Karvonen siirtyi yllättäen Sveitsiin – ulosostohinta jää ainakin toistaiseksi arvoitukseksi: ”Lähde on huono”

Valte Karvonen pelaa ensi kaudella Sveitsin liigaa. Kuva: Ari Arola

Valte Karvonen pelaa ensi kaudella Sveitsin liigaa. Kuva: Ari Arola

OLS-sentteri Valte Karvosen siirto sveitsiläiseen Thurgauhun varmistui viikonloppuna. Sitä ennen oli jo tiedossa, että Karvonen ylipäänsä siirtyy Sveitsiin.

Karvonen on nousukiidossa oleva pelaaja ja siirtoa voi pitää jopa hitusen outona. Sentteri on ottanut askeleita kohti liigan kärkeä, ja viimeisin osoitus nykyisestä tasosta oli kutsu Esa Jussilan ensimmäiselle maajoukkueleirille.

Siirryt Sveitsiin, joka on lähtökohtaisesti jopa heikompi sarja kuin Suomen vastaava. Mikä oli pontimena siirtoon?

– Sieltä otettiin yhteyttä ja hetken mietin asiaa. Lopulta se kokonaisuus oli kiinnostava. Ensimmäinen juttu mikä itselläkin tuli mieleen oli sarjan taso. Siellä ei hirveän moni pelaaja ole mennyt eteenpäin ja itsellänikin on tiettyjä tavoitteita mennä eteenpäin.

– Kun juttelin Ruotsalaisen Jukan kanssa pitkään ja käytiin asioita läpi, niin hän sai mut vakuutettua pelillisestäkin puolesta, että siellä voi kehittyä ja mennä eteenpäin. Toinen iso syy on elämäntilanne, joka mahdollistaa tosi hyvin tuon lähtemisen. On ollut pitkään mielessä, että haluaisi käydä sen kortin katsomassa. Nyt oli siinä mielessä hyvä sauma, Karvonen selvensi puhelimitse.

Pääkallon tietojen mukaan Karvosta kohtaan on ollut kiinnostusta myös Suomen huippujoukkueissa. Onko nyt siis tarkoitus vain käväistä Sveitsissä vai jäädä pidemmäksi aikaa?

– Sitähän ei voi tietää. Mulla on vuoden sopimus tuo mikä tehtiin. En ole tehnyt mitään päätöksiä sen jälkeisestä ajasta. Selviää ensi kauden aikana, Karvonen valotti.

Thurgaun päävalmentaja on kokenut suomalaisvalmentaja Jukka Ruotsalainen. Sveitsiläisseuran kiinnostuksen ymmärtää, kun on kyse 25-vuotiaasta sentteristä, jolla on selkeästi kehitysvaraakin edelleen.

– Hän on kehittyvä nuori huippupelaaja, joka on jo nyt lyönyt jalkaa oven väliin miesten maajoukkueeseen. Itse näen ja seurana nähdään, että pystyy tuosta vielä aika paljon kehittymään, ja nousemaan ihan maailman huippupelaajaksi. Meillä on taas tosi lahjakas nuori joukkue, niin hän sopii siihen mitä ollaan tekemässä täällä pidemmällä jänteellä. Hyvä hankinta.

– Pelaajalla itsellään oli halua ottaa steppi eteenpäin, niin oli siinä mielessä helppo keissi molemmin puolin. Se mitä haettiin, oli se mitä saatiin, ja hänellekin tämä on uusi mahdollisuus mennä eteenpäin, Ruotsalainen vakuutti.

Karvonen on ollut OLS:ssa tähtikaartia viime vuodet ja olisi todennäköisesti F-liigassa taas askeleen lähempänä sarjan eliittiä. Thrurgaun päässä on odotuksia, mutta Ruotsalainen ei suorilta käsin halua sysätä liikaa paineita ulkomaalaisvahvistuksen niskaan.

– Hän ottaa niin ison roolin kuin pystyy ja totta kai pyritään tarjoamaan sellaista roolia, jossa pystyy auttamaan pelikavereita kentällä ja sen ulkopuolella. Hän voi olla mukana auttamassa meidän pelaajia kehittymissä ja kehittyä itse heidän kanssaan.

– Ei meillä kuitenkaan sellaista kulttuuria ole, että hommataan joku ulkomaalainen pelaaja ja odotetaan, että sen vastuulla on tehdä jotain. Hän on osa joukkuetta ja ottaa sieltä sen roolin mikä on paras mahdollinen hänelle, ja joukkueen auttamiseksi.

– Hänellä on kaikki mahdollisuudet olla koko sarjassa johtava pelaaja. Tilanne on tosi hyvä. Meillä on erittäin hyvä sveitsiläinen runko joukkueessa, eli noin puolet pelaajista on pelannut Sveitsin nuorten maajoukkueissa, ja ensimmäiset pelaavat miesten maajoukkuepelejä, Ruotsalainen sanoitti.

Karvosen hinta?

Karvosen siirron taustalla on liikkunut mielenkiintoisia huhuja. Osittain kyse on siitä, että hyökkääjä teki viime kauden aikana 1+1-vuotisen jatkosopimuksen OLS:n kanssa. Tämän vuoksi Karvosen sopimus on ollut käytännössä pakko ostaa ulos.

Jos miettii Karvosen arvoa joukkueelle, niin hyökkäyspelin kapellimestarin hintalapun pitäisi tietysti olla mahdollisimman iso seuran kannalta. Hänen kohdallaan ulosostohinta voisi olla lähtökohtaisesti viisinumeroinen, mutta toisaalta pelaajallakin on asiaan usein sanansa sanottavana, ja tällöin sen ei voi olettaa olevan mahdottoman suuri, vaikka arvo joukkueelle olisi niin sanotusti markkinahintaa isompi. Varsinaiset siirtokorvaukset ovat salibandyssa pieniä jos niitä edes maksetaan.

Karvosen kohdalla on liikkunut huhua, että sopimuksen ulosostohinta olisi ollut vain 2000 euroa. Se kuulostaa varsin pieneltä summalta pelaajan merkitykseen ja tasoon nähden, joten on syytä kysyä asiasta suoraan asianosaisilta.

Valte Karvosella oli sopimus OLS:n kanssa ensi kaudesta. Sellaista tietoa on liikkunut, että Karvosen sopimus olisi ostettu ulos 2000 eurolla. Pitääkö se paikkansa?

– En ota siihen kantaa. En ole millään tavalla mukana noissa neuvotteluissa. Mulle kuuluu vain urheilupuolen vastuu. Meillä on eri ihmiset jotka neuvottelee noista asioista, Ruotsalainen sanoi omalta osaltaan.

Valte Karvonen myönsi, että sopimus on ostettu ulos.

Huhua kiertää, että Thurgau olisi ostanut sun sopimuksen ulos 2000 euron summalla. Pitääkö se paikkansa?

– He ovat kyllä ostaneet sopimuksen ulos, mutta tuo summa ei pidä paikkaansa.

Olen kuullut myös toisen summa ja se on 5000 euroa. Pitääkö se paikkansa?

– En pysty vahvistamaan tällaisia tietoja. Ne on sopimuksen alaisia asioita, joten ei ole syytä kommentoida asiaa, Karvonen sanoi.

OLS:n seurajohtaja Samuli Niskanen ei lähtenyt hänkään avaamaan tarkkoja summia.

Semmoinen huhu liikkuu, että Thurgau olisi ostanut Valte Karvosen sopimuksen ulos 2000 eurolla. Pitääkö se paikkansa?

– Ei pidä paikkaansa.

Voitko sanoa mikä se summa sitten oli?

– En sano. Ei mun kannata sitä kommentoida. Se on kuitenkin seurojen ja pelaajan välinen asia. Tieto ei pidä paikkaansa. Lähde on huono, Niskanen suomi.

Lopulliseksi tiedoksi jäi siis se, että Karvosen sopimus ostettiin ulos Thurgaun toimesta, mutta virallinen summa jää tällä haavaa mysteeriksi. Asian voi nähdä joka tapauksessa niinkin, että seura sai ainakin jotain rahaa, joka ei sinällään ole mikään itsestäänselvyys salibandysiirtojen kohdalla.