monta vuotta.

– Jani ja Moila esimerkiksi. Moilan kanssa mä oon pelannut joskus 2006 ekan pelin. Semmoisten pelaajien kanssa kun loppuu yhteinen taival, niin se on tosi haikeatakin.

Yksittäisen muiston hakeminen tunnekuohussa on vaikeaa. Moilanen ehti kuitenkin lopettaa jo kerran liigassa keväällä 2017. Paluun liigakentille hän teki kesken kauden 2020-21 ja on ollut ErVin tärkeimpiä pelaajia viime vuodet.

– Ehkä suurimpana muistona tulee se mieleen, että tulin 3,5 vuoden tauon jälkeen takas tänne liigaan ja pystyin pelaamaan parhaat kauteni ylivoimasesti täällä. Se on se, että pystyi vielä melkein 35-vuotiaana nousemaan periaatteessa uudelle tasolle ja olemaan parempi kuin koskaan. Se jää parhaiten mieleen urasta, Rosendahl linjasi.