Champions Cup starttaa panoksellisen pelikauden – turkulaiset aloittavat Ruotsissa, tamperelaiset kotikentällä

Falun puolustaa Champions Cupin mestaruutta. Kuva: Anssi Koskinen

Falun puolustaa Champions Cupin mestaruutta. Kuva: Anssi Koskinen

Salibandyn merkittävin kansainvälinen seurajoukkueturnaus Champions Cup alkaa lauantaina puolivälierien merkeissä.

Champions Cup pelataan nyt uudistuneella formaatilla, jossa rankingin kärkimaista (Ruotsi, Suomi, Tšekki ja Sveitsi) kustakin on mukana kaksi joukkuetta. Osallistumisoikeus on maan liigamestarilla sekä cupvoittajalla, ja mikäli sama joukkue on vienyt molemmat, saa kansallinen liitto päättää, saako paikan liigan vai cupin kakkonen.

Puolivälierät jakautuvat pohjoisen ja etelän pareihin: pohjoisessa Suomen ja Ruotsin kärkijoukkueet iskevät yhteen, etelässä puolestaan Tshekin ja Sveitsin mestarit taistelevat paikoista välieriin. Jatkoonpääsy neljän parhaan joukkoon ratkaistaan kaksiosaisilla otteluilla.

Ottelut pelataan IFF:n Champions Cup -säännöillä. Peliaika on tuttu 3 kertaa 20 minuuttia. Ensimmäinen kohtaaminen voi päättyä tasapeliin, mutta mikäli niin käy ja toisenkin kohtaamisen tilanne on tasan varsinaisen peliajan päätyttyä, ratkaistaan voittaja 10 minuutin maalista poikki -jatkoajalla ja tarvittaessa viiden laukojan rangaistuslaukauskisalla.

Ottelupareista lyhyesti:

TPS-Falun (miehet)

Falun on tällä hetkellä hallitseva Champions Cupin voittaja, mutta ei Ruotsin mestari. Yleisesti sitä on kuitenkin pidetty varsinkin pidemmällä otannalla maailman parhaana seurajoukkueena. TPS:n tilanne on kiinnostava. Joukkue voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa keväällä, ja joutui uudistumaan jonkin verran kauden jälkeen. Varsinkin kovien maalintekijöiden lähteminen on saanut osan epäilemään joukkuetta tulevalla kaudella.

Päätelmä voi olla kuitenkin liian hätäinen. TPS on tehnyt täsmähankintoja, ja joukkueessa on jo nyt vahvoja nuoria vastuunkantajia, joiden tulevaisuus on vielä valoisampi. Heistä varsinkin Jere Niemelä ja Waltteri Vesterinen ovat Suomen eliittiä pelipaikoillaan, kuten myös maalivahti Oskari Fälden. Falunin kohdalla varsinkin Ruotsin päässä on pohdittu sitä, että milloin nuoret pelaajat kuten Malte Lundmark ja Emil Ruud ajavat kokeneiden galante carlströmeiden ja johan samuelssoneiden ohi vastuunkantajina.

Tässä vaiheessa kautta on vaikea päätellä viretiloja, mutta TPS:lla on vahva treenikausi takanaan, ja se on voittanut kaikki harjoituspelit. Joukkue pyrkii uudistumaan hyökkäyspelinsä osalta, mutta Falunia vastaan vanha tuttu lyijyttäminenkin voi toimia. Oma osansa voi olla silläkin, että uusi TPS-pääluotsi Perttu Kytöhonka tuntee ruotsalaisen salibandyn salat hyvin. Falun lähtee sarjaan suosikkina, mutta ei niin selkeänä kun paperilta voisi luulla. TPS on vahva joukkue riisumaan koviakin nippuja aseistaan, kuten keväällä nähtiin.

Seuraa heitä: Jere Niemelä, TPS – Emil Ruud, Falun

Storvreta-Classic (miehet)

Classic on tällä hetkellä suuri kysymysmerkki. Toisaalta se voi olla Champions Cupin mestari, ja Suomen mestari materiaalinsa puolesta, mutta viime kauden mahalasku jätti paljon parantamisen varaa. Lopulta se uudistui hyvin vähän, vaikka Mikko Leikkasen ja Sami Johanssonin lähdöt kirpaisevat. Tilalle tuli ainakin ennakkoon kelpoja uusia pelaajia, mutta ei suoria korvaajia. Isoimman kysymysmerkin voi heittää sen perään mitä Juha Kivilehto tiimeineen saa irti joukkueesta tulevalla kaudella. Ainakin puheiden perusteella pelillisiä muutoksia ajetaan vahvemmin sisään.

Storvretassa tilanne on mielenkiintoinen, sillä Mika Kohonen onnistui johdattamaan joukkueensa mestariksi heti ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan. Se teki sen varsinkin vahvan puolustuspelaamisen kautta. Joukkueessa on laatua, mutta myös kiinnostavia nuoria pelaajia, kuten Gabriel Kohonen ja Sakarias Ulriksson, jotka loistivat U19-ikäluokan MM-kisoissa keväällä.

