F-liigan toimitusjohtajan rikkomusilmoitus ei johtanut pelikieltoon – ”Niemelä ei tilanteessa tahallisesti vahingoita Indiansin Rauhalaa”

Jere Niemelälle ei määrätty rangaistuksia. Kuva: F-liiga

Jere Niemelälle ei määrätty rangaistuksia. Kuva: F-liiga

Salibandyliiton kurinpitodelegaatio päätti olla rankaisematta TPS:n Jere Niemelää kontaktista, jonka hän kohdisti Indiansin Jani Rauhalaan maanantaina.

Niemelä ei saanut tapauksessa myöskään jäähyä ottelussa. Lopulta tapauksen veivät kurinpitoon F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen sekä pääsarjapäällikkö Joni Toivola rikkomusilmoituksen avulla. Kurinpitodelegaation päätöksessä merkittävimpänä syynä rangaistuksettomuudelle voi pitää sitä, että fyysisen pelin sääntölinjauksia on muutettu kaudelle 2023-24.

Tilanteessa TPS:n Niemelä katkaisee ilmassa poikki kentän Indiansin Rauhalalle tarkoitetun syötön ja pyrkii välittömästi jatkamaan peliä palloa kuljettaen hyökkäyssuuntaan. Rauhala on siirtynyt samanaikaisesti Niemelän selkäpuolelle ”aivan iholle”. Liikkeelle lähtiessään Niemelä harhauttaa häntä edestäpäin lähestyvää Indiansin pelaajaa #57. Kun Niemelä tekee harhautuksen, hänen yläkätensä kyynärpää nousee osuen samalla selkäpuolellaan olevaa Rauhalaa päähän.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että TPS:n Niemelä ei tilanteessa tahallisesti vahingoita Indiansin Rauhalaa vaan Niemelä pyrkii aktiivisesti pelaamaan itsensä pallon kanssa pois omalta puolustusalueelta. Niemelällä on molemmat kädet mailassa, fokus pallossa ja hänen harhautusliikkeensä on pelinomainen reagointi häntä edestäpäin lähestyvään vastustajan pe laajaan (#57). Tilaa on käytössä vähän, joten Niemelä tuo harhautuksen aikana mailan ja pallon lähelle omaa vartaloa, jolloin yläkäden kyynärpää väkisin nousee.

Kuluvalle kaudelle on annettu linjauksia fyysisestä pelistä pääsarjoissa. Näillä annetuilla linjauksilla myös kurinpitodelegaatio osaltaan perustelee tämän tapauksen päätöksensä.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että annettujen linjausten mukaan Niemelä ei syyllisty tilanteessa sellaiseen pelisääntöjen kohdassa 614/3 mainittuun väkivaltaiseen fyysiseen pelaamiseen, josta hänelle tulisi määrätä pelirangaistus. Kurinpitodelegaatio katsoo siten, että kyseessä ei ole sellainen pääsarjamääräysten 53 §:n kohdassa 3 määritelty väkivaltainen pelaaminen, josta tulisi määrätä rangaistus.

Kurinpitodelegaatio ei määrää Niemelälle tilanteesta rangaistusta.

Koko päätös

Video tilanteesta:

Teksti: Pääosin F-liigan tiedotteesta