Salibandyn sanakirja: Dynastia murenee

Kuva: Leikattu alkuperäisestä jutusta.

Kuva: Leikattu alkuperäisestä jutusta.

Salibandyn sanakirjassa perataan salibandysanastoa artikkeleiden muodossa.

Pääkallo-printtilehden legendaarinen kansi on jäänyt elämään. Siinä luki alkuvuonna 2008 ”Dynastia murenee?” ja kuvassa oli SSV:n pelaajia. Se siis käsitteli 2000-luvun menestysjoukkue SSV:tä. SSV:n varsinainen ”dynastia” mureni kuitenkin vasta vuonna 2012, jolloin SPV voitti Suomen mestaruuden.

Näin 15 vuotta myöhemmin lausahdus on jäänyt elämään lajikommunikoinnissa. Vähemmälle huomiolle on toki jäänyt otsikossa ollut kysymysmerkki ja itse jutun kysyvä alaotsikko ”onko SSV:n aikakausi tulossa päätökseen?”. Sinänsä Jussi Ojalan kirjoittama juttu nojaa kolmeen pilariin:

1. SSV putosi Suomen Cupista ja epäonnistui Euro Cupissa, vaikka tavoitteli triplaa kaudella 2007-08
2. Joukkue johti Salibandyliigaa, mutta pelasi materiaaliinsa nähden vaisusti
3. Jutun mukaan joukkueen sisällä tulkittiin olevan ”tyytymättömyyttä” varsinkin kärkikenttien ulkopuolella

Jutuin rohkein arvio oli loppupuolella: ”Jos SSV onnistuu päättämään toistaiseksi mollivoittoisen kauden mestaruuteen, saanee dynastia vielä yhden jatkovuoden.” Tämä väite perustui osin siihen, että jutun perusteella joukkue oli mahdollisesti hajoamassa kauden jälkeen.

Artikkeli oli osin toki spekulatiivinen, mutta asiallisesti tehty, ja siinä oli jututettu myös päävalmentaja Mika Ahosta, joka avoimesti kertoi esimerkiksi epäonnistumisesta karvauspelissä europeleissä ja muutenkin joukkueen sen hetken heikommasta vireestä.

Jutun ehdoton ansio oli otsikko, joka oli napakymppi ja lajihistorian paras. Uumoiltu dynastian mureneminen oli rohkea veto, mutta jutussa ei tuota yllä mainittua lainausta lukuunottamatta väitetty niin käyvän kovin suoraan. Enemmänkin se nosti menestysjoukkueen vaikeita vaiheita esille, ja spekuloi niillä. Se oli toki kriittinen, mutta ei mitenkään kohtuuton artikkeli kokonaisuudessaan.

Melko varmasti moni ei ole varsinkaan nuoremmasta seuraajakunnasta lukenut varsinaista juttua, josta lausahdus on jäänyt eloon. Ongelman voit korjata printtilehden arkistosta täältä.

Pääkallo kerää lajisanastoa ”Salibandyn sanakirja” -artikkeleiden alle. Tarkoituksena on kerätä lajisanastoa mahdollisimman kattavasti, ja alustava pohja on tehty parinkymmenen termin osalta. Ainakin alkajaisiksi sanastoa julkaistaan artikkelimuodossa, mutta kaipaamme apua ja osallistumista myös lukijoilta.

Salibandysanastoa voi ehdottaa foorumilla olevassa ketjussa, ja samalla voi vääntää peistä sanastosta, joka on varmasti useimmille lajiseuraajille ennestään tuttua.