Parin arviointi on kaikkinensa vaikeaa, mutta Storvretaa voi pitää ennakkosuosikkina. Se ei tarkoita sitä, etteikö Classic voisi voittaa paria. Classicista voisi nostaa kiinnostaviksi seurattavaksi Lassi Torisevan vireen, Adam Hemerkan avut, Alpo Laitilan otteet puolustajana, sekä sen kuka korvaa Sami Johanssonin maalimäärät? Kiinnostavaa on tietysti nähdä sekin miten taiston pelikaverusten Kivilehdon ja Kohosen osalta käy.

Seuraa heitä: Adam Hemerka, Classic – Gabriel Kohonen, Storvreta

Thorengruppen-Classic (naiset

Classic oli viime kaudella Suomen kakkosjoukkue, ja lähtee haastamaan maailman parasta joukkuetta. Vaikka se otti viime kaudella jo hyviä askelia kohti Suomen kärkeä, on matka maailman kärkeen vielä kesken. Classicin eduksi on todettava, että se pyrkii yleisesti ottaen pelaamaan hyvää salibandya, mikä myös kehittää nuoria pelaajia eteenpäin.

Thorengruppen vilisee Suomen ja Ruotsin maajoukkueen huippuja. Maailman parhaiden pelaajien peli ei näytä aina maailman parhaiden pelaajien peliltä, mutta tulosta tulee hyvällä tahdilla. Alkuvuoden Champions Cupissa ei nähty edes parasta mahdollista Thorengruppenia, mutta joukkueelle ei silti löytynyt pysäyttäjää.

Jos olisi kyseessä vain yksi ottelu, niin Classicille voisi antaa paremmat saumat, mutta on ennakkoon aika epätodennäköistä, että Classic kaataisi Thorengruppenin kaksiosaisessa puolivälierässä. Materiaalietu on selkeästi ruotsalaisten puolella. Classicin menetyksistä Alisa Pölläsen voitontahtoa, maaleja ja johtajuutta on vaikea korvata. Joukkueessa on kuitenkin paljonkin lahjakkuutta, joka jalostunee vielä vuosien saatossa. Kevään SM-finaalien tapaisiin ohipeleihin ei ole nyt varaa, mutta esimerkkiä voi hakea Pixbolta, joka kaatoi Thorengruppenin Ruotsin Cupin finaalissa tänä vuonna.

Seuraa heitä: Veera Kauppi (Thorengruppen) – Juulia Kataja, Classic

TPS-Pixbo (naiset)

TPS:aa voi pitää suomalaisnelikosta ainoana ennakkosuosikkina sarjaan lähdettäessä. Suomessa voittamaton armada ei kokenut liian suuria muutoksia, vaikka Ella Alanko-Salmisen lähtö varmasti kirpaisikin. Eerika Koski ja Anu Raatevaara ovat hyviä hankintoja. Kaikkinensa TPS:lla on varsinkin kaksi erittäin hyvää kentällistä kansainvälisellekin tasolle, ja sen ykkösviisikko on vaikea pysäyttää, oli vastustaja kuka tahansa.

Pixbo koki yhden ison menetyksen kauden jälkeen, kun yksi maailman kärkipuolustajista, eli Ida Sundberg jätti joukkueen. Moa Anderssonin vahva kausi ja valinta Ruotsin liigan parhaaksi puolustajaksi antaa osviittaa mahdollisesta paikkaajasta. Pixbo ei ole Ruotsissa mikään kehno joukkue, vaan on tarjonnut Thorengruppenille kovan vastuksen varsinkin viime vuosina, jolloin pelit ovat olleet tiukkoja. Pixbo kaatoikin Thorengruppenin kahdesti viime kaudella.

TPS:n paras pelaaja Milla Nordlund tuntee Ruotsin liigan metkut, siinä missä ketjukaveri Jenna Saariokin. On klisee puhua sopivasti miksauksesta joukkueessa, mutta TPS on juuri sopiva sekoitus kokeneita pelaajia, ja nuoria nousevia kykyjä. Näissä peleissä varsinkin ykkösviisikon sekä maalivahti Noora Vuorelan rooli on iso. Peleistä tulee varmasti tiukkoja, mutta TPS:lla on hyvät saumat edetä välieriin asti. Aki Vilander on virittänyt joukkonsa aivan priimaan vireeseen Suomen sarjassa, mutta nyt joukkue kaipaa onnistumisia myös kansainvälisillä kentillä.

Seuraa heitä: Milla Nordlund, TPS – Eliska Krupnova, Pixbo

Viikonlopun ottelut

Miesten pelit:
IBF Falun – TPS 19.8. klo 14.00 (klo 13.00 Ruotsin aikaa)
Classic – Storvreta IBK la 19.8. klo 15.00

Naisten pelit:
Classic – Thorengruppen su 20.8. klo 13.00
Pixbo Wallenstam IBK – TPS 19.8. klo 16.00 (klo 15.00 Ruotsin aikaa)

Otteluita voi seurata maksullisesta SalibandyTV:stä

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